kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ergenekon'da 12. dalga

AJANSLAR
Giriş Saati : 13.04.2009 11:59
Güncelleme : 13.04.2009 21:46
Yeni Haber
Ergenekon operasyonu kapsamında yürütüle 12'nci dalga kapsamında 18 ilde 50 ayrı kişiye ait 83 ayrı noktada arama yapıldı...
Arama yapılan yerler arasında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) şubeleriyle eski üniversite rektörlerinin evleri bulunuyor.

KİMLER GÖZALTINDA?

Başkent Üniversitesi Rektörü ve Kanal B'in sahibi Prof. Dr. Mehmet Haberal, Prof. Dr Erol Manisalı, İnönü Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, Uludağ Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) eski Rektörü Ferit Bernay ve Giresun Üniversitesi rektörü Metin Öztürk gözaltına alındı.

Kanal B, ÇYDD ve ÇEV şubeleri aranıyor. Operasyon kapsamında evinde arama yapılanlar arasında ÇYDD Başkanı Türkan Saylan da var.

OPERASYONDAN FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...


Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin ''Ergenekon'' soruşturmasını yürüten savcıların istemi ve mahkemenin kararı üzerine Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın evindeki arama işlemi tamamlandı. Haberal, daha sonra güvenlik güçlerinin eşliğinde evinden çıkarıldı.

Operasyon kapsamında, sabah erken saatlerde eş zamanlı olarak Başkent Üniversitesi rektörlük binası, Haberal'ın evi ve Kızılcahamam'daki Patalya Otel'de aramalar başlatılmıştı. Mehmet Haberal'ın evinin bulunduğu Çayyolu Mutlukent 11. Cadde'deki arama nedeniyle evin bulunduğu cadde jandarma ekiplerince araç ve yaya trafiğine kapatıldı.

MHP Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı'nın Haberal'ın evinde olduğu, Başkent Üniversitesi çalışanlarının da servis araçlarıyla evin bulunduğu sokağın girişine geldikleri görüldü. Haberal evden çıkarılırken, çevrede toplananların alkışlı protesto eyleminde bulunduğu gözlendi.

PROF.DR HABERAL: BU, TÜRKİYE CUMHURİYETİNE YAKIŞMIYOR


''Ergenekon'' soruşturması kapsamında gözaltına alınan Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, sağlık kontrolünden geçirildi.

Haberal, evindeki arama işlemlerinin ardından polis tarafından Ankara Adalet Sarayına getirildi.

Haberal, adliyeye girişi sırasında, gazetecilerin ne ile suçlandığını sormaları üzerine, ''Arkadaşlar, yapanlara sorun. Bana niye soruyorsunuz? Bu Türkiye Cumhuriyetine yakışmıyor. Atatürk'ün kurduğu cumhuriyete...'' diye konuştu.

Daha sonra adli tabiplikte sağlık kontrolünden geçirilen Haberal, adliyeden ayrılırken, basın mensuplarının ısrarlı sorularını yanıtlamadı, ancak ''İyi günler, iyi günler'' dedi.Haberal'ın, sorgulanmak üzere İstanbul'a götürüleceği bildirildi.

PROF. DR. EROL MANİSALI, GÖZALTINA ALINDI

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında evinde arama yapılan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Erol Manisalı, gözaltına alındı.

Prof. Dr. Manisalı'nın, Beşiktaş 1. Levent Sümbül Sokak'taki evinde polislerce başlatılan arama çalışması saat 14.40 sıralarında tamamlandı.
Manisalı'nın evinden önce 2 çuval içinde evrak ve bir valiz çıkartıldı. Bu sırada Manisalı da çıkartılarak bir polis otomobiline bindirildi.
Manisalı'nın gözaltına alındığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne doğru yola çıkartıldığı belirtildi.

Bu arada, arama çalışması yapılırken Manisalı'nın evine gelen ve avukat olduğunu ifade eden Mehmet Aytekin, evde arama yapan polislere kimliğini ibraz etti. Kısa bir süre dışarıda bekleyen Aytekin, daha sonra aramanın yapıldığı Manisalı'nın evine alındı.

