kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Okşan ve Halil İbrahim Ergunda çifti, ameliyatı gerçekleştiren doktorlara müteşekkir olduklarını söylerken, doğmadan atlattığı tehlikeden habersiz Efe bebek, ikiz kardeşi Ela ile birlikte gülümsüyor...

Anne karnında hastalanan ikize, doğmadan ameliyat

Erkan DOĞAN / SABAH
18.04.2009
İzmir'de 28 yaşındaki Okşan Ergunda, geçtiğimiz yıl ikiz bebeklere hamile kaldı. Okşan-Halil İbrahim Ergunda çifti, yavrularının sağlıklı doğmasını beklerken, 28. haftada Özel Kent Hastanesi'nde yapılan kontrollerde erkek olan bebeğin idrar kanalında tıkanıklık tespit edildi. İdrar yolunda perde tarzında kapakçıklar oluştuğu (Posterior Üretral Valv Sendromu) anlaşıldı. Tıkanıklık nedeniyle, bebek idrarını tam olarak boşaltamıyor, bu nedenle mesanesinde ve böbreklerde birikiyordu. Müdahale edilmemesi halinde, daha anne karnındayken böbrek yetmezliği riski ortaya çıkan bebeğe, Prof. Dr. Namık Demir ve ekibi operasyon kararı verdi. Lokal anesteziyle annenin karnında 3 milimetrelik bir kesi açılarak, iç kısmı tüpe benzeyen özel bir cihazla ultrason eşliğinde karın boşluğuna girildi. Karın duvarından girilerek bebeğin idrar kesesine, bir ucu idrar kesesinde diğer ucu ise amnion sıvısına gelecek şekilde katater (iki ucu açık boru) yerleştirildi. Böylece bebeğin şişen idrar kesesinde idrar, amnion sıvısına boşalmaya başladı.

2009'UN İLK GÜNÜNDE DOĞDU
Operasyon sayesinde böbrek yetmezliğinden kurtulan Efe Bebek, hamileliğin 35'inci haftasında, tam da 1 Ocak 2009 günü ikizi Ela ile birlikte sağlıklı olarak dünyaya geldi. Efe'nin idrar kesesindeki kateter de 7 günlükken çıkartıldı. Prof. Dr. Namık Demir, "Türkiye'de bugüne kadar ikizlere anne karnında bu şekilde bir operasyon yapıldığı konusunda bir bilimsel yayın yok" derken, anne Okşan Ergunda, "İkizlerin sağlıkları çok iyi. Çok mutluyuz" diye konuştu.