kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Nisan 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

IMF'yle 40 değil 25 milyar $ pazarlığı

HAZAL ATEŞ
09.04.2009
Fondan 40 milyar dolar kullanılmasının Türkiye ekonomisinin sıkıntıda olduğu imajı yaratacağını düşünen Hazine uzmanlarına göre 25 milyar dolara ihtiyaç var, hükümet yüksek miktarlı krediye sıcak bakmıyor..
Piyasaların merakla beklediği Uluslararası Para Fonu (IMF) programı için geri sayım başladı, gözler Fon'dan gelecek krediye çevrildi. Londra'da yapılan G-20 zirvesinde IMF kaynaklarının takviye edilmesinin ardından Türkiye'ye 40 milyar dolarlık kaynak geleceği beklentisi oluştu. Hazine uzmanlarına göre kotadaki artışa karşın hükümet yüksek miktarda kredi almaya sıcak bakmıyor. Kredi mesaisi yapan Hazine uzmanlarına göre, Türkiye ihtiyacı kadar kredi kullanacak. Uzmanlar, 40 milyar dolar veya üzerinde kredi kullanılmasının Türkiye ekonomisinin sıkıntıda olduğu imajı yaratacağını belirtiyor. Uzmanlar, Türkiye'nin 25 milyar dolar civarında krediye ihtiyacı bulunduğuna dikkat çekiyor. IMF Heyeti, bahar toplantısından sonra Ankara'ya gelecek. Anlaşmanın en erken Mayıs'ta yapılması bekleniyor.

KOTA YÜKSELDİ
Türkiye'nin, yükselen kotası ve IMF'nin yeni esnek imkânları kapsamında Fon'dan çekebileceği kredi miktarıyla geri ödeme koşulları yeni imkânlar sağlıyor. Fon'un geçtiğimiz günlerde kabul ettiği yeni borçlanma politikası kredi imkânlarını genişletti. Türkiye'nin 964 milyon SDR olan kotası, 1.2 milyar SDR'ye çıkarılırken bu da 2 milyar dolarlık karşılığa denk geliyor. Türkiye, kotasının yüzde bini oranında kredi talep ederse 20 milyar dolar, yüzde bin 600 oranında talepte bulunursa da 32 milyar dolar kredi kullanabilecek. Fon'daki kota artışına dayalı yeni hesaplama sistemiyle Türkiye'nin alabileceği kredi miktarı artacak. IMF'nin yeni borçlanma kuralları kapsamında Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere borç ödemelerinde esneklik de getirildi.

ING Bank Döviz Masası Müdürü Özlem İmren:
Döviz hacimsiz kalır

YURTDIŞI piyasalar tatile hazırlandığı için oldukça hacimsiz ve karışık bir seyir izledik. Muhtemelen piyasa bugün de hacimsiz bir gün geçirecek. Önümüzdeki hafta dünya borsalarındaki olumlu hava devam ederse, dolar yurtiçinde 1.50'lere doğru çekilebilir.

Yatırım Finansman stratejisti Fatih Baykan:
Olumlu hava sürer

BUGÜN kapasite kullanım oranı verisi muhtemelen düşük gelecek. Ancak piyasaları etkilemesini beklemiyoruz. IMF ile beklentiler daha ağır basıyor. Olumlu havanın devam ettiğini söylemek mümkün. Ancak hızlı yükselişler sonrasında kâr satışlarına dikkat etmek gerek.