kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Cenevre'de protesto rüzgarı

AA
Giriş Saati : 20.04.2009 16:35
Güncelleme : 20.04.2009 20:54
Yeni Haber
İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen BM Dünya Irkçılıkla Mücadele Konferansı'nda protesto rüzgarları esiyor.....
İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad konferansta konuşma yaptığı sırada meydana gelen protesto eylemi güvenlik görevlilerin hızlı müdahalesi sonucu engellendi.Protestocu salondan sloganlar atarak çıkarıldı. Ahmedinecad konuşmasına devam ettiği sırada toplantıya katılan ülke temsilcileri de sessiz bir şekilde salonu terk ettiler. Ülke temsilcileri ayrılırken salonun seyirci kısmında oturan gözlemciler ise alkışlayarak temsilcilere destek verdi.

BM GENEL SEKRETERİ BAN: "ŞİMDİ IRKÇILIKLA MÜCADELE ZAMANI"

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, şimdi dünya çapında ırkçılıkla mücadele zamanı olduğunu belirterek, Dünya Irkçılıkla Mücadele Konferansı'na ABD ile diğer bazı Batılı ülkelerin katılmamasını esefle karşıladığını söyledi.

Ban, İsviçre'nin Cenevre kentinde başlayan BM Irkçılıkla Mücadele Konferansı'nın açılışında yaptığı konuşmada, ekonomik kriz sonucu ırkçılığın artabileceği uyarısında bulundu.

Yahudi düşmanlığı ve "İslamofobi" dahil ırkçılıkla mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Ban, dünyanın, ekonomik kriz sonucu hoşgörüsüzlüğün artması tehdidine karşı toparlanmaya ihtiyacı olduğunu kaydetti.

ABD Başkan Barack Obama döneminde de Washington, ikincisi yapılan ırkçılıkla mücadele konferansını, 2001 Durban konferansı gibi İsrail'in kınanması ile İslam'ın eleştirilmesinin yasaklanması üzerine ağırlık verileceği gerekçesiyle boykot edeceğini açıklamıştı. İsrail ile birlikte ABD'nin ardından Avustralya, Kanada, Almanya, İtalya, Hollanda da aynı gerekçelerle konferansa katılmama kararı vermişti. Fransa ve İngiltere ise konferansa katılıyor.

Konferansta bugün İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da bir konuşma yapacak.

ABD ve İsrail, 2001'de Güney Afrika'nın Durban kentindeki toplantıda, İsrail'in Filistinlilere yönelik tavrı nedeniyle ırkçı olarak nitelenmesi girişimlerine tepki gösterip konferansı terk etmişti.

İRAN CUMHURBAŞKANI İSVİÇRE KONFEDERASYONU BAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜ

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İsviçre Konfederasyonu Başkanı Hans-Rudolf Merz ile bir araya geldi.

BM'nin ırkçılıkla mücadele konusundaki konferansına katılmak üzere dün Cenevre'ye gelen Amhedinejad, Merz ile bir araya geldi. İsviçre tarafından yapılan yazılı açıklamada, görüşmede Merz'in Amerikan asıllı İranlı gazeteci Roşana Saberi'nin ceza alması konusu dahil bir çok konuyu gündeme getirdiği belirtildi.

İsviçre, ABD ile İran arasındaki diplomatik ilişkilerin kesilmesini takiben, 1980'den beri İran'da ABD'nin çıkarlarını temsil ediyor.

İkili ilişkilerin ve dünya gündemine ilişkin meselelerin de ele alındığı görüşmede, Merz'in İsviçre'nin İran'daki insan haklarının durumu konusundaki endişelerini de dile getirdiği de belirtildi.

FRANSA, KONFERANSA ŞARTLI KATILIYOR

Fransa, Cenevre'de bugün başlayan Dünya Irkçılıkla Mücadele Konferansına şartlı katılacağını açıkladı.

Fransa, İran veya diğer ülkelerin konferansı Yahudi karşıtlığı içeren bir platforma dönüştürmesi halinde toplantıları terk edeceğini bildirdi.

Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, France-Info radyo kanalına yaptığı açıklamada, "Cenevre'de olacağız, ancak hiçbir tahriki hoşgörüyle karşılamayacağız. Eğer İranlılar, Musevi karşıtlığı veya ırkçı yaklaşımda bulunursa salonu terk edeceğiz" dedi.

İslam'ın eleştirilmesinin yasaklanması ve İsrail'in kınanması konusuna ağırlık verileceği gerekçesiyle İsrail ile birlikte ABD, Avustralya, Kanada, Almanya, İtalya, Hollanda konferansa katılmama kararı vermişti.

İSRAİL'DEN, IRKÇILIKLA MÜCADELE KONFERANSINA TEPKİ

srail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Cenevre'de başlayan BM Irkçılıkla Mücadele Konferansına (Durban II) tepki göstererek, çalışmayı "ırkçı bir toplantı" olarak değerlendirdi.

Peres, "İsrail'de ve dünyada soykırım kurbanlarının anılacağı bir günün arefesinde Cenevre'de 'ırkçı' bir konferansın çalışmalara başlamasının ve asıl konuşmacısının İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad olmasının kendisini çok yaralayıp utandırdığını" belirtti, "İsviçre'nin tarafsızlığının da bir sınırı olmalı" dedi.

İsrail tepki olarak, İsviçre'deki büyükelçisini de istişareler için ülkeye çağırdı.

Peres, konferans nedeniyle yaptığı açıklamada, konferansın "esas konuşmacısı kim? Mahmut Ahmedinecad. İsrail'in haritadan silinmesini isteyen bir adam. Soykırımı inkar eden bir adam" deyip, "İsviçre'nin tarafsızlığının da herhalde bir sınırı olmalı" diye konuştu.

Peres açıklamasında şöyle dedi:

"Bu, bugün mü yapılmalıydı? Konuşmacı bu adam mı olmalıydı? Geleceğin resmi bu mu? İran hakkında fazla konuşmak istemiyorum ama, İran'da insanlar Allah bilir hangi sebepten idam edilmekte. Bir nefret, bir kan, bir terör merkezi.Bu Durban utancına katılmama kararı alan ve ırkçı olmayan, terör olmayan, idam olmayan bir dünya için umutlarını korumak isteyen ABD ve öteki 6 ülkeye çok müteşekkirim. Demem o ki, bugün bizim için bir konferans yok. Ama yukarıda Allah var ve bugün biz O'na dua edeceğiz."

İSVİÇRE'DEKİ BÜYÜKELÇİ ÇAĞRILDI

Öte yandan, Durban II konferansının çalışmalarına başlaması ve İsviçre Konfederasyonu Devlet Başkanı Hans-Rudolf Metz'in İran Cumnhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'la görüşmesine tepki olarak, İsrail İsviçre'deki büyükelçisi İlan Elgar'ı, istişareler için ülkeye çağırdı.

Kararın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyanu ile Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Avcigdor Lieberman tarafından ortaklaşa alındığı
bildirildi.

İsrail Başbakanlığı, "Demokratik bir ülkenin cumhurbaşkanının, İran cumhurbaşkanı gibi İsrail'i haritadan silme niyetini açıkça ilan eden bir soykırım inkarcısıyla bir araya gelmesi, İsviçre'nin temsil ettiği değerlere, yani bugün Birleşmiş Milletlerce Cenevre'de düzenlenen Irkçılık Karşıtı Konferansta sergilenmesi gereken değerlerle örtüşmüyor" açıklamasını yaptı.

Açıklamada "olayın vahameti, buluşmanın 6 milyon Yahudi kurbanı anacağımız Soykırımı Anma Günü arefesine rastlaması nedeniyle daha da artıyor" denildi.

Buna paralel olarak, Dışişleri Bakanlığı'nın Batı Avrupa bölümüyle ilgili Müsteşar Yardımcısı Rafael Barak'ın da, İsrail'deki İsviçre Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Monika Schmutz-Kirgoz'u Dışişleri'ne çağırarak, İran Cumhurbaşkanı ile yapılan toplantıya karşı sert protestosunu da dile getirdiği bildirildi.