kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Pearl Jam’in ‘yeni’ albümünde 17 parça var.

Pearl Jam ile yeniden: Ten

ÖZGÜR ÇAKIR
18.04.2009
Bugüne kadar 11 milyon satan Pearl Jam albümü Ten'in yeni versiyonu, altı yeni parça ve özel bir DVD ile yeniden basıldı..
Pearl Jam grubunun bugüne kadar 11 milyon satan Ten albümü, Ten - Legacy Edition isimli 2 CD'lik yenilenmiş özel bir versiyonla tekrar basıldı. Albüm çıktığında, Pearl Jam, 'Grunge' denilen akımın en açık sözlü ve melodili gruplarından biri haline gelmiş, başından sonuna kadar her şarkısının taşıdığı enerjiyle, dönemin rock müzikseverlerini şaşkınlığa uğratmıştı. Çalışma, yıllarca birbirinin tekrarı 'piyasa işi rock müzik' ve onun alt kategorisindeki türlerden sıkılan, daha doğrusu 80'lerin bütün yükünü her alanda üstünde taşıyan 90'lar kuşağına ilaç gibi gelmişti. Yeni versiyonda, bildiğimiz 'ideal 11' parça yine sahada. Bu 11'e yayınlanmamış 6 yeni parça ve grubun yıllar önce kaydettiği MTV Unplugged görüntülerinin DVD'si eklenmiş.

VEDDER'IN SESİ DAHA ÖNDE
Albümdeki bildiğimiz şarkıların yeni kayıtlarında, Eddie Vedder'ın sesi daha az ağdalı, daha önde bir hale getirilmiş. Grup orijinal albüme göre sanki çok yakınımızda bir yerde çalıyormuş gibi geliyor kulağa. Bu değişiklik özellikle unutulmaz rock melodisiyle Alive, grubun en derin parçalarından biri olan Oceans ve yıllardır radyolarda aralıksız çalan müthiş balad Black şarkılarında daha belirgin bir hal almış. Müziği ve sözleri dinlediğinizde Grunge akımının bermuda şortlu, tişörtlü ve postallı hem enerjik, hem de 90'lı yılların başında genç olmanın getirdiği tuhaf boşluk hissine karşı bi tür isyanın hakim olduğunu fark edebiliyorsunuz. Bu ruh hali, albümün sözlerine özellikle de aile kavramı üzerinden yansıyor. Genelde Vedder'in yazdığı sözler de ebeveynlerle yaşanan psiko drama ağırlığını gösteriyor. Alive şarkısı ve sınıfta söz alıp ailesiyle yaşadıklarını bütün çıplaklığıyla anlatan Jeremy adlı çocuğun hikâyesine yer verilen aynı adlı parça, bunun en güzel örneği. Black parçası ise, 90'lar ruhuyla bezenmiş sözlere sahip bir biçimde şöyle diyor: Biliyorum birgün güzel bir hayatın olacak / ve birinin gökyüzünde yıldız olacaksın / neden o birisi ben olmayayim? Rock seviyorsanız, bu albümü dinlediğinizde melodileri ve sözleri nedeniyle, karnınızı şişirmeden leziz bir yemekle doymak gibi bir his oluşabilir. Bizden söylemesi.