kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ekonominin rakamları şimdi daha gerçekçi!

13.04.2009
Hükümetin Katılım Öncesi Ekonomik Program'da makro ekonomi hedeflerini değiştirerek açıklaması, ekonominin aktörleri tarafından olumlu ve gerçekçi bulundu..
Hükümetin açıkladığı ekonomide yeni hedefler, piyasalarda daha gerçekçi bulundu. Rakamlar sürpriz bulunmazken, sanayi üretiminin performansına göre, yeri revizyonlar gelebileceği dile getirildi.

MEHMET BÜYÜKEKŞİ Türkiye İhracatçılar Mec. Bşk.:
Gerçekçi olmayan tahmin güven krizi yaşatıyor
Yüzde 4'lük büyüme tahmini gerçekçi değildi zaten. Bu rakamlar piyasaya güven veren gerçekçi rakamlar. Hem içeride hem dışarıda. Aksi takdirde güven krizi yaşatıyor. Dikkat edilmezse gerek 2010 gerekse 2011'deki rakamlarda da sıkıntılar yaşanır. İhracat rakamlarında da revize yapıldı. 104 milyar dolar. Bundan altı ay önceki tahmin 148 milyar dolardı. 132 milyar dolarlık ihracat için bu mantıklı bir tahmindi ama o da revize edildi. Yüzde 13.5'lik işsizlik rakamı yüksek. Bu konuda önlemler alınması için daha önce ilave tedbirler istemiştik.

ERGUN ÖZEN Garanti Bankası Gen. Md.:
IMF parasının önden yüklemeli olduğu görülüyor
Böyle bir revizyona hepimizin ihtiyacı vardı. Herkes bütçe yapmakta zorlanıyordu. İstiktararlı, kendi içinde tutarlı bir program yapıldığını görüyoruz. IMF programının bu hedefleri baz alacağını düşünüyorum. Yani, IMF programında bu hedeflerin nasıl yakalanabileceği anlatılacak. Bir diğer önemli noktada, yeni hedeflerden, IMF'den gelecek paranın miktarı ne olursa olsun önden yüklemeli olacağı anlaşılıyor. 2009'da finansman açığı öngörülürken, 2010 ve 2011'de görülmüyor. Sıkı para politikasının önümüzdeki dönemde devam edeceği, yeni hedeflerden çıkan bir diğer sonuç.

SÜLEYMAN ÇELEBİ DİSK Başkanı:
İşsizlikte bazı sektörler alarm veriyor
İşsizlikte tablo her geçen gün büyüyor. Bunlar resmi rakamlar, tam da gerçeği yansıtmıyor. Bizim tahminimiz işsizlik rakamlarının yüzde 24 - 25 seviyelerinde olduğu. Şu anda bazı sektörler işsizlik konusunda alarm veriyor.

İBRAHİM AYBAR Otomotiv Distribütörleri Der. Yön. Kur. Bşk.:
Rakamlar sürpriz değil
Son verilerden böyle bir şey bekleniyordu zaten. Bu küçülme oranları sürpriz olmadı. Otomotiv sektöründe özel tüketim vergisini azaltılması hem satışlar hem de otomotiv sanayinde olumlu gelişmeleri beraberinde getirdi.

UMUT ORAN TOBB Hazır Giyim Mec. Bşk.:
2010-2011 rakamı için şüpheliyim
Özel sektör tedbir için hükümeti uzun süredir uyarıyor. Biz çok geç kaldık. Açıklanan rakamlar bana göre sürpriz değil. 2010 ve 2011 rakamları konusunda da şüpheliyim. İş aramayanları da eklerseniz rakam yüzde 25'lere kadar çıkıyor.

MURAT YALÇINTAŞ İstanbul Ticaret Odası Bşk.:
Yapılan zarar tespiti doğru hedefler de daha isabetli
Açıklanan tablo, özellikle 2009 yılı makro ekonomik hedeflerinin daha gerçekçi bir platforma oturtulması açısından son derece isabetli. Öngörüler, geçtiğimiz kasım ayından beri odamızın kamuoyu ve ekonomi yönetimi ile paylaştığı öngörülerle de uyuşmaktadır.

GÜNDÜZ FINDIKÇIOĞLU TSKB Başekonomisti:
Revizyonlar iyimser gerçekçiliği yansıtıyor
Gerçekçi revizyonlar yapıldığını söylebiliriz. Ama bu gerçekçilik iyimser bir gerçekçilik. Sanayi üretiminin martta mı yoksa temmuz da mı dip yapacağını henüz bilmiyoruz. Büyümenin belirlenen yüzde 3,6 küçülmeden daha kötü gelme olasılığı var.

HALUK BÜRÜMCEKÇİ Fortis Bank Başekonomisti:
Başlangıç olarak olumlu ancak devamı gelebilir
Başlangıç olarak revizyonları olumlu buldum. Ancak bu sadece başlangıç, devamı gelebilir. Özellikle 2009'a yönelik hedeflerin uyumlu belirlendiğini görüyoruz. Küçülmenin ortalama piyasa beklentisine uygun. Ancak bütçe konusunda henüz belirsizlikler var.