kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

5 üniversiteyi 'bölme' planı

08.04.2009
YÖK, 40 binden fazla öğrencisi bulunan üniversiteleri, yönetimi zor olduğu gerekçesiyle bölmeyi planlıyor. Bunun için komisyon kuruldu..
YÖK, uzun yıllardır tartışma konusu olan ancak gelen tepkiler üzerine geri adım atılan büyük üniversitelerin bölünmesi planlamasını yeniden başlattı. İlk etapta öğrenci sayısı 40 binin üzerinde ve fakülteleri farklı yerleşkelerde bulunan İstanbul (İ.Ü), Marmara, Gazi, Selçuk ve Uludağ üniversitelerinin bölünmesi planlanıyor.
Büyük üniversitelerin yeniden yapılandırılmasıyla ilgili tartışma geçtiğimiz hafta yapılan YÖK Genel Kurulu toplantısında ele alındı ve bu çalışma için bir komisyon kuruldu. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, bu konuda yaptığı açıklamada, bazı üniversitelerin öğrenci nüfusu açısından çok büyüdüğünü, bu nedenle idarelerinin zorlaştığını belirterek, şunları söyledi: "İlk aşamada 5 üniversiteyi düşündük. Bunlar kocaman üniversiteler. Ayrıca şehrin her tarafına dağılmış durumdalar. İstanbul, Marmara, Gazi, Selçuk ve Uludağ üniversiteleri ile nüfusu 40 bini geçen diğer bazı üniversitelerin bölünmesi konusunda araştırma yapmak üzere oluşturulan komisyon, hangi üniversitenin kaça bölüneceği, isimlerinin aynı kalıp kalmayacağı gibi konular ile önerilerin dile getirildiği bir rapor hazırlayacak.
Uzlaşma sağlanırsa kanun teklifi hazırlanacak." Özcan, üniversitelerin bölünmesi durumunda yönetimlerinin ayrı olarak yeniden yapılandırılacağını anlattı, "Yeni bir üniversite gibi, mesela Paris'teki Sorbonne Üniversitesi-1, Sorbonne Üniversitesi-2 gibi Gazi-1, Gazi-2 olabilir, başka isimler verilebilir" dedi.

BÖLÜNME YÖK'Ü DE BÖLDÜ
Özcan, İstanbul ve Selçuk gibi üniversitelerden gelen talep üzerine çalışmaya başlandığını söyledi. Ancak İ.Ü Basın Müşavirliği "YÖK'ten herhangi resmi bir açıklama bize gelmedi. Varsa böyle bir şey rahatsızlık duyarız.
Bölünmeye sıcak bakmıyoruz" dedi. YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Fikret Şenses "Öğrenci sayısına dayanılarak bölünme olmaz. Başında bu kadar genişlemelerine izin verilmemesi gerekirdi. Öğrenciler var, mezunlar var, şehir var. Üniversitenin bölünmesi öyle çok kolay bir şey değil. Bütün bileşenlerine sorulması gerek. Şiddetle karşıyım" derken Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan "Eski, klasik, köklü üniversitelerin kağıt üzerinde bölünmesi fevkalade hata olur.
Kontenjanları arttıran, af kanunu çıkaran YÖK oldu.
Bu mantıkla pek uyum göstermiyor" diye konuştu.

Bölünmesi planlanan üniversiteler:
Uludağ Üniversitesi: 15 yerde fakülte ve yüksekokulu, toplam 42 bin 443 öğrenci, 3 bin kadar akademik personel var.
İstanbul Üniversitesi: Birçok semtte yerleşkesi olan üniversitede 55 bin öğrenci ile 5 bin akademisyen var.
9 Eylül Üniversitesi: 10 yerleşim biriminde, 3 bine yakın akademik personelle, 44 bin öğrenciye eğitim veriyor.
Gazi Üniversitesi: Ankara'da üç kampusta, 3 binin üzerinde akademisyeni, 65 bine yakın öğrencisi bulunuyor.
Selçuk Üniversitesi: Konya'nın birçok semtinde fakültesi var. 60 bin öğrencisi ile Ankara'daki Gazi Üniversitesi ile yarışıyor.