kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Nisan 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Sendikalar 1 Mayıs'ta "Taksim" diyor

Ajanslar
Giriş Saati : 10.04.2009 12:44
Güncelleme : 10.04.2009 17:02
Yeni Haber
KESK izin verilse de verilmese de 1 Mayıs'ta Taksim'de olacaklarını bildirdi...
KESK Genel Başkanı Sami Evren, ''1 Mayıs'ta Taksim Meydanı'nda olacaklarını'' bildirdi.

Evren, Konfederasyon Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, bu yıl 1 Mayıs'ın Türkiye'de kutlanılışının 100. yılı olduğunu söyledi.

''Emekçilerin 1 Mayıs'larda kendi gündemlerini, taleplerini ve özlemlerini alanlara taşıdıklarını'' anlatan Evren, ''bu nedenle 1 Mayıs'ın bir miting değil emekçilerin enternasyonal bayramı olduğunu'' ifade etti.

''1 Mayıs'ın tatil ilan edilmesinin önemli bir kazanım olduğunu'' söyleyen Evren, ''Kararı çok gecikmiş bir adım olarak değerlendiriyoruz. Kimse bu karardan yola çıkarak atılan adımın emekçilere bahşedilen bir lütuf olduğunu düşünmemelidir. Atılan adım, 30 yıl önce gasp edilmiş bir hakkın onlarca yıldır emekçilerin sürdürdüğü ısrarlı mücadelenin, ödediği bedellerin sonucunda iadesidir'' diye konuştu.

Bu yılki 1 Mayıs'ın gündeminin ''demokratikleşme ve ekonomik kriz olduğunu'' ifade eden Evren, Türkiye'nin gelişmekte olan ülkeler arasında işsizlikte üçüncü, sanayi üretimindeki düşüşte ikinci sırada yer aldığını söyledi.

Evren, 1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nda kutlama talebinin ''haklı bir talep olduğunu'' belirterek, şöyle konuştu:

''Taksim Meydanı da 1 Mayıs katliamının ardından 1 Mayıs'la özdeşleşmiş, 1 Mayıs meydanı olmuştur. Emekçilere yapılan en kanlı saldırı bu alanda gerçekleşmiştir. Bu bir sembol değil, bedelini etimizle, kanımızla, gözyaşımızla ödediğimiz tarihimizdir. Taksim alanı emekçilerin hafızasından asla silinemez. Bu nedenle Taksim, 1 Mayıs alanıdır.
Buradan bir kez daha konfederasyonlara, demokrasi güçlerine sesleniyoruz: Birliğimizi bozmak isteyenlerin oyununa gelmeyelim. Güçlerimizi birleştirirsek Taksim'de kutlama hakkı iade edilecektir.
KESK olarak, bizim Taksim dışındaki seçenekleri kabul etmememiz mümkün değildir. Bu sene de 1 Mayıs'ta Taksim'de olacağız. Dünya emekçileriyle eş zamanlı enternasyonal işçi marşını Taksim'de söyleyeceğiz.''

Evren, basın mensuplarının sorularını da yanıtlayarak, ''emek örgütlerinin birliği açısından birlikte hareket etmenin önemli olduğunu'' söyledi. Evren, ''Emek örgütleri birlikte hareket ederse Taksim Meydanı açılacaktır. Siyasi iktidarın başka şansı yoktur. Bu konuda izin almayacağız. Bizim beklentimiz, Taksim Meydanı'nın emekçilere açılmasıdır. siyasi iradenin kararı bizi ilgilendirmiyor. Biz 1 Mayıs'ta Taksim'de olacağız'' dedi.

Evren, 1 Mayıs'ın Şanlıurfa'da bölgesel, Taksim'de İstanbul ve yakın illerden katılımla kutlayacaklarını, bu illerin dışındaki bütün illerde de kutlamalar gerçekleştireceklerini kaydetti.

1 MAYIS'I TAKSİM'DE KUTLAMA İSTEĞİ, GÖKYÜZÜNE YAZILDI

Öte yandan Sosyalist Parti üyesi bir grup, 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlama isteklerini, balonlara bağladıkları "Taksim 1 Mayıs'a açılsın" yazılı pankartı pankartı gökyüzüne salarak dile getirdi.

Edinilen bilgiye göre, İstiklal Caddesi Zambak Sokak'ta bulunan Sosyalist Parti İstanbul İl binasının çatısına çıkan bir grup partili, "Taksim 1 Mayıs'a açılsın" yazılı pankart hazırladı. Partililer, daha sonra pankartı şişirdikleri çok sayıdaki balona bağladı. Vatandaşların meraklı bakışları arasında pankart gökyüzüne bırakıldı. Bir süre gökyüzünde süzülen pankart, daha sonra gözlerden kayboldu.

Bu arada emniyet yetkililerinin, pankart uçurma konusunda herhangi bir suç unsuru taşımadığı gerekçesiyle partililer hakkında işlem yapmadığı öğrenildi.