Aytekin, eve girmeden önce basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Ulusal Kanal'ın avukatı olduğunu ve Manisalı'nın da bu kanalda program yapması nedeniyle geldiğini bildirdi.


PROF. DR. YURTKURAN DA GÖZALTINA ALINDI

Ergenekon soruşturması kapsamında Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ve Uludağ Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran'ın evinde yapılan arama tamamlanırken, Prof. Dr. Yurtkuran gözaltına alındı.

Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından sabah saatlerinde arama başlatılan Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran'ın Bademli Mahallesi 23. Sokak'taki evinde arama çalışmalarını tamamladı. Aramanın ardından gözaltına alınan Prof. Dr. Yurtkuran, Bursa Adli Tıp Kurumu'nda sağlık muayenesinden geçirildikten sonra İstanbul'a götürülecek.


GİRESUN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ'NDE ARAMA

Soruşturma kapsamında ayrıca Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Metin Öztürk'ün odasında da arama yapılmaya başladı. Rektörlük binasına iki adet araçla gelen Giresun Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Rektör Prof. Dr. Öztürk'ün odasında saat 12.00'de arama yapmaya başladı.

OMÜ ESKİ REKTÖRÜ FERİT BERNAY GÖZALTINA ALINDI

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay İstanbul'a gönderildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Samsun Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube müdürlüklerine bağlı ekiplerinin sabah saatlerinde evinde yaptığı aramanın ardından gözaltına aldığı Prof. Dr. Bernay, gün boyu tutulduğu Emniyet Müdürlüğü'nden saat 20.30 dolayında çıkarılarak Samsun-Çarşamba Havaalanı'na götürüldü.

Burada THY'nin Samsun-İstanbul seferini yapan tarifeli uçağına bindirilen Bernay'a Samsun Emniyet Müdürlüğü personeli eşlik ediyor.


PROF. DR. FATİH HİLMİOĞLU GÖZALTINDA


Operasyon kapsamında eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu'nun da gözaltına alındığı bildirildi.

ÇYDD VE TÜRKAN SAYLAN'IN EVİNDE ARAMA

Soruşturma kapsamında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nde de arama yapıldığı bildirildi. Derneğil İstanbul'daki genel merkeziyle İzmir, Van ve Antalya şubelerinde arama yapılıyor. Türkan Saylan, polisin genel merkezde silah aradığını söyledi.

'Ergenekon'' soruşturması kapsamında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan'ın İstanbul'daki evinde de arama yapılıyor.

Alınan bilgiye göre, Prof. Dr. Saylan'ın Beşiktaş Arnavutköy Beyazgül Sokak'taki evine, sabahın erken saatlerinde gelen çeşitli şubelere bağlı polisler, arama çalışması başlattı.


REKTÖRÜ PROF. DR.OSMAN METİN ÖZTÜRK GÖZALTINA ALINDI

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında odasında arama yapılan Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Metin Öztürk, gözaltına alındı.
Giresun Emniyet Müdürlüğüne bağlı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında odasında arama yaptığı Rektör Prof. Dr. Osman Metin Öztürk'ü gözaltına alınarak, binadan çıkardı. Sivil plakalı bir polis aracına bindirilen Öztürk, Prof. Dr. İlhan Özdemir Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildi.
Öztürk'ün, kara yoluyla Trabzon'a getirileceği, akşam saatlerinde de hava yoluyla İstanbul'a gönderileceği öğrenildi. Bu arada, Öztürk'ün Rektörlük'ten çıkarılışı sırasında bir grup üniversite çalışanı, alkışlı protesto yaptı.

