kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kriz ortamında yoga

AA
Giriş Saati : 13.04.2009 10:24
Güncelleme : 13.04.2009 22:34
Yeni Haber
Yoga, bu kez de ekonomik sıkıntı yaşayan işletmelerde yöneticiler için can simidi oldu...
Hindistan'da Yoga Akademi'nin kurucusu, Azerbaycanlı yoga üstadı Prof. Dr. Akif Manaf, son aylarda yoga yapmaya gelen iş adamları ve yönetici kadınların, yoganın sağladığı gevşeme teknikleri sayesinde işletmelerini daha iyi yönetme ve krizin üstesinden gelme yeteneğini sergilediklerini söyledi.

Yüz binlerce yıldır yoganın insan oğlunun ilgisini çektiğini ve uygulandığını ifade eden Manaf, yoga yapan herkesin fiziksel, zihinsel ve ruhsal sağlığını sonuna kadar koruyabileceğini bildirdi.

Yoganın, tam bir fiziksel sağlık, sinirsel denge, zihinsel rahatlık, berrak ve uyanık bir bilinç kazandırdığını bu durumun da beraberinde başarıyı getirdiğine işaret eden Manaf, şöyle devam etti:

''Bütün dünya dinlerinde yoga tekniklerinin kullanıldığını görülmektedir. Yoga duruşları, nefes, konsantrasyon ve meditasyon teknikleri bütün dinlerde farklı şekillerde kullanılmaktadır. Bu yüzden bazı kişiler yoganın bir din olduğunu söyler. Ama gerçek şudur ki, yoganın hiçbir dinle ilgisi yoktur. Tam tersi dinler yoga tekniklerinden faydalanmaktadır. Yogada ne inanca dayanan dogmalar, ne de bir tanrıya yönelik tapınma ve ayinler bulunmaktadır. Yoga teknikleri derin felsefi bilime, mantık ve pratik tecrübeye dayanmaktadır.''

''Yoga uygulamayan insanlar vücut, zihin ve duygu kontrolünü yitirmiş, doğadan kopmuş ve evrensel bilinçle temaslarını kaybettiklerini'' ileri süren Manaf, bu nedenle insanların saldırganlaşarak, negatif hislere kapılmaya başladıklarını söyledi.

POZİTİF ENERJİYE GİDEN YOL

Yoga uygulayarak insan vücudunu, duygularını ve zihnini tamamen kontrol edebileceğini bildiren Manaf, patronların yoga teknikleri sayesinde beden, zihin, duygular temizlenince ve pozitif enerjiyle dolunca doğal olarak insanın bütün olumsuz isteklerden, düşüncelerden ve eylemlerden kurtulduklarını bildirdi.

Bu durumun işletmeleri atağa kaldırdığını ve daha zinde bir düşünce tarzıyla krizden kurtardığını ifade eden Manaf, ''İnsan özgür iradesini olumlu yönde kullanarak öz güvenini geliştirmekte, kaderine sahip çıkmakta ve kaderin köleliğinden kurtularak özgürlüğe kavuşmaktadır. Birey başkalarından merhamet beklemeden pozitifleşme ve bütünleşme yolunda kaderini kendi çizmektedir'' diye konuştu.

Yoga çalışmalarının olumlu etkileri dünya bilim adamları ve tıp mensupları tarafından araştırılıp incelendiğini anlatan Manaf, ''bu araştırmaların neticelerinin yoga sisteminde kullanılan nefes, biyo enerji, vücut, zihin çalışmalarının bedensel ve zihinsel sağlığı düzeltmek ve korumak için çok etkili bir araç olduğunu gösterdiğini'' savundu.

YOGALI DESTEK

Bir firmanın yöneticisi olan Özlem Karaöz, haftada 3 kez yoga yaptığını belirterek, ''Birçok işletmenin, kriz nedeniyle sıkıntı yaşadığı dönemde firmamızda, yoga yapan yöneticilerin belirlediği çalışma stratejileriyle, en ufak sıkıntı yaşanmıyor'' dedi.

Yoganın ''doğru yaşam ilmi ve insanoğluna günlük hayatında uygulaması için verildiğini'' anlatan Karaöz, yoganın insanın bütün yönlerini, bedensel, zihinsel, duygusal, sinirsel, psikolojik, enerjisel anlamda olumlu bir şekilde etkilediğini savundu.

Birçok insan için gittikçe stresi arttıran toplumda, yoganın sağlık ve huzuru korumak için bir araç olarak algıladığını ifade eden Karaöz, nefes tekniklerinin gerginliği atmaya ve canlanmaya, vücut çalışmaları tüm günü masa başında oturmaktan toplanmış fiziksel yorgunluğu ve rahatsızlığı kaldırmaya yardım ettiğini söyledi.

Gevşeme tekniklerinin zamanın daha etkili bir şekilde kullanılmasını sağladığına işaret eden Karaöz, cep telefonları, bilgisayar, yoğun trafik ve devamlı alışveriş çağında yoga çalışmalarının kişisel ve hatta iş hayatında büyük anlam taşıdığını kaydetti.

Bilişim teknolojileri üzerine çalışan bir firmanın genel müdür yardımcısı Serdar Köprülü, 6 aydır yoga yaptığını belirterek, ''İş ve sosyal yaşamdaki başarının anahtarı benim için yogadan geçiyor. Yoganın ruh ve bedenime sağladığı rahatlık sayesinde, sorun çözmede diğer insanlardan daha pratik ve pozitif yöntemlere sahibim'' diye konuştu.

Köprülü, yogayı bir yaşam stili olarak benimsediğini ve bırakmayı düşünmediğini kaydetti.

AKİF MANAF KİMDİR?

''Yogaçarya'' Akif Manaf 1958'de Azerbaycan'da doğdu. 1975'ten 1980'e kadar Moskova Ekonomi Enstitüsü'nde Sibernetik Ekonomi öğrenimi gördü. 1980'de ekonomi ve matematik üzerinde uzmanlaşarak mezun oldu. 1984'te ekonomide master tezini vererek Ekonomi Enstitüsü'nde hocalık yapmaya başladı. 1994'te felsefe doktorasını tamamladı.

1994'te Hindistan'da kendi kurduğu Yoga Academy'de ''yoga eğitimi'' vermeye başladı. 1995 yılında, Himalaya'larda yaşayan yogi üstadı Maha-Vişnu Maheş tarafından ''Büyük Yogi'' anlamına gelen ''Maha Yogi'' adını aldı.

2007'de Akif Manaf'a yoga üstadı anlamına gelen ''Yogaçarya'' unvanı verildi.

Aralarında Bilgi Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi'nin de bulunduğu pek çok kurumda eğitimini sürdüren Manaf, Türkiye'nin bir kaç ilinde kurduğu Yoga Academy bünyesinde çalışmalarını sürdürüyor.