kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Ildırı'ya 1924'te Selanik Karacaova mübadelesinden gelenlerin yerleştiğini söyleyen köy muhtarı Seyhan Mete, 1974'te tüm yapıların SİT kapsamına alındığını ifade etti.

Köy kurtuldu soy kurudu

HABER MERKEZİ ERHAN ÖZTÜRK
18.04.2009
Çeşme'ye bağlı Ildırı köyü, SİT kurbanı... Tek odalı evleri genişletemeyen erkekler evlenemiyor, genç kızlar ise 'köy dışı' şartıyla evliliğe 'evet' diyor..
Ege'nin bazı köyleri, tarihi ve doğal çevreyi korumak için yıllar önce birinci derece SİT alanı ilan edildi. Çivi bile çakılamayan bu köylerde evlere tek göz oda dahi eklenemiyor, yapanlar ise ağır cezada yargılanıyor. Bu köylerden biri de İzmir Çeşme'ye bağlı (Erytrai) Ildırı Köyü. Bundan tam 35 yıl önce SİT alanı ilan edilen köydeki 25-60 yaş arası 118 erkekten 70'i bekâr. Az da olsa evlenen erkekler, 'görücü' usulüyle 'ithal gelin' getiriyor. Yapılaşma yasağı olduğu için tek bir çivinin bile çakılamadığı köye Konya, Artvin, Manisa, Aydın hatta Muş'tan gelen gelinler var. İthal gelinler de evlendiklerine bin pişman! Yeni yerleşim yeri gösterilmediği için ahırdan bozma evlerde üç kuşak aynı odalarda kalan köylüler, "SİT yüzünden soyumuz tükenecek. Devlet köyümüzü kurtardı ama soyumuzu kuruttu" diye dert yandı. 120 haneli ve 489 seçmeni bulunan Ildırı'da yaşları 25 ile 60 arasında tam 70 bekâr erkek var.

TEKERLEK ÜSTÜNE KONDU!
Ildırı Köyü'nde marketçilik yapan Müjdat Timucin, SİT engelini aşıp evlenmeyi 12 yıl önce başarmış. Ancak, Timucin köyden uzaklaşmak zorunda kalmış. İki yıl nişanlı kalıp evsizlikten evlenemeyen çift, sonunda köyün yakınlarındaki bir yazlık siteyi kiralamış. SİT kararlarının sebep olduğu zorunlu bekâret yüzünden, köyün zürriyeti kesilmiş durumda. Nüfus sürekli azalıyor. Her geçen gün nüfusu azalan köydeki genç kızlar, aynı köyden biriyle evlenme koşullarını, "başka yere taşınırsak evlenebiliriz" olarak belirliyor. 1950 doğumlu Mesut Gükrer de SİT yasağına takılanlardan... 30 yıldır barakadan bozma evde yaşayan Gükrer, Kemal Sunal'ın filminden etkilenip, tekerlek üstüne kondu yapmış. Bazı köylüler, yaptığı eklemeler yüzünden ağır cezalık olmuş.
Haberin fotoğrafları