kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Obama o sözü kullanmayacak

DUYGU GÜVENÇ ANKARA
17.04.2009
ABD Başkanı Obama'nın tarihi ziyareti sonrası Ankara siyaset kulisleri, 1915 olaylarıyla ilgili konuşmasında soykırım' kelimesini kullanması ve Temsilciler Meclisi'nden ilgili yasanın geçmesini beklemiyor..
ABD Başkanı Barack Obama'nın 5-7 Nisan tarihlerinde Türkiye'ye yaptığı ziyaretin ardından Dışişleri Bakanlığı, birçok bakanlık ve kurumu yeni dönem ile ilgili bilgilendirdi. Bu bilgilendirmede 24 Nisan'a günler kala Ankara, Obama'nın yapacağı konuşmada "soykırım" ifadesini kullanmasını beklemediği gibi, Temsilciler Meclisi'ne bu yıl sunulan soykırım ile ilgili 252 no'lu tasarının da geçmeyeceği kanısında olduğunu aktardı. Ziyaretin ardından düzenlenen brifing ve bilgi notlarında da 24 Nisan için, "Obama'nın Türkiye'yi kaybetme niyeti ve arzusu olmadığını düşünüyoruz. Olumsuz bir şey beklemiyoruz" ifadeleri kullanıldı.

'MESAJ FARKI DOĞAL'
Göreve geldikten 77 gün sonra deniz aşırı ilk ziyaretini Türkiye'ye yapan ABD liderinin kullandığı "model ortaklık" tanımına karşın, Türkiye'nin hâlâ "stratejik ortaklığın" sürdürülmesinden yana olduğu anlaşıldı. Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile yapılan görüşmelerin ışığında Obama ziyaretinin ardından Ankara'nın 24 Nisan'da yapacağı konuşmayla ilgili değerlendirmesi: "Obama'ya sorulan sorudan ve yanıttan önceden haberdardık. Seçimler öncesinde verilen mesajlarla, ABD Başkanı olarak verdiği mesajlar arasında fark olması doğal. Bu ziyaret yeni dünya düzeninde ABD Başkanı'nın birlikte çalışılması gereken stratejik ortaklar arasında Türkiye'yi gördüğünün bir işareti..."

'STRATEJİK ORTAKLIK'
İkili ilişkilerin tanımında ise Ankara siyasi çevreleri, "Model ortaklığın ne olduğunu bilmiyoruz, resmi görüşmelerde bu kavramı kullanmadı. Biz resmi görüşmelerde stratejik ortak kavramını kullanıyoruz. Obama ile ilk defa ilişkilerde hedeflenen gerçek anlamda stratejik ortaklığa ulaşılacağını düşünüyoruz" dedi.