kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Televiuzyon kullanımında küçük ekranlara dönülürse televuizyon başına yılda 18-30 dolarlık enerji tasarrufu sağlıyor.

Büyük ekran TV'lere yasak

18.04.2009
Gerek enerji sarfiyatını artırması, gerekse küresel ısınmaya katkısı nedeniyle hedef tahtasında şimdi büyük ekran TV'ler var. ABD'nin Kaliforniya eyaleti, ekran boyutuna kısıtlama getiriyor..
Teknolojide yeni trend görüntü kalitesi de artan ve boyutları giderek büyüyen televizyonlar. Üreticiler zaten bu televizyonları 'ev sineması' diye pazarlamaya başladı. İster sinema tutkunu olun, isterseniz futbol maçlarından başınızı alamayın, artık bu müdavimi olduğunuz diziyi, maçı, filmi izlemenin neredeyse ön koşulu büyük ekran.
Ancak, öyle anlaşılıyor ki bunun da bir bedeli var. Hemen her teknolojik ilerlemede ödenen bedel, çevre. Üstelik küresel ısınmanın yol açacağı felaketler artık "en fazla 10 yıl içinde," diye ifade ediliyor.
Kötü haber, önce ABD'nin Kaliforniya eyaletinden geldi.
Kaliforniya Enerji Komisyonu, küresel ısınmaya karşı mücadelede yeni bir düşman belirledi: Büyük ekran televizyonlar.

40 İNÇ'TEN BÜYÜĞÜ YASAK
Komisyon, enerji tasarrufu sağlayan televizyonlar dışında tüm televizyonların satışını yasaklayan bir yasa tasarısı hazırladı. Bu tasarı yasalaşırsa 40 inç'ten büyük ekran televizyonların satışı yasaklanacak.
Çünkü televizyon ekranı büyüdükçe, televizyonun yasak kapsamına girme ihtimali de artıyor. Piyasadaki büyük ekran televizyonlarda henüz enerji tasarrufu sağlayan bir teknoloji uygulanmadıwj. Bu da piyasada bulunan her dört televizyondan birinin satışının yasaklanması anlamına gelecek.
Tabii ki bu tasarıya karşı olanlar, hatta kampanya başlatanlar da var. Bunların başında televizyon üreticilerinin örgütlendiği Kaliforniya Elektronik Eşya Tüketicileri Derneği geliyor. Dernek, yeni getirilmek istenen standartların, hem gereksiz hem de zamanlamasının yanlış olduğu kanaatinde.

30 DOLAR ENERJİ TASARRUFU
Komisyonun hesaplamalarına göre, önerilen standartlarda televizyon kullanımı, yani küçük ekranlara dönülmesi yılda televizyon başına 18 ile 30 dolarlık bir enerji tasarrufu sağlıyor.
Komisyon, her ne kadar bütün büyük ekran tekevizyonların yasaklanmayacağını söylese de hazırlanan raporda 'TV'lerin enerji kullanımının ekran ebatıyla orantılı olduğu,' belirtiliyor.
Yasanın bu yaz onaylanması bekleniyor. Bu yasanın onaylanması halinde dünya üzerinde netür etkileri olacağına gelince: Eğer üreticiler, çeşitli yöntemlerle büyük ekran televizyonları üretmekten vazgeçirilmezlerse, (ki bu pek mümkün görünmüyor) ABD'de bu yasa onaylansa bile, dünyanın bu tarafına etkileri daha zaman alacak.
ABD pazarı kapanan üreticiler, kendilerine yeni pazar aramak ve pazar paylarını artırmak için dünyanın geri kalanında daha hırslı bir pazarlamaya başlayacak.
ABD, enerji tasarrufu sağlarken, mesela Türkiye'nin enerji gereksinimi artacak. Dünyada salınansera gazında ise pek de bir azalma olmayacak. Oradan eksileni, buradan artan dengeleyecek.