kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"2020'de ölüm sebepleri arasında kanser 1. sırada"

İHA
Giriş Saati : 13.04.2009 14:11
Güncelleme : 13.04.2009 22:34
Yeni Haber
Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Mustafa Erdem, kanserin Türkiye'de çok büyük bir sağlık sorunu olmaya devam ettiğini, yapılan araştırmaların 2020 yılında Türkiye'de ölüm sebepleri arasında kanserin birinci sırada yer alacağını gösterdiğini söyledi. ..
Sinop'ta faaliyete başlayan ve kısa süre içerisinde resmi açılışı yapılacak olan Sinop Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) tarafından "Kanser" konulu konferans verildi. Eğitim Araçları Merkezi'nde gerekleştirilen konferansta konuşan KETEM Birim Sorumlusu Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Mustafa Erdem, kanserin önemi giderek arttıran bir sağlık ve yaşam sorunu olduğunu, ölüm nedeni olarak, kalp ve damar hastalıklarının hemen ardından kanserin geldiğini kaydetti.

Opr. Dr. Mustafa Erdem, "60 yaşın üzerindeki grupta kanser sıklığı çok artmakta, 300 kişide 4-5 civarına yükselmektedir. Ülkemizde kesin istatistikler bulunmamakla birlikte insidansın bunun yarısı kadar olduğu tahmin edilmektedir. Yurdumuzda en sık görülen kanserler erkeklerde akciğer, prostat, kalın barsak, mide ve pankreas kadınlarda meme, akciğer, kalın barsak, serviks, over, mide ve pankreas kanserleri olarak sıralanabilir.

Deri kanseri sıklığı her iki cinste de yüksek olmakla birlikte, habis melanom dışındaki deri kanserleri tedaviye iyi cevap verdiklerinden ölüm oranı çok düşüktür" dedi. Kanserin, bazı etkilerle değişime uğramış hücrelerin, gerek yerel ve gerek uzak noktalarda kontrolsüz olarak çoğalıp büyümelerinin sonucu oluşan habis hastalıklar olduğunu kaydeden Erdem, "Moleküler biyolojinin verdiği yeni bilgiler kanser tedavisi için umut vaat etmektedir. Onkogenleri ve onların ürünlerini baskılayan özel maddeler halen araştırılmaktadır.

Anti-onkogenlerin de tedaviye katılmaları için çalışılmaktadır. Kanserde belki tedaviden daha önemli olan kanserin önlenmesidir. Önlemede karsinojenik (kanser yapıcı) maddelerden uzak durmak, temiz ve sağlıklı yaşamak ve uygun bir diyet uygulamak gibi hususlara uyulması kanser sıklığını rahatça yarıya indirebilir" diye konuştu. Konferansı İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Cem Güre, İl Sağlık Müdürlüğü şube müdürleri, KETEM personeli ile vatandaşlar izledi.