kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Seçim bitti gözler müzakerelerde

Cenk MUTLUYAKALI - LEFKOŞA
20.04.2009
Seçimleri Annan Planı karşıtı, "iki egemen devlet" yanlısı UBP'nin almasının ardından görüşmelerin geleceği tartışılıyor. Eroğlu, "Eşit ve onurlu anlaşacağız" şeklinde konuşurken Talat, "İşlemler sürsün. Sorun yaşanmaz" dedi..
Kuzey Kıbrıs, önceki günkü seçimlerle yeni bir sabaha uyanırken, 5 yıl öncesinde "Annan Planı"na sahip çıkarak güçlü bir destekle iktidara gelen Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) bu kez kaybeden parti oldu. Yüzde 44. 6 oranında oy alan ve 50 sandalyeli meclise 26 milletvekiliyle girmeyi başaran Ulusal Birlik Partisi (UBP) zaferini ilan etti. Seçimlerin ardından en önemli soru, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın liderliğindeki Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakerelerin, sonuçtan nasıl etkileneceği... Talat'ın eski partisi CTP hükümetten düşerken, KKTC'yi UBP Genel Başkanı Derviş Eroğlu liderliğindeki yeni bir hükümet bekliyor. UBP'nin Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik vizyonu ise Talat'la farklılıklar taşıyor.

'GÖRÜŞMELERE KATILALIM'
UBP, Eroğlu'nun yeniden başkan seçildiği son kurultayında Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik konfederasyon modelini benimsediğini açıklamış ve "iki ayrı egemen devlet" üzerinden çözüm hedefi belirlemişti. Talat ise görüşmeleri, federasyon temelinde bir formülle sürdürüyor ve iki kurucu devletin oluşturacağı Birleşik Kıbrıs öngörüyor. Bu endişeleri gidermek için Eroğlu, seçim sonuçlarının hemen ardından, ilk demecinde müzakere sürecine atıfta bulundu ve "Görüşme sürecinde Talat'a destek vereceklerini" söyledi. Ancak şu eklemeyi de yaptı: "Eşit ve onurlu, Kıbrıslı Türkler'in haklarını masada bırakmadan, kazanılmış hakları koruyarak bir anlaşmanın yolunu arayacağız. Sadece Rumlar'ın değil Kıbrıs Türk halkının da istedikleri olursa bir anlaşma olabilecek." Eroğlu, görüşme sürecinde partisi ve hükümetten bir temsilcinin de Talat'ın yanında olması gereğini hatırlattı.

TALAT UMUTLU KONUŞTU
Cumhurbaşkanı Talat, çözüm vizyonunun sürmesi gerektiğini belirterek, "Dün (önceki) akşam Sayın Eroğlu, bu vizyona sahip olduğunu ve sürdüreceğini ifade etmiştir. Sanıyorum bir sorun olmayacaktır" diye konuştu. UBP'nin görüşme sürecini desteklemesi halinde kendisiyle bir sorun yaşamasına neden olmadığını belirten Talat, "Ancak Kıbrıs sorununu çevreleyen birçok faktör var. Örneğin Taşınmaz Mal Yasası'nın uygulanması hükümetin de işidir. Bu işlemler geciktirilmezse herhangi bir sorun yaşanmaz" dedi. Cumhurbaşkanı Talat, seçimle ilgili olaraksa AB'nin Kıbrıslı Türklere yönelik verdiği sözleri tutmamasının sonuçta etkili olduğunu ekledi. Kıbrıslı Türkler'in AB'den, hayal kırıklığına uğradıkları her adımda UBP'nin avantaj elde ettiğini söyledi. Eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ise "Tek devlet, tek hal durumunda devam edersek işimiz çok zor olacaktır. Kendimize gelelim" yorumunu yaptı. Bu arada Talat ile Rum kesimi lideri Dimitri Hıristofyas, müzakereler çerçevesinde bugün ara bölgede görüşecek.