kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'İthalat 3 milyar $'a gidiyor hükümetten destek istiyoruz'

13.04.2009
İHKİB Başkanı acil destek verilmezse sektörde ithalatın 3 milyar doları bulacağını, ihracatın yüzde 30 gerileyeceğini söyledi..
Hazırgiyim ve tekstil sektörü acil destek istiyor. Hükümete 'Sesimizi duyan var mı?" diye seslenen İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, sektörde Mayıs 2008'den Ocak 2009'a kadar işyeri sayısının yüzde 15, sigortalı sayısının ise yüzde 18 azaldığını kaydetti. Bu duruma bir an önce çözüm bulunmasını isteyen Tanrıverdi sektörde Mayıs'tan Ocak ayına kadar yaklaşık 160 bin kişinin ve 7 bin 500 firmanın sigorta kayıtlarından silindiğini vurguladı ve ekledi "Çalışan sayısı 3 milyondan 1.5 milyona düştü ve hala bu sektörden ekmek yiyen insanlar var."

İHRACAT % 30 DÜŞER
Hükümetin sektöre destek vermemesi durumunda 2008 yılında 2.1 milyar dolar olan hazırgiyim ve konfeksiyon ithalatının 2009 sonunda 3 milyar doları bulacağını belirten Tanrıverdi, kurun artışının ihracatta artış beklentisi yarattığını ancak durumun göründüğü gibi olmadığını dile getirdi. "Bizim için dolardan çok euro önemli. İhracatımızın yüzde 82.5'ini Avrupa Birliği ülkelerine yapıyoruz. Ancak bir yıllık periyoda baktığımızda euro kurunun geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle aynı seviyelerde olduğunu görüyoruz" diyen Tanrıverdi, istikrarsız kur hareketinin avantajdan çok dezavantaj yarattığını eğer önlem alınmazsa ihracattaki düşüşün yüzde 30'ları bulacağını söyledi. Tanrıverdi, önümüzdeki 3 ay içinde gerekli tedbirlerin alınması halinde sektörün işgücü kaybının haziranda yeniden kazanılacağını söyledi. Hükümetin açıkladığı tedbir paketleri içinde sektöre yönelik hiçbir desteğin olmadığını ifade eden Tanrıverdi, en acil beklentilerinin bu yıl sonuna kadar SSK ve gelir vergisi primlerinin yüzde 50 oranında aşağı çekilmesi ve sanayinin kullandığı enerjiden alınan KDV'nin indirilmesi olduğunu kaydetti. Özellikle böyle bir dönemde kamu bankalarının faiz oranlarını biraz daha aşağıda tutması gerektiğine dikkat çeken Tanrıverdi, "Kamu bankaları özel bankalara faiz indirimi konusunda öncü olmalı" dedi.

'Kamu bankalari örnek olsun'
- 2009 yılı sonuna kadar SSK ve gelir vergisi primleri yüzde 50 indirilsin
- Kredi Garanti Fonu bir an önce hayata geçirilsin
- Firmalar fondan en az bürokratik işlemle yararlandırılsın
- Sanayinin kullandığı enerjiden alınan KDV indirilsin
- İhracat Sigorta Primlerinin yüzde 50'si devlet tarafından karşılansın
- Ar-Ge Teşvik Yasası kapsamına tasarım, ürün geliştirme, kalıp ve model hazırlama da katılsın
- Dolarda 1.60 TL'nin altına inildiğinde Merkez Bankası müdahale etsin
- Tanıtım faaliyetleri için ayrılan kaynak artırılsın