SAYLAN EVİNİN PENCERESİNDEN BASIN MENSUPLARINA SESLENDİ

Ergenekon soruşturması çerçevesinde Arnavutköy'deki evinde arama yapılan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Başkanı Türkan Saylan, "Karamsar değilim, memleketimize hizmet etmek istiyoruz" dedi. Saylan'ın evinden bir çuval içerisinde çıkarılan belgeler, vatandaşların tepkileri arasında savcılığa gönderildi. Saylan, evindeki aramaların sona ermesinin ardından pencereden kendisini destekleyenlere el salladı. Bitkin olduğu gözlenen Türkan Saylan, "Bu süreç ne kadar hukuki, ne kadar evrensel, Türkiye'nin hukukuna ne kadar uygun anlamak mümkün değil. Aslında polis arkadaşların hiçbir suçu yok. Onlar emir kulu. Biz burada bir aileyiz. Türkiye'de bir dayanışma var. Türkiye'deki dayanışma beğenmediğimiz şeylere karşı çıkmak anlamına gelir. Bu bizim en demokratik hakkımız" dedi. Saylan, karamsar olmadığını
belirterek, "Bize oluyorsa, kim bilir kimlere olacak. O kimleri de korumamız gerekiyor. Kimsenin zarar görmesini istemiyorum. Ben göreyim, başkaları görsün istemiyorum. Memleketimize hizmet etmek istiyoruz. Kimse muhalefet istemiyor, 'yanlış yaptın' lafını duymak istemiyor" diye konuştu. Öte yandan, Saylan'ın avukatı Hüseyin Karataş, müvekkilinin evindeki aramaların saat 08.00'da başladığını söyledi. Karataş, "Sayın Saylan ile ilgili bir gözaltı kararı yoktur. Türkan Hanım'ın sağlık durumu malum. Kendisi son derece ağır hasta. Hafta sonunu geçirmek üzere evine gelmiş durumdaydı. Böyle bir olayla karşı karşıya kaldı. Arama kararı elimizde. Alınan belgelerin tamamı Türkan Hanım'ın özel yaşamıyla ilgili, her yerden her zaman temin edilebilecek yasalar, dernek çalışmalarıyla ilgili
konuşmalar, bazı sinema filmleri, CD'lerden oluşuyor. Bunun dışında suç unsuru oluşturabilecek en küçük bir delil, bir bulgu yoktur.
Polis arkadaşlar nezaketli davranmışlardır. Kimseye zarar vermemişlerdir. Tutanaklar tutuldu ve imzalandı. Belgeler 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne delil olarak gönderilecek" ifadelerini kullandı. Türkan Saylan'ın bilgisayar kullanmadığını belirten Avukat Karataş, "Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin tek bir amacı vardır, karanlığın üzerindeki örtüyü kaldırmaktır. Herhangi bir şekilde suç unsuru bulunması mümkün değildi. Türkan Hanım son derece rahatsız. Protein değerlerinde büyük bir düşüş olduğundan, birazdan hastaneye sevk edeceğiz" açıklamasında bulundu. Saylan'ın evinden toplanan bazı belgeler ve CD'ler, bir çuvala konularak savcılığa gönderildi. Saylan'a destek için bina dışında toplanan grup, çuvalın evden çıkarılışı sırasında güvenlik görevlilerini yuhaladı. Öte yandan, kısa bir açıklama yapan yazar Meriç Velidedeoğlu da, "Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihinde yer alacak karanlık ve utanç dolu bir gün daha yaşatılıyor Türk halkına. Onları susturdukça sindirdikçe kendilerinin kurtulacağını sanıyorlar. Aldanıyorlar çünkü Atatürkçü düşünce var oldukça çağdaş, laik Türkiye Cumhuriyeti yaşayabilir. Bu düşünceyi yaşatacak olanlar da her zaman var olacaktır. Budandıkça daha kuvvetli yeşerip çoğalacaklardır" dedi.


''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görevli Van Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Ayşe Yüksel'in iş yerinde ve evinde arama yapılıyor.

Van Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Prof. Dr. Ayşe Yüksel'in Yüzüncü Yıl Üniversitesi yerleşkesindeki lojmanlarında bulunan evinde ve ofisinde arama başlattı. Van ÇYDD'de de sabahın erken saatlerinde arama yapıldığı, bazı evraka el konulduğu öğrenildi.

ÇEV GENEL MERKEZİNDE YAPILAN ARAMA SONA ERDİ

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Çağdaş Eğitim Vakfı'nın (ÇEV) İstanbul'daki genel merkezinde yapılan arama sona erdi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin ÇEV'in Taksim Kocatepe Mahallesi Feridiye Caddesi'ndeki binasında sabah saatlerinde başlattığı arama tamamlandı.

