kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Dünya basınında Obama ziyareti...

AJANSLAR
Giriş Saati : 06.04.2009 11:35
Güncelleme : 06.04.2009 20:05
Yeni Haber
ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyareti, dünya basınında yakında izleniyor...
Washington Post gazetesi, "Obama, Türkiye'de umut ve eleştiri ile karşılandı" derken "Gelen Obama, pabucunu hazırla" posterlerine dikkat çekti. Gazete, "Yüksek profilli ziyaret, laik ülkenin karmaşık bölgesel politikalarda oynayabileceği kritik role işaret ediyor" görüşü dile getirildi.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, "Obama Türkiye'de umut ve eleştiri ile karşılandı" başlıklı haberinde "Ziyaret, laik ülkenin bölgesel politikalardaki kritik rölüne vurgu yapıyor" yorumunu yaptı.

Ankara sokaklarındaki "Gelen Obama, pabucunu hazırla" ve "Yankee Go Home" yazılı posterlere fotografını kullanarak dikkat çeken gazete, Obama'nın, Türkiye'ye, ABD ile ilişkilerin iyileşeceği yönündeki büyük umutları arasında geldiğini kaydetti. ABD karşıtı gösterilerine karşı yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı belirtildiği haberde "Türkiye'ye yüksek profilli ziyaret, Obama'nın Türkiye'nin, ABD'nin Ortadoğu'ya uzanırken oynayabileceği kritik role işaret ediyor" görüşü dile getirildi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...


WP: "TÜRKİYE SURİYE VE İRAN'A AÇILIMLARDA KİLİT OYUNCU"

Washington Post "kaya gibi laik" bir ülke olarak nitelediği Türkiye'nin, özellikle Obama'nın diyalog için açılımları yaratmaya çalıştığı Suriye ve İran gibi ilkeler konusunda bölgesel politikalarda kilit bir oyuncu olduğunu vurguladı.

Türkiye'deki ABD ile ilgili tutumların Bush yönetimi döneminde çok olumsuzlaştığını savunan gazete, ABD konusunda olumlu görüşleri olanların sayısının 1999-2000 yıllarında yüzde 52 iken geçen yıl yüzde 12'ye gerilediğine dikkat çekti.

"ANKARA SOKAKLARI NATO VE OBAMA KARŞITI BİLDİRİLERLE DOLU"

Buna karşın çoğu Türklerin Obama'yı olumlu karşıladıkları gibi göründüğünü de kaydeden gazete, "Obama sorulan çoğu kişi, olumlu bir yanıt verdi ve ziyareti olumlu karşıladıklarını söylediler. Ancak sokaklar, NATO karşıtı ve Obama karşıtı bildiriler ile dolu idi" diye yazdı.



THE TİMES: "OBAMA İLE SARKOZY'NİN DOSTANE İLİŞKİSİ KISA SÜRDÜ"

NATO toplantısını ve ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretini değerlendiren The Times gazetesi Türkiye'ye geniş yer ayırdı.

Obama'nin ziyaretini ve Türkiye'ye AB üyelik sürecinde verdiği desteği ele alan gazete, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Obama arasındaki dostane ilişkinin de kısa sürdüğünü yazdı. Sarkozy'nin Obama'ya karşılık vermek için beklemediğini yazan The Times, oy birliği ile Türkiye ile başlatılan müzakerelerin 2020 yılından önce tamamlanmasının beklendiğini vurguladı.

Avrupa'da Fransa ve Avusturya'nın açık bir şekilde Türkiye'nin üyeliğine karşı olduklarını beyan ettiklerini yazan gazete, Almanya ve Hollanda'nın da bu üyeliği veto edebileceğine dikkat çekti. Gazete, bu ülkeleri asıl korkutan durumun Türkiye'nin kalabalık nüfusu nedeniyle üye olması halinde Avrupa Parlamentosu'nda en fazla sandalye bulunduracak ülke olmasından kaynaklandığını yazmış.

DAİLY TELEGRAPH: "OBAMA'DAN AB LİDERLERİNE TÜRKİYE'Yİ ALIN ÇAĞRISI"

Türkiye ziyaretine yer ayıran bir diğer İngiliz gazetesi Daily Telegraph, Obama'nın Amerikan Başkanı olduktan sonra Müslüman bir ülkeye yaptığı ilk ziyaret olduğunun altını çizdi. Amerika'nın uzun yıllardır Türkiye'nin AB üyeliğinden yana olduğunu yazan gazete, İslam dünyasında birbirine en yakın iki ülke olmalarına karşın Türkiye ile ABD ilişkilerinin Bush döneminde gerilediğine işaret etmiş.

