kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Unakıtan: Bakanların değişimi ekonomiyi etkileyebilir tabii!

13.04.2009
Kabine revizyonunun ekonomiyi etkileyebileceği esprisini yapan Bakan Unakıtan, "Bu işin esprisi, şahısların değişmesiyle bir şey olmaz" dedi..
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ek bütçeyle ilgili soru üzerine 2002'den bu yana Meclis'e ek bütçe için gitmediklerini anımsatarak, ek bütçe yapmaksızın Hazine'nin borçlanma rakamları değiştiği için Meclis'e gitme ihtiyacı bulunduğunu ancak vergi gelirleri için gitmeye gerek bulunmadığını söyledi. Bütün ülkeler rakamlarını revize ettiğine işaret eden Unakıtan, "Biz de bunu yaptık. IMF ile görüşmeler var. Orta Vadeli Program var. Ancak bütçe açıkları eskisinden çok daha fazla olacak. 2009 yılı bütçe açığı 49 küsur milyar lira olacak. Bu rakam küsuratları var ama 2010'da 39 milyar, 2011'de ise 40 milyar lira olacak. Faiz dışı fazlada da değişiklikler var. Orta Vadeli Programda da bunların detayları yer alacak" dedi.

KRİZ STRESİMİZİ ARTIRDI
Unakıtan, tedbirler paketiyle ilgili bir soru üzerine de gelirlerin artırılması, harcamaların kısılması konusunun Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda görüşüleceğini ve hangi harcamalar kısılacak, hangi gelirler artacak burada karar verileceğini belirtti. Bu arada, toplantıda Bakanlara, "Kriz, bireysel anlamda sizi nasıl etkiledi'' sorusu da yöneltildi. Devlet Bakanı Şimşek, bu soruya "Herhalde daha çok çalışmak durumunda kaldık, stres biraz daha arttı. Ama sonuç itibariyle hepimiz birtakım ruhu içerisinde Türkiye'nin karşı karşıya olduğu sorunları çözme konusunda daha yoğun bir çaba içerisine girdik'' yanıtını verirken, Maliye Bakanı da şunları söyledi:

REVİZYONDA 2 BAKAN TERS DÜŞTÜ
"Türk milletini etkileyen her şey bizi de etkiler. Biz sabit gelirli olduğumuz için maaşları her ay alıyoruz. Özel sektör veya geliri sabit olmayan krizden daha çok etkileniyor. Ama beni krizden daha fazla ameliyat etkiledi.'' Unakıtan, Başbakanlık çıkışında da ameliyat sürecinde 8 kilo verdiğini, ancak sağlığının iyi olduğunu ifade etti. Öte yandan, Bakanlara, kabine revizyonunun ekonomiyi etkileyip etkilemeyeceği soruldu. Ekren, bu konuda yorum yapmazken, Unakıtan, "Bu Başbakanın tasarrufunda. Etkileyebilir de tabii. Bu işin esprisi de, icra bir bütündür. Şahısların değişmesiyle hiç bir şey olmaz. Mühim olan kurumlardır'' dedi. Bakan Şimşek de konunun Başbakan'ın takdiri olduğunu belirterek, "Piyasaları etkiler mi değişikliğin niteliğine bağlı herhalde" dedi.

Kriz değil ameliyat yordu
Başbakan Yardımcısı Ekren, Devlet Bakanı Şimşek ve Maliye Bakanı Unakıtan, Katılım Öncesi Ekonomik Programı açıkladı. Toplantı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Unakıtan, "Kriz değil, ameliyat yordu" dedi. Bakan Ekren, ne kadar süre konuştuğunu Unakıtan'ın saatine bakarak hesapladı. Gazetecilerin "Kabine değişikliği ekonomiyi etkiler mi?" sorusunu Unakıtan'ın, "Tabii tabii" dedikten sonra "Bu şakaydı. Kurumlar kalıcı, kişiler gidicidir" cevabı, gülüşmelere neden oldu.