kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türk kaptan İtalya'yı fethetti

Yasemin TAŞKIN - ROMA
20.04.2009
İtalya ve Malta'nın kabul etmediği 140 Afrikalı mülteciyi ölümden kurtaran ve kamarasını 2 hamile kadına bırakan Türk Kaptan Taygun Aşık, ülke basını tarafından kahraman ilan edildi..
Afrika'dan gelen 140 mülteciyi Sicilya kanalında güvertesine alarak hayatlarını kurtaran Pınar E. adlı Panama bandıralı yük gemisi, İtalya ve Malta arasındaki 5 gün süren bilek güreşinden sonra istenmeyen yolcularını nihayet Sicilya'ya bıraktı ve Lampedusa Adası'na doğru yol aldı. Pınar E. adlı geminin kaptanı Taygun Aşık (39) ve 13 Türk mürettebatı ise İtalyan basını tarafından kahraman ilan edildi. Somali, Nijer, Liberya'dan gelen yaşları 17 ile 35 arasında olan mülteciler gerek Malta gerekse İtalyan hükümeti tarafından kabul edilmedi. Türk kaptan ve mürettebatının 5 gün boyunca uykusuz kalıp, bu insanlara sahip çıkmaları İtalyan basınının en çok altını çizdiği konu oldu. Türk kaptanın kamarasını 2 hamile kadına bıraktığı özellikle vurgulandı. L'Unita' gazetesine konuşan kaptan Taygun Aşık, uluslararası bir problem olan mültecilerin kabulünde uyulması gereken ilk kuralın "insan haklarına saygı olduğunu" söyledi.

CEZA ALDI
L'Unita buğday taşıyan "Pınar E." adlı geminin yükünü geç teslim ederek ceza almayı göze aldığını aynı cesareti ilk aşamada İtalya'nın gösteremediğini yazdı. Mürettebat, gemideki her şeylerini, giysilerini, yiyecek, su ve içeceklerini dahi mültecilerle paylaştı. Pınar E. adlı geminin armatörü Barış Erdoğan da yaptığı açıklamada mürettebatın 1 gün sağlık kontrolleri ve gerekli ihtiyaçlarının alımı için adada kalacağını açıkladı. Geminin yarın Tunus'a doğru yola çıkması bekleniyor. İtalyan yetkililerin teslim aldığı Lampedusa ve Sicilya'daki mülteci kampları arasında dağıttığı 143 kişi arasında biri hayatını kaybeden 3 hamile kadın da vardı.