Polis, kısa süreli yolu trafiğe kapatarak evrakları, dokümanları, CD'leri, hard diskleri ve bilgisayarları koyduğu çuvalları alarak vakıftan ayrıldı.

ÇYDD ÇUKUROVA ŞUBESİNDEKİ ARAMALAR SONA ERDİ

'Ergenekon'' soruşturması kapsamında, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Çukurova şubesinde yapılan arama sona erdi.
Sabahın erken saatlerinden itibaren dernek binasında başlatılan aramalar tamamlanırken, gözaltına alınan olmadı.Güvenlik güçleri, bilgisayar ve iki koliye doldurdukları dosyaları incelenmek üzere Emniyet Müdürlüğüne götürdü.

ÇYDD Çukurova Şubesi Başkanı Filiz Güllüler, dernek binası önünde bekleyen gazetecilere yaptığı açıklamada, öğrenci burs kayıtları da dahil tüm dosyaların incelendiğini belirterek, ''Ergenekon kapsamında, Türkiye genelinde bir arama söz konusu'' dedi.Güllüler, detaylı açıklamayı daha sonra yapacaklarını kaydetti.

Bu arada, yine sabahın erken saatlerinden itibaren ÇYDD Adana Şubesi'nde başlatılan aramaların ise devam ettiği bildirildi.

MERSİN'DEKİ ÇYDD ŞUBESİNDE YAPILAN ARAMA SONA ERDİ

'Ergenekon'' soruşturması kapsamında, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Mersin Şubesi'nde başlatılan arama sona erdi.Silifke Caddesi'ndeki bir apartmanın birinci katındaki ÇYDD Mersin Şubesi'ne sabah erken saatlerde gelen Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan ve yaklaşık 3 saat süren arama tamamlandı. Polis, arama sonrasında dernekteki bilgisayarın harddiski ile bazı CD ve belgelere, incelemek üzere el koydu. Olayla ilgili gözaltı olmadığı bildirildi.

ÇYDD Mersin Şube Başkanı Sacide Uluğ, arama sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, polislerin, sabah erken saatlerde evine gelerek dernekte inceleme ve araştırma yapacaklarını söylediklerini belirtti.
Bunun üzerine birlikte derneğe geldiklerini ifade eden Uluğ, şöyle konuştu:

''Derneğin odalarını inceleyip, aradılar. Bilgisayarların harddisklerine el koydular, CD'leri aldılar ve tutanak tuttular. Bize de sebebi konusunda bir şey söylenmedi. Sadece bazı şehirlerde eş zamanlı arama yapıldığını söylediler. El konulan CD'lerde çalışmalarımız, sunumlarımız, izlediğimiz filmler vardı. Belgelerde ise burs komisyonları, burs dönemleri, üye listelerimizin isimleri var.'' Uluğ olayla ilgili gözaltı olmadığını da söyledi.

VAN'DA ÜÇ AYRI NOKTADA ARAMALAR

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında bu sabah Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Merkezi ve şubelerine yönelik başlatılan aramalar kapsamında, Van'da 3 ayrı noktada yapılan aramalar devam ediyor.

Van'da sabah saatlerinde başlayan aramalar, Zübeyde Hanım Caddesi'ndeki ÇYDD şubesinde başladı. Aynı sıralarda Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve ÇYDD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ayşe Yüksel'in üniversitedeki ofisinde ve evinde de arama yapılmaya başlandı.

Yüksel'in şehir dışında bulunması nedeniyle polis ekipleri eve girmek için kapıyı çilingirle açmaktan kaçındı.

Jandarma ekiplerinin evin önünde güvenlik önlemi almasının ardından Yüksel'in akrabası Kerem Yüksel eve gelerek güvenlik güçlerine kapıyı açtı. Aramalar, Kerem Yüksel'in refakatinde gerçekleştiriliyor.
Bu arada ÇYDD Van şubesinde erken saatlerde başlayan aramalarda bazı evraklara ve bilgisayara el konularak araçlara yüklendiği öğrenildi.

