kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

KKTC'de sandıktan çıktı turuncu

Erdinç ERGENÇ LEFKOŞA
20.04.2009
Altı yıllık CTP iktidarını, Rumlar'la görüşmelerde çözümsüzlükle eleştiren Eroğlu'nun turuncu renkli UBP'si, seçimden yüzde 44 oy alarak devirdi..
Yavru vatan KKTC'de dün 161 bin kayıtlı seçmen meclisin 50 yeni üyesini belirlemek için sandık başındaydı. Hiçbir olayın yaşanmadığı sakin geçen bir seçim gününün ardından sandıklar açılıp oylar sayıldığında sonuç, 6 yıldır iktidarda olan Cumhuriyetçi Türk Partisi için hüsran, turuncu renkli muhalefetteki Derviş Eroğlu'nun Ulusal Birlik Partisi için zafer oldu. UBP yüzde 44 oy alıp, 26 milletvekili çıkardı ve tek başına iktidar oldu. CTP ise yüzde 29 oyla, 15 milletvekili çıkararak muhalefete düştü. Sonuçların açıklanması sonrası tek başına iktidar zaferini ilan eden UBP lideri Eroğlu parti genel merkezine gelişinde destekçileri tarafından coşkuyla karşılandı. "Kazanırlarsa Ada'da birleşme çabalarını baltalayacaklar" iddialarına da yanıt verdi.

'BİRLEŞMEYE KARŞI DEĞİLİZ'
Konuşmasında " Hiç kimse UBP'yi Kıbrıs'ta birleşme çabalarının karşısında gösterme hakkına sahip değildir. Unutulmamalıdır ki bütün müzakereler UBP hükümetleri döneminde yapılmıştır. Kıbrıs'ta anlaşmaya ve AB'ye karşı değiliz." dedi. "Ulusal birlik zamanı" diyen Eroğlu, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'a müzakereler için desteğin süreceğini söyledi. Sonuçları değerlendiren CTP Genel Başkanı ve Başbakan Ferdi Sabit Soyer, "Bu seçim sonuçları bizi yolumuzda yürümekten alıkoymayacaktır. Halkımız bize muhalefet görevi vermiştir" dedi. Sonuç, kampanyaları boyunca kendilerine yeşil ve turuncuyu seçen iktidar ve muhalefet rekabetinin de kazanan rengini belirlemiş oldu. Ada'nın kuzeyinde altı yıldır "yeşil yol" sloganıyla iktidarda bulunan CTP hükümeti, yerini turuncu renkli güneş amblemli UBP'ye bırakmış oldu.

AGRESİF TAVIR CTP'YE YARAMADI
Başbakan Soyer liderliğindeki CTP'ye 6 yıllık iktidarını kaybettiren ve UBP'nin oylarını yüzde 44'e kadar çıkararak tek başına iktidar olmasını sağlayan faktörler yorumculara göre şöyle;

* CTP, Rumlarla yapılan barış görüşmelerinde sağlanan ilerlemeyi halka anlatamadı. 4 yıldır çözüm olmayınca, sorunun çözümsüz olduğunu söyleyen UBP haklı çıktı.

* CTP, uyguladığı politikalar ile kendisine destek veren sendika, sivil toplum örgütü ve iş dünyasında hayal kırıklığı yarattı ve çok insanı küstürdü.

* Ekonomideki genel büyüme, sokaktaki krizi engellemedi. Çek yasaklılarının listesi son bir yılda 4 kat arttı. Türkiyeli seçmen ayrımcılık yapıldığı iddialarıyla CTP'den destek çekti.

* UBP'nin tekrar göreve çağırdığı eski başkanı Derviş Eroğlu, fazla konuşmayarak iktidara yürüdü. Seçim öncesi polemikten kaçındı. CTP ise agresif politikaya devam etti.

* UBP'den ayrılarak CTP ile koalisyon kuran ÖRP, seçmenden tepki gördü. İhanetle suçlanan ÖRP'nin Türkiye destekli olması seçmeni UBP'ye döndürdü.
Haberin fotoğrafları