kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Nisan 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Kremden vazgeçerim ama içkimden asla!

PINAR ÇELİK
09.04.2009
Kriz döneminde sepetine ucuz ürünleri koymayı tercih eden Türk halkı keyfinden ödün vermedi. Tüketici içki ve sigarada "İlle de marka" dedi..
Dostlarla bir araya gelinen ortamların vazgeçilmez elemanları sigara ve içki söz konusu olunca ne paranın ne de sağlığın önemi kalıyor. Nielsen'in önümüzdeki altı ay için yaptığı araştırma da bunu kanıtlar nitelikte. Araştırmaya göre Türk halkı kriz döneminde bile sigara, hijyenik ped, alkollü içecekler, bira, çay ve şampuan kategorilerinde hem markasından hem de alışveriş miktarından vazgeçmedi. Tüketici temizleyici, çamaşır suyu, deodorant, makarna, ayçiçekyağı, el/yüz/vücut kremi alırken ise hem ucuz markaya geçti hem de satın aldığı ürünün miktarını değiştirdi.

ORTA SINIF OLUŞUYOR
Nielsen Genel Müdür Yardımcısı Yunus Erduran, özellikle market markalı ürünlerin satışında artış olduğunu söyledi. "Tüm dünyada market markalı ürünlerin toplam ticaretteki hacmi yüzde 17'ye ulaşmış durumda ve yıllık büyüme trendi de yüzde 5 ile devam ediyor. Avrupa kıtasında özellikle indirim mağazalarının toplam ticaretten aldıkları payın yüksek olması sebebi ile market markalı ürünler toplam ticaretin nerdeyse dörtte birini oluşturuyor" diyen Erduran, Türkiye gibi gelişmekte olan pazarlarda bu ürünlerin büyüme trendinin diğer pazarlara göre çok yüksek olduğunu söyledi. Erduran özellikle küçük formatlı süpermarketlerin ve lokal zincirlerin büyümesi ile indirim mağazalarının sayısının artması trendlerini üst üste koyulduğunda Türkiye perakende sektörünün kendine yeni bir orta sınıf yaratmaya başladığını gözlemlediklerini dile getirdi. Araştırma Türkiye'deki perakende ticaretinin dinamiklerinin de değişmeye başladığını ortaya koydu. 2007'de hipermarketlerden alışveriş yapanların oranı yüzde 36.2 iken bu rakam 2008'de 35.4'e düştü. Aynı düşüşü geleneksel marketler de yaşadı.

LOKALLER ATAK YAPTI
Orta büyüklükte market, bakkal, kuruyemişçi, büfe, benzin istasyonu, parfümeri ve eczanelerin dahil olduğu gruptan yapılan alışverişler yüzde 44.5'ten yüzde 42.5'e indi. Yerel ve uluslararası marketlerin kaybettiği payı indirim marketler, lokal zincirler ve tekil süpermarketler aldı. Orta sınıf olarak nitelendirilen bu grup 2007'de yüzde 19.3 olan payını yüzde 22.1'e çıkardı.
Haberin fotoğrafları