ÇYDD VAN ŞUBESİNDE ARAMA TAMAMLANDI

''Ergenekon'' Soruşturması kapsamında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Van Şubesinde bu sabah erken saatlerde başlayan arama tamamlandı.

Alınan bilgiye göre, Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube ekipleri, bu sabah saat 07.00'de başlayan Zübeyde Hanım Caddesi Ortaklar İş Merkezi 6. katta bulunan ÇYDD şubesindeki arama çalışmalarını saat 20.00'de bitirdi.
Aramanın ardından ekipler, içinde evrakların olduğu torbalarla şubeden ayrıldılar.
Arama ile ilgili açıklama yapan ÇYDD Van Şube Başkanı Armağan Bayraktar, aldıkları kararların her zaman arkasında olacaklarını söyledi.

Kanunlar çerçevesinde hareket ettiklerini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
''Çağdaş Türkiye'nin gelecek güvencesi olan derneğimiz Atatürk ilke ve devrimleri ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti kanunları çerçevesinde hareket etmiştir. Attığımız her imzanın, yaptığımız her işin arkasındayız. Çünkü ülkemiz adına, çağdaş bir Türkiye adına öğrencilerimize eğitim desteği vermek adına çalışıyoruz. Bununda her zaman arkasındayız. Van için ülkemiz adına çalışıyoruz. Her şey yolunda, endişelenecek bir şey yok.''

''DERNEĞİN KAPISINA KİLİT VURUP GİTMEMİZ İSTENİYOR''

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Antalya Şubesinin avukatı ve dernek üyesi Şaziye Şahin, ÇYDD'de yapılan arama ile ilgili olarak, ''derneğin kapısına kilit vurmamız isteniyor'' dedi.
Şaziye Şahin, ÇYDD Antalya Şubesi'nde aramalar devam ederken, gazetecilere yaptığı açıklamada, ÇYDD'nin yasa dışı eylem bir yana, utanılacak hiçbir eylem ve icraatının dahi bulunmadığını ifade etti.
Dernek şubesinde aramaların sabah saat 08.00'den itibaren devam ettiğini, şube binasındaki polislerin burs listelerini aldığını ve diğer evrakı tasnif ettiklerini belirten Şahin, bilgisayarlara el konulduğunu, kendilerinin de el konulan bilgisayarlardaki tüm verilen bir kopyasını istediklerini, ancak polis ekiplerinin yanlarında gerekli donanım olmaması nedeniyle kopyaları vermeyi reddettiklerini söyledi.
Şaziye Şahin, şöyle konuştu:

''Bu bir çağdaş insan avıdır. Derneğin kapısına kilit vurup gitmemizi istiyorlar. Bugün 13 nisan, aynı zamanda trafik kazasında hayatını kaybeden eski başkanımız Gülen Alkan'ın ölüm yıl dönümüdür. Dernek üyeleri olarak, Gülen Alkan'ın Uncalı Mezarlığı'ndaki kabrine gitmeyi planlıyorduk. Ancak sabahleyin telefonla hepimizi arayarak buraya çağırdılar. Önce bunun anma törenini engellemeye yönelik olduğunu düşündük. Ancak bütün Türkiye'de bu uygulamanın olduğunu öğrendik.''

ÇYDD ALANYA ŞUBESİ'NDEKİ ARAMA SONA ERDİ

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Alanya Şubesi'nde sürdürülen arama çalışmaları sona erdi.

Alınan bilgiye göre, İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Şekerhane Mahallesi 1100 Sokak Balta İşhanı'nda bulunan ÇYDD şubesinde sabah saat 07.00'de başlattıkları arama çalışmalarını 19.45 sıralarında tamamladı.

Polis ekipleri, aramaların ardından yaklaşık 400 parçadan oluşan 5 çuval dolusu dokümanla binadan ayrıldı.

ÇYDD Alanya Şubesi Başkanı Nilgün Özcan, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Evrakı inceledikten sonra bize geri verecekler. Derneğimiz mühürlenmedi, normal çalışmalarımıza devam edeceğiz'' dedi.