BBC: "OBAMA TÜRKİYE İLE DAHA SIKI İLİŞKİLER PEŞİNDE"

Obama'nın Anıtkabir'e ziyaretini yayınlayan BBC kanalı, Irak savaşı nedeniyle ilişkileri gerilen iki ülkenin Obama ziyaretiyle yeniden güç kazanacağı yorumunu yapmış. Anıtkabir Özel Defteri'ne yazdığı yazıyı da haberleştiren BBC, Obama'nın, "Türkiye ABD ilişkilerinin daha da güçlenmesini istiyoruz. Türkiye'yi Atatürk'ün kurduğu modern bir ülke olma yolunda da destekliyoruz." ifadelerini aktardı.

d
CNN İNT. "OBAMA ABD VE TÜRKİYE'NİN DÜNYA İÇİN MODEL OLABİLECEĞİNİ SÖYLÜYOR"

"Obama, ABD ve Türkiye'nin dünya için model olabileceğini söylüyor" başlığını kullanan CNN İnternational, iki ülkenin aralarındaki dostluk ile dünyaya güçlü bir mesaj gönderebileceğini belirttiğine dikkat çekti. CNN haberinde Obama'nın, ABD'nin kendini bir Hristiyan, Yahudi veya bir Müslüman ülkesi değil bir "vatandaşlar ülkesi" gibi gördüğünü ifade ederken "modern Türkiye'nin aynı ilkelerin temelinde kurulduğunu sanıyorum" dediğini duyurdu.

DW: "OBAMA TÜRKİYE'Yİ BÜYÜLEDİ"

Alman yayın kurumu Deutche Welle ise, "Obama Türkiye'yi büyüledi" başlıklı haberinde, "ABD Başkanı ziyaretinde çarpıcı mesajlar verdi. Türkiye'nin AB üyeliğine desteğini yineleyen Obama, Atatürk'ün büyük mirasının 'laik demokrasi' olduğunu vurguladı. Obama, Ermenistan ile Türkiye arasında uzlaşma istedi" dedi.

LE MONDE: "OBAMA, 'ABD İSLAM İLE SAVAŞTA DEĞİL' DEDİ"

Fransız Le Monde gazetesi, Obama'nın "ABD İslam ile savaşta değil" sözlerini öne çıkarttı. Gazete, "Obama'nın Türkiye ziyaretinın sağladığı fırsattan yararlanarak genel olarak İslam'a, özel olarak Arap dünyasına yönelik politikasının ana hatlarını anımsattı" dedi.

BELÇİKA: ''OBAMA, TÜRKLERİN GÖNLÜNÜ TEKRAR KAZANMAK İSTİYOR''

Belçika medyası, ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretiyle Türklerin gönlünü tekrar kazanmak istediği yorumunda bulundu.

Yüksek tirajlı Le Soir gazetesi, Obama'nın Türkiye ziyaretine ilişkin haberinde, ''ABD diplomasisinin Türkiye'yi ılımlı İslam çerçevesinde gören (eski Başkan George) Bush yönetiminin hatalarını düzelttiği'' görüşüne yer verildi.

''Obama'nın Türkiye Cumhuriyeti'nin laiklik ilkesinin altını çizmeyi tercih ettiğini'' kaydeden gazete, ABD ile Türkiye arasında diplomasi trafiğinin çok yoğunlaştığını, Obama ziyaretinin hemen arkasından ABD savunma bakanının Türkiye'ye gideceğini yazdı.

Gazete, ''Obama, 7 yıllık gerginlikten sonra Türk yöneticilerin ve kamuoyunun gönlünü tekrar kazanmak istiyor'' ifadesini kullandı. ''Türkiye'nin her zaman çözümlerin bir parçası olduğunu'' ifade eden gazete, ''ABD Kongresinde bazı üyelerin Obama'nın Türkiye ziyaretini ABD'nin en stratejik müttefiki ile ilişkileri geliştirmek için tarihi bir fırsat olarak değerlendirdiklerini'' belirtti.

Türkiye'nin İran, Irak, Afganistan ve Orta Doğu gibi dosyalarda ağırlığına işaret eden gazete, Obama'nın 1915 olaylarına ilişkin olarak Ermenilere bazı sözler verdiğini hatırlattı ve ABD Başkanının ''soykırım'' sözünü teleffuz etmesinin ''ilişkileri bir anda bitireceği'' görüşüne yer verdi.

