kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Nisan 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Halkbank ve Vakıfbank'a kredileri tıkır tıkır ödeniyor

09.04.2009
KİT Komisyonu'na gönderilen cevapta Çalık Grubu'nun Halkbank ve Vakıfbank'tan aldığı 750 milyon dolarlık krediye ilişkin faizleri sorunsuz şekilde ödediği belgelendi..
Küresel krizin tüm ekonomileri olumsuz etkilediği bir ortamda Çalık Grubu, Sabahatv finansmanı için kullandığı krediyi tıkır tıkır ödüyor. Halkbank'ın yıllık denetimini gerçekleştiren TBMM KİT Komisyonu'na sunulan mali raporlar da Çalık Grubu'nun borcuna sadık olduğunu, hatta zamanından önce dönemsel faiz ödemesi için gerekli tutarı bankalarda hazır hale getirdiğini belgeliyor. Nitekim Turkuvaz Medya Grubu, 22 Nisan 2009 tarihinde Halkbank ve Vakıfbank'a ödemesi gereken 31 milyon 550 bin dolarlık faizi, bir ay öncesinden Vakıfbank'taki hesapta bloke etti. Krizi bahane etmeyen Çalık Grubu'nun bu tutumu, Halkbank'ın hesaplarını inceleyen Meclis KİT Komisyonu'na da yansıtıldı. Grubun borç ödeme kapasitesi ve kararlılığının bir göstergesi olarak anlatıldı.

ÇARPITMAYA CEVAP
Geçen hafta, Doğan ve Ciner Grubu gazeteleri tarafından kamuoyuna maksatlı biçimde yansıtılan Halkbank'ın faaliyetleri ile ilgili Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu (YDK) Raporu'na karşı görüş ve öneriler Meclis'e gönderildi. YDK Raporu'nu baz alarak, denetim görevini yerine getiren Meclis KİT Komisyonu, tek taraflı iddialarla yetinmeyip, bankalardan da ayrıntılı bilgi ve açıklama isteyebiliyor. YDK Raporu, özel olarak Çalık Grubu'nca kullanılan krediyi incelemiyor. Rapor, Halkbank'ın 2007 Yılı Hesapları'nı masaya yatırıyor. "Hizmete Özel" damgası nedeni ile firmaların isimlerinin açık edilmemesine ve ticari sır nitelikli bilgilerin korunmasına özen gösteriyor. Banka bilançosuna yönelik tavsiye nitelikli görüşler içeriyor.

TEMİNATLAR SAĞLAM
Yazılı cevapta, hiçbir şekilde Çalık Grubu'nun kredi ödemesinde sorun bulunduğu veya ödeme gücü yetersizliği gibi bir iddiaya yer verilmiyor. Kredilendirmede, Grubun mali gücüyle ilgili eleştiri dahi yapılmıyor. YDK Halkbank Raporu'nun Çalık kredisi ile ilgili bölümünde, finansmanın "proje kredisi" olarak sağlanma gerekçesi, verilen teminatların kapsamı üzerinde duruluyor, yakın izleme öneriliyor. YDK raporundaki tespit ve önerilere karşılık olarak Meclis'e sunulan ayrıntılı açıklamada ise kredinin sağlam teminata bağlandığı belirtiliyor ve "Teminat olarak grubun hâkim ortağının şahsi kefaleti, ticari ve iktisadi bütünlüğü oluşturan şirketlerin hisse rehni, gayrimenkul ipotekleri, ticari işletme rehni alınmıştır" deniyor. Çalık Grubu, spekülasyonların aksine, güçlü teminatlarına ilave teminat verme gücüne de sahip bulunuyor. Grup, sözleşme kapsamındaki teminatlarının yanı sıra diğer şirketlerinin taşınır ve taşınmaz mallarını ve menkul kıymetlerini ek teminat olarak vermekten kaçınmayacağını da bankalara bildirdi. "Risk-teminat dengesini günlük olarak takip ettiğini" de kayda geçirdi.

TEK KURUŞ SORUN YOK
Meclis'e sunulan cevapta , kredinin bankalar açısından verimi ve ödeme performansı şöyle açıklanıyor: "... Firmanın proje konusu gelirleri temlik edilmiş olup, temlik konusu gelirlerin aktarıldığı hesap üzerinde rehin tesis edilerek hesaba gelen bedellerin bir kısmı, kredinin faiz ve ana para ödemelerini karşılamak üzere kullanılıyor. Bugün itibariyle krediyle bağlantılı olarak tahsil edilmeyen faiz ve komisyon alacağı bulunmuyor."