kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
17 Ağustos 1999'da meydana gelen depremde Cüneyt Cebenoyan, Yalova'da anne-babası ile çocuğunu kaybetti.

Japonya'daki depremlerde insanlar niye ölmüyor?

18.04.2009
- 17 Ağustos Depremi'nde Yalova'da yakınlarınızı kaybetmenin ötesinde başınıza birtakım 'anlamsız' olaylar geldiğini yazmışsınız.
- Depremde yakınlarımı kaybettiğim, sitenin hemen yanıbaşında iki bloktan oluşan bir site vardı. Bloklardan biri pek zarar görmedi diğerinin ise sadece bir katı çöktü. Ama annemi, babamı ve oğlumu kaybettiğim ev Yüksel İnşaat'ın yaptığı bir siteydi ve sitedeki üç blok yıkıldı. Şimdi Japonya'da deprem olunca insanlar zarar görmüyor ama burada olunca niye ölüyor? Demek ki deprem önlem alınabilir bir şey. Zaten depremden sonra Meclis'te aklı başında birkaç milletvekili inşaat yönetmenliğiyle ilgili ciddi değişiklikler içeren bir değişikliği tartışmaya açtı, kalan vekiller hemen üzerini kapattı. Ama ikinci bir darbe de vergi muafiyetiyle ilgiliydi. Depremden sonra, depremde yakınlarını kaybedenlerin yakınları için vergiden muaf tutulmalarına yönelik bir yasa çıktı. Sonra annem ve babamın ölüyken bildirmeleri gereken bir beyannameyi vermedikleri için suçlu oldukları bildirildi.

- Nasıl yani?
- Annem ve babam ağustosta vefat etmişti. Bir sonraki martta vergi beyannamesini bildirmeleri gerekiyor, doğal olarak bildirmediler ve vergi cezası geldi. Sonra ben itiraz ettim, bu insanlar depremde öldü diye. Vergi dairesi müdürüyle konuştum cevabı şöyleydi: 'Vergiden muaf olanlar depremde ölenlerin yakınları.' Ben de 'Ölen mağdur olmuyor mu, ayrıca ölenler de birbirlerinin yakını olmuyor mu?' dedim ama müdür kabul etmedi. Sonuçta uğraştım ve o cezayı ödemedim ama vermem gereken ceza kadar avukat masrafı yaptım.