Öte yandan, Belçika basınında çıkan yorumlarda, ABD Başkanı Obama ile Avrupalılar arasında tek görüş ayrılığının Türkiye konusunda yaşandığı, Obama'nın Türkiye'nin AB üyeliğine açık destek verdiği, başta Fransa olmak AB üyelerinin çoğunluğunun buna açıkça karşı çıktığı belirtildi.

Gazeteler, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin ''Ben Obama ile el ele çalışıyorum, ama AB konusunda kararları AB verir. Türkiye'nin AB'ye katılımına her zaman karşı çıktım ve karşı çıkmaya devam edeceğim. AB üyelerinin büyük çoğunluğu da bu konuda Fransa ile görüş birliği içindedir'' şeklindeki sözlerine yer verdi.

NATO GENEL SEKRETERİ SEÇİMİ

NATO zirvesinde genel sekreter seçiminde yaşanan gelişmelere de değinen Belçika basını, Türkiye'nin tavrına ve sağlanan uzlaşmaya ilişkin ayrıntılara yer verdi.

Normalde zirvenin gündeminde yer almayan bu konunun tüm gündemi işgal ettiğini anlatan Le Soir gazetesi, bir kişinin genel sekreter seçilmesinden öte, Batı ile Müslüman dünyası arasındaki ilişkilerin söz konusu olduğuna işaret etti.

Zirvede 36 saat boyunca ''Türklerle bilek güreşi'' yapıldığını yazan gazete, sonunda AB ve ABD'nin adayı olan Anders Fogh Rasmussen'in Ankara'ya kabul ettirildiğini, bunun ''şaşırtıcı ve beklenmedik bir gelişme'' olduğunu yazdı.

Belçika Başbakanı Herman Van Rompuy'un, ''Çok zor bir müzakere oldu. Sağlanan uzlaşmanın koşul ve ayrıntılarını bilmiyorum'' sözlerine yer veren gazete, ''Türkiye'nin bazı tavizler kopardığını'' yazdı.

Başbakan Erdoğan'ın Rasmussen'e karşı tavır açıklarken ''çok ileri gittiğini'' savunan gazete, ''telefon diplomasisi'' sonunda uzlaşmaya varıldığını, Türklere NATO'da üst düzey bazı görevler verilmesinin söz konusu olacağını kaydetti.

YUNANİSTAN: ''TÜRKİYE-ABD İLİŞKİLERİ YENİDEN CANLANIYOR''

ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyareti ve NATO zirvesinde yaşanan gerginliğe geniş yer veren yunan basın yayın organları, Obama'nın Türkiye'de ''Medeniyetler İttifakı'nı' ilan edeceğini belirterek, "Ankara'nın Irak savaşına uygulamada resmen karşı çıkmasının, Türkiye'nin jeopolitik öneminin açıkça ortaya çıkmasında büyük rol oynadığı" yorumunu yaptılar.

Gazeteler, Türkiye-ABD ilişkilerinin yeniden canlandığını ve Ankara'nın Irak, İran, Afganistan ve Orta Doğu'da rol üstleneceğini yazdılar.

NATO zirvesinde yaşanan gerginliğe de değinen basın yayın organları, Türkiye'nin Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in NATO Genel Sekreterliğine karşı çıkmakla tüm İttifak üyelerini kızdırdığını iddia ettiler.

''Yeni Genel Sekreter Rasmussen; Türkiye yenildi' başlığını kullanan Apoyevmatini gazetesi, tüm müttefiklerin Rasmussen'in adaylığını desteklediği bir anda Türkiye'nin karşı çıkarak, kendisini diplomatik açıdan zor duruma düşürdüğünü savundu.

Elefteros Tipos gazetesi ise ''ABD ile Avrupa arasında Türkiye'nin rolü için sert pazarlık'' başlıklı haberinde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Rasmussen'in adaylığına karşılık talep ederek, "NATO zirvesini havaya uçurmakla tehdit ettiklerini" iddia etti.

Obama'nın Türkiye ziyaretiyle kurulan yeni jeopolitik köprünün Avrupa'yı endişelendirdiğini de yazan Elefteros Tipos, ABD Başkanı'nın Prag'da verdiği Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin mesajın, Ankara'nın Rasmussen için verdiği onayın karşılığı olduğunu öne sürdü.

Gazete, Obama'nın mesajına, Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin ''Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olduğu'' yanıtını verdiğini, Almanya ve Avusturya başbakanlarının da çekincelerini dile getirdiklerini belirtti.

Elefteros Tipos, ABD ile AB'nin bu kadar önemli bir konuda anlaşamamalarına dikkati çekerek, Obama'nın Türkiye ziyaretinin hem doğu hem de batı tarafından ilgiyle izleneceğini yazdı.

''Erdoğan AB'nin şerifi'' başlığını kullanan Ethnos gazetesi ise Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in Beyaz Saray'a Ege'ye müdahale etmesi için yalvardığı bir sırada Obama'nın Ankara'yı bölgedeki vekili ve stratejik ortak ilan ettiğini kaydetti.

Türkiye'nin NATO ve AB'ye şantaj yaptığını iddia eden Ethnos, ''Sırtını ABD'ye dayayan Türkiye'nin gövde gösterisi yaptığını'' yazdı.

Obama-Karamanlis görüşmesine de değinen Ethnos, ABD Başkanı'nın Yunanistan'a ne taahhüt ne de vaatte bulunduğunu belirtti.

ABD'nin Türkiye'yi terfi ettirdiğini, AB'nin ise Yunanistan'ı izlediği ekonomik politika nedeniyle gözaltında tuttuğunu yazan Ta Nea gazetesi, gelişmeleri ''Çifte darbe olarak '' yorumladı.

Obama'nın Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin yaklaşımıyla Ankara'nın rolü konusundaki arzularını net bir şekilde ortaya koyduğunu kaydeden Ta Nea, Obama-Karamanlis görüşmesinin ise Türkiye ziyaretinin yarattığı ''denge bozulmasını'' gidermek amacıyla yapıldığını ve siyasi sonuç getirmediğini vurguladı.

''Obama'dan teselli kucaklaması'' başlığını kullanan Elefterotipiya gazetesi, ABD Başkanı'nın Karamanlis ile görüşmesinde ekonomik kriz, terör ve enerji alanlarında işbirliği arzusunu dile getirdiğini belirtti.

Gazete, aslında bu görüşmenin Obama'nın Türkiye'deki görkemli temasları öncesinde, Yunan tarafına nezaket göstermek amacıyla yapıldığı değerlendirmesinde bulundu.

ÇİN BASINI: "OBAMA'NIN ZİYARETİ TÜRKİYE'NİN BÖLGEDEKİ ROLÜNÜ ARTIRACAK"

ABD Başkanı Barack H. Obama'nın Türkiye ziyareti Çin basınında da yer aldı. Obama'nın programının detaylarıyla verildiği Çin medyasının haberlerinde, Amerikan Başkanı'nın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir araya geldiği de kaydedildi.
Devlet medyası, Türkiye'yi ziyaret eden Obama'nın, başkanlığı döneminde ilk İslam ülkesine gittiğine dikkat çekerek, Obama'nın İslam ülkeleriyle olan ilişkilere önem verdiğini kaydetti.
Resmi Şinhua ajansının abonelerine geçtiği haberinde de, Obama ve Gül'ün Irak'taki Amerikan askerlerinin geri çekilmesi, Orta Doğu, Afganistan ve bölgedeki ikili ilişkiler hakkında görüşmeler yapacağına değinildi.

TÜRKİYE'NİN ROLÜ ARTIYOR
Obama'nın, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapacağı konuşmada ise Türkiye-ABD ve ABD-İslam ülkeleri arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine değineceği ifade edilen haberlerde, ABD Başkanının muhalefet liderleri ile de tek tek görüşeceği hatırlatıldı. Obama'nın, NATO üyesi ve Irak, Suriye ve İran ile komşu olan Türkiye'yi ziyaretinin Türkiye ve ABD ilişkilerini daha da geliştireceği; Türkiye'nin bölgedeki rolünün öneminin artacağı yorumunda bulunuldu.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Obama'nın ziyaretine ilişkin haberlerde Türkiye'nin aldığı güvenlik önlemlerine de yer verildi. Haberlerde, Türkiye'de Obama'nın gelişiyle birlikte gerek yol güzergâhlarında olsun, gerek şehir genelinde olsun güvenlik önlemlerinin en üst seviyeye çıkartıldığı kaydedildi. Obama'nın güvenliği için Ankara'da 4 bin, İstanbul'da ise 8 bin 800 polisin görev yapacağı belirtildi.