kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Sabancı 'İşsizlik dram' dedi bu yıl 5.700 personel alacak

18.04.2009
Sabancı Holding Başkanı Sabancı, 2009 hedeflerinin açıklandığı toplantıda her dört gençten birinin işsiz olmasını bir 'dram'a benzetti. Sabancı, bu yıl 5.700 personel alarak 56.800 personele çıkacak..
Finansla başlayan ve daha sonra reel sektörü vuran küresel kriz dünya çapında birçok büyük şirketin kapısını çaldı. Bu iki alanda da faaliyet gösteren Sabancı Holding, 2008 sonuçları ve 2009 hedeflerinin açıklandığı Yıllık Paylaşım Toplantısı'nda olumlu bir tablo çizdi. Ekonominin yüzde 3.6 küçülmesi beklenen bu yıl, Sabancı Holding yüzde 17'lik bir büyüme ile 23 milyar liralık bir ciro hedefliyor. 51.100 çalışanı olan Sabancı Holding bu yıl 5.700 kişi alarak 56.800 personele çıkacak. Sabancı Holding Başkanı Güler Sabancı, toplantıda yaptığı konuşmada üzerinde durulması gerekenin, yüzde 15'lere varacağı öngörülen işsizlik rakamları olduğuna dikkat çekti. İşsizlikteki artışın sadece büyüme hızı ile orantılı olmadığını dile getiren Sabancı, yüzde 7'lik dönemlerde bile yüzde 9 işsizlikten kurtulunamadığını söyledi. 3 milyon 650 bin kişinin işsiz olduğuna işaret eden Sabancı, 15-24 yaş arasındaki gençlerin dörtte birinin işsiz olduğunu anımsattı. Sabancı, işsizliği yaşayan gençler ve aileleri için bunun bir dram olduğunu da belirtti.

'VERGİDE GRİ ALAN KALKSIN'
Bu yıl için öngörülen yüzde 3.6'lık küçülmeyi realist bir rakam olarak niteleyen ve diğer rakamların da tutarlı olduğunu kaydeden Sabancı, vatandaşın vergi yükün artırmadan kurum mekanizmalarının artırılması için birkaç ayarlama yapılırsa, 3 yıllık katılım öncesi programın iş dünyasının önünü görebilmesi için önemli olduğunu vurguladı. Sabancı, "Vergi düzenlemeleri yapılmalı, gri alanlar kaldırılmalı, Türk Ticaret Kanunu değişmeli, işsizlik ile ilgili kalıcı reformlar yapılmalı, Avrupa süreci hızlandırılmalı ve kayıt dışı azaltılmalı" dedi. Bu önlemleri almak için gerekli siyasi istikrarın bulunduğunu kaydeden Güler Sabancı, yeni bir genel seçime kadar üç yıl olduğunu bu sürenin iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

'YANGIN SÖNDÜRME SÜRSÜN'
Güler Sabancı, dünyadaki pek çok devlet gibi, bu krizde Türkiye'de de güven ile gerçek arasındaki dengeyi iyi tutturmanın zaman aldığı eleştirisinde bulundu. Sabancı, "Son dönemde, kritik olan güvenin tekrar tesisi için gereken yaklaşım olan, işin realitesini kabullenerek somut önlemler alınmaya başlanmıştır. Kısa dönemli, yangın söndürmeye yönelik paketler devam etmelidir" dedi.