kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türk doktorlar dünyaya öğretti

Esra Tüzün
18.04.2009
Ankara Numune Hastanesi, bel fıtığı hastalarına tam bir hareket serbestliği tanıyan omurilik operasyonu tekniğiyle, literatüre geçti. Hatta ameliyat ekibi, bu yöntemi öğretmek için İngiltere'ye davet edildi..
Ankara Numune Hastanesi dünyada ilk kez yapılan bir omurilik operasyonuyla, önde gelen dünya ajanslarına haber oldu. Beyin Cerrahı Doç. Dr. Erkan Kaptanoğlu'nun uyguladığı teknik, omurilik cerrahisinde bir devrim olarak kabul ediliyor. Numune Hastanesi'nin ekibi bu konuda ders vermek için İngiltere'ye davet edildi, dünya tıp dünyası bu yöntemi Türk doktorlardan öğrendi. Teknik, bel fıtığı ameliyatlarında kullanılıyor ve daha çok genç ya da orta yaş grubundaki hastalarda tercih ediliyor. Bu operasyonda, omurilik cerrahisinde yaygın olarak kullanılan disklerin yerine hareketli cihazlar kullanılıyor. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroşirurji Bölümü Doktoru Erkan Kaptanoğlu ve ekibi operasyonun sonuçlarını geçtiğimiz Mayıs ayında dünyaya açıkladı. Ameliyat ilk kez 46 yaşında bayan bir hastaya uygulandı. Ve sadece 3 hafta sonra hasta günlük yaşantısına geri döndü. Hatta ameliyattan sonra kendisini hiç olmadığı kadar iyi hissettiğini de ifade etti.

3 ÜLKEDE 20 BAŞARILI AMELİYAT
Bu operasyonun ardından Ankara Numune Hastanesi ekibi aynı operasyonu İngiltere'de meslektaşlarına gösterdi. Bir yıl içinde Türkiye'nin ardından Belçika, Almanya ile İngiltere'de 20 kişiye uygulandı. Ameliyatların hepsinin 'olumlu' şekilde sonuçlanmasının ardından, Ankara Numune Hastanesi tarafından standart operasyonlar listesine alındı ve uygun olan diğer vakalara da yapılmaya başlandı. Türk doktorların uyguladığı hareketli disk operasyonu üç saat sürüyor, klasik ameliyata göre daha pahalı. Ancak bel fıtığında bu cihazı taktıran hastaların hiçbir hareket kısıtlaması bulunmuyor. İstedikleri sporu yapabiliyorlar, ameliyat olmadan önceki durumlarına kısa sürede dönebiliyorlar. Dünya Tıp tarihine bu operasyon Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroşirurji Bölümü'nün imzası ile girdi.