kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Cep operatörlerinin ara bağlantı maliyeti düşecek

13.04.2009
BTK ara bağlantı ücretlerinde yüzde 28 ile 30 arası indirim yaptı. Tüketiciye yansıyacak indirimi rekabet belirleyecek..
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) 1 Mayıs'tan geçerli olmak üzere arabağlantı ücret tarifelerini yeniden belirledi. İşletmecilerin birbirlerine ödemekte oldukları dakika başı toptan ücretlerde 1 Mayıs'tan itibaren yüzde 28 ila 31 oranında azalacak. Arabağlantı ücretlerinin düşmesi abonelerin numara taşıma iştahını artıracak. Numara taşımada en çok abone kazanan Avea'nın karardan en kazançlı çıkan operatör olması bekleniyor. Her yöne sınırsız 55 TL tarifesiyle ilk adımı atan Avea'nın 1 Mayıs'ta uygulanacak yeni arabağlantı ücretleriyle maliyeti düşecek. Rekabetin artmasını sağlayacak yeni ara bağlantı üceretlerin tüketiciye nasıl yansıyacağını cep telefonu operatörlerinin yapacağı indirim belirleyecek.

BAHÇE DUVARI ALÇALIYOR
İki farklı operatör arasındaki arama maliyetinin düşmesi en büyük hissedarı Türk Telekom olan Avea'nın abone sayısı yüksek olan Vodafone ve Turkcell'den abone almasını sağlayacak. Bu da operatörlerin "Kendi abonem daha çok olsun. Dışarı aramalar pahalı olsun" deme durumunu ortamını kaldırıyor. Abone sayısı fazla olan operatörün gelir kaybı daha yüksek oluyor. Daha önce operatörler arası arama yapmaya çekindiği için iş veya ailesi için farklı SIM kart ve operatör kullananlar önemli rakamlara ulaşmıştı. Bu rakam giderek düşecek. Operatörler arası ara bağlantı ücretinin düşmesi operatörlerin maliyetlerini dolayısıyla abonelerin konuşma maliyetini düşürecek. Çift SIM kart kullanımı azalacak. Faturalarınızda operatör dışı aramalarınız yüksekse, faturalarınızdaki indirim yüksek olma ihtimali var. Bu operatörün indirimin ne kadarını tüketiciye yansıtacağına bağlı.