kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Rektörlere 'darbe' suçlaması

Veli SARIBOĞA - SABAH
18.04.2009
3'ü eski rektör, 5 profesör "Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüsten", Başkent Üniversitesi Rektörü Haberal ise örgüt yöneticiliğinden tutuklandı. Gözaltına alınan 31 kişi serbest kaldı..
Ergenekon soruşturması kapsamında gerçekleştirilen 12'nci dalga operasyonunda gözaltına alınan 39 kişiden 8'i tutuklandı, 31'i serbest bırakıldı. Eski Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Ferit Bernay, eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Abbas Yurtkuran, eski Malatya İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Cumhuriyet gazetesi yazarı Prof. Dr. Erol Manisalı, dün saat 07.00'de sona eren sorgu maratonunun ardından "yasadışı örgüt üyesi olmak", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlarından tutuklandı. Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Mehmet Haberal ise örgüt yönetici olmaktan tutuklandı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve ÇYDD Yönetim Kurulu Üyesi ve Van Şube Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel, Hamdi Gökhan Ecevit ve Ömer Okyaltırık ise "yasadışı örgüt üyesi" olmaktan tutuklandı. Tutuklanan bu kişiler Metris Cezaevi'ne götürülürken, 68'liler Birliği Vakfı Genel Sekreteri Avukat Mustafa Namık Kemal Boya ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Savcılıktan serbest kalan Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Öztürk, Prof. Dr. Filiz Meriçli, avukat Hasmanur Gerçek Özeren ve Doç. Dr. Derviş Özçelik hakkında yurtdışı çıkış yasağı getirildi.

YASADIŞI FAALİYET
Prof. Dr. Ferit Bernay, mahkemede 30 yıllık meslek hayatı boyunca yasadışı faaliyeti olmadığını belirterek, Şener Eruygur ve soruşturmada adı geçen diğer kişileri kendisinin de kamu görevlisi olması nedeniyle tanıdığını söyledi. Prof. Dr. Bernay rektörlerin yapmış olduğu bir mitinge üniversite olarak topluca katıldıklarını, Sinan Aygün'ü ise çocukluğundan beri tanıdığını belirtti. Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran ise yasadışı örgütle bir ilgisinin olmadığını, örgüt üyesi olduğu iddia edilen bazı kişileri de Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü yaptığı dönemde kamu görevlisi olması sebebiyle tanıdığını, bunlardan birisinin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur olduğunu, yine Levent Ersöz ile de rektör olarak görev yaptığı sırada Bursa Jandarma Bölge Komutanlığı yaptığı için protokol gereği tanıdığını söyledi. Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu da 8 yıl İnönü Üniversitesi Rektörlüğü yaptığı Malatya'nın hem etnik, hem de dinsel terör olan Hizbullah'ın faaliyet alanı olduğunu, terör örgütlerinin hedefi haline geldiğini belirterek, şöyle konuştu: "Jandarma ve emniyet tarafından iki ay boyunca koruma altına alındım , benim babam da milletvekili ve senatörlük yaptı ve 1978 yılında aşırı sol örgütler tarafından öldürüldü. Bu kadar terörden mağdur olmuş bir ailenin ferdi olarak yasadışı terör örgütü içinde olmam mümkün değildir. Yine bana sorulan Ergenekon terör örgütü mensubu olduğum iddia edilen yaklaşık 200- 250 civarında isimin yüzde 95'i ile hayatımın hiçbir döneminde karşılaşmadım ve tanımam. Bunların isimlerini ilk defa duydum, hiçbirini de tanımam. Tanıdıklarım ise Şener Eruygur ve Mustafa Balbay gibi görevim gereği konferansa gelmek üzere davet ettiğim kişilerdir. Bu bağlamda bu kişileri tanıyorum, bu örgüt kapsamında yapılanmalarla ilgili örneğin lobi belgesiyle ilgili ilk defa gördüm ve duyuyorum."

'ZORLAMA BAĞLANTI'
Prof. Dr. Erol Manisalı da hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, şunları söyledi: "Ben uzun yıllar katılımcı demokrasiyi kitaplarımda işledim ve her ortamda dile getirdim. 70'li yıllardan beri bütün siyasi parti liderleriyle beraber oldum ve partilere konferanslarda bulundum, Ben birçok yazımda darbe aleyhinde yazılar yazmış olmama rağmen, basından gördüğüm kadarıyla Ergenekon örgütüyle bir zorlamayla ilişkilendirilmeye çalışılıyorum."