kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
NAZLI ILICAK

Ata'ya şikâyet

Evvelki gün, Başkent Üniversitesi öğrencileri ve öğretim üyeleri, Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın tutuklanmasını Anıtkabir'e giderek şikâyet ettiler. Haberal hakkındaki iddiaların ciddiyetini bilemiyoruz. Hatta Ecevit'in hastalanmasıyla irtibatlandırılması da bir söylentiden ibaret olabilir. Tez zamanda aklanıp, görevinin başına dönmesini dileriz.
Ergenekon davasının belgelerinde, tutuklanan diğer rektörlerle ilgili önemli bilgiler mevcut. 2003'ün 25 Ekim'inde, bazı öğretim üyelerinin de katıldığı bir Anıtkabir mitingi düzenlenmişti. Hatta o tarihte, mitingde taşınan "Ordu göreve" pankartı, gazetelere yansımıştı. Pankartın tam önünde, YÖK Başkanı Kemal Gürüz ile İstanbul Üniversitesi rektörü Kemal Alemdaroğlu'nun durması, tartışmalara sebebiyet vermişti. Mitingde, Dokuz Eylül Üniversitesi rektörü Prof. Emin Alıcı, "Herhangi bir siyasi düşüncenin egemenliğini sağlamak için araç olmayacağız. Bu uğurda yeni Kubilaylar olmaya hazırız" demişti.

Ergenekon dava dosyasında, 25 Ekim 2003 tarihli mitingin perde arkası anlatılıyor. Böyle bir mitingin tertip edilmesi, 19 Eylül 2003'te, Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur ile bazı rektörlerin toplantısında kararlaştırıldı.
O tarihte, hükûmet, seçimlerde söz verdiği üzere, Yüksek Öğretim Kanunu'nda değişiklik yapmaya hazırlanıyordu . Rektörlerin bir bölümü, Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ı ziyaret ederek endişelerini dile getirdiler (Tabii bu tavrın hiç demokratik ve akademik olmadığını söylemeye gerek yok).
Aynı günlerde, Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde, komutan Şener Eruygur'un başkanlığında, Kurmay Başkanı, Denetleme Başkanı, Harekât Başkanı, İstihbarat Başkanı, Okullar Komutanı gibi askerlerin katılımıyla bir gizli toplantı düzenlenmişti. Bu toplantıya iştirak eden üniversite yöneticilerinden Prof.Kemal Alemdaroğlu (İstanbul Üniversitesi), Prof. Emin Alıcı ( Dokuz Eylül Üniversitesi), Prof. Yaşar Sütbeyaz (Erzurum Atatürk Üniversitesi), Prof. Fatih Hilmioğlu ( Malatya İnönü Üniversitesi), Prof. Türkay Tüdeş ( Trabzon Fatih Üniversitesi Karadeniz Teknik), Prof. Ferit Bernay (Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi), gibi öğretim üyelerinin isimleri ikinci iddianamede yer aldı.
İddianameden önce, Taraf gazetesi, 8 Haziran 2008'de, "gizli" kapak yazısıyla sunulan " İstihbarat Başkanlığı Aşırı Sağ Faaliyetler Şube Müdürlüğü" tarafından rapor haline getirilen ve "19 Eylül 2003 tarihli rektörler toplantısında görüşülen konular" başlığını taşıyan 5 sayfalık bir rapor yayınlamıştı. O raporda, komutanlarla rektörlerin görüştüğü konular şöyle sıralanıyordu:
*Rektörler Kubilay olmaya hazır * Devletin alt kademeleri 28 Şubat'ın anlam ve önemini tam olarak kavrayamadı. * Asker, üniversite ve sivil toplum kuruluşları güç birliği yapmalı. * Bazı rektörler gizlice Milli Eğitim Bakanlığı'ndan kadro alıyor, bu durumda rektörlerin birlik ve beraberliği bozulabilir. * 25 Ekim'de öğretim üyeleri cüppeleriyle Anıtkabir'e yürüyecek. * İmam Hatip Liselerinde türbanlı öğrenci sayısı arttı. * Malatya Valisi, 12 yaşından küçük çocukların Kur'an kurslarına gitmesine göz yumuyor. * Kredi Yurtlar Kurumu'nun yönetimi irticacıların elinde. * TRT 80 yılın en iyi din adamları programını hazırladı. * Hükûmetin, Milli Güvenlik Kurulu'nun yapısını değiştirmesi, bürokratları etkiledi ve yandaşlarına moral verdi. * Genelkurmay Başkanı, Türk Silâhlı Kuvvetleri'nin cumhuriyetin temel niteliklerini koruyacağını ve yoluna devam edeceğini açıklamalı. * Kur'an kursu, rektör seçimi, idari yargı hizmetleri gibi konularda Jandarma, yasalardan kaynaklanan görev, yetki ve sorumluluklarını yerine getirmeli. * Merkez sağda lider olabilecek kişilerle irtibata geçilmeli. * AK Parti içindeki mücadele izlenmeli.
..........
Ata'ya şikâyet için Anıtkabir'e gidenler acaba bütün bu gelişmelerden haberdar mı?


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın