kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Güneş Sistemi dışında yeni gezegen

Giriş Saati : 21.04.2009 16:22
Güncelleme : 21.04.2009 17:27
Yeni Haber
Astronomlar, Güneş Sistemi'nin dışında şimdiye dek büyüklüğü Dünya'ya en yakın olan ve en parlak gezegeni keşfettiler. ..
İngiltere'deki Avrupa Astronomi ve Uzay Bilimleri Haftası konferansına katılan bilim adamları, şimdiye dek gözlenen dev dış gezegenlerin aksine Libra takımyıldızındaki dış gezegenin büyüklüğünün Dünya'nın iki katından az olduğunu belirttiler.

Güneş Sistemi'nin dışında şimdiye dek 300 civarında dış gezegen keşfedildiğini ve bunların hepsinin Dünya'dan büyük olduğunu belirten astronomlar, keşfedilen gezegenin büyük olasılıkla insan yaşamı için çok sıcak olduğunu, çünkü yörüngesinin güneşe benzer yıldızı Gliese 581'e çok yakın olduğunu kaydettiler.

Fransa'nın Grenoble Gözlemevinden Xavier Bonfils, büyüklüğü Dünya'nın 1,9 katı civarında olan yeni gezegenin şimdiye dek gözlenen kütlesi en küçük dış gezegen olduğunu söyledi.

İsviçre'deki Cenevre Gözlemevinden Michal Mayor isimli gökbilimci de yeni gezegenin kayalık ve büyüklüğünün de Dünya'nın iki katından daha az olduğunu belirterek, "Dünya'nın ikizini arayışta bir adım daha attık ve şimdi büyüklükleri Dünya'ya çok yakın, çok daha küçük gezegenleri tespit edecek cihazlara sahibiz" diye konuştu.

Mayor, bir veya iki yıl içinde Güneş Sistemi dışında Dünya büyüklüğünde bir gezegen bulacaklarına emin olduğunu söyledi.

Bu önemli astronomi keşfi, Şili'deki La Silla'da kurulu 3,6 metrelik teleskobu kullanan bir uluslararası gökbilimci ekibi tarafından yapıldı.

Astronomlar, daha önce Gliese 581 yıldızının etrafından dönen 3 dış gezegen keşfetmişlerdi.