kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kuzey Kore'nin uydusu ''başarıyla'' yörüngeye oturdu

AJANSLAR
Giriş Saati : 05.04.2009 08:47
Güncelleme : 05.04.2009 20:59
Yeni Haber
Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı, bu sabah fırlatılan telekomünikasyon uydusunun ''başarıyla'' yörüngeye oturduğunu bildirdi...
KCNA ajansının haberinde, ''Bilim adamlarımız ve teknisyenlerimiz, uzay kalkınması alanındaki ulusal projelere uygun olarak, Kwangmyongsong-2 uydusunu Unha-2 füzesi sayesinde başarıyla yörüngeye oturtmuştur'' denildi.

Haberde, uydunun yörüngesine normal rotasında girdiği de belirtildi.

Unha-2 füzesi, ''Taepodong-2'' adıyla da biliniyor.

KUZEY KORE ROKETİ FIRLATTI


Kuzey Kore, uluslararası kamuoyunun karşı çıkmasına rağmen bekleneni yaptı ve günler öncesinden fırlatma rampasına yerleştirilen roketi ateşledi.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı yetkilileri tarafından Yanhap Haber Ajansı'na bildirilen bilgiye göre Kuzey Kore, başta ABD, Japonya ve Güney Kore olmak üzere uluslararası kamuoyu tarafından sert bir tutumla eleştirilen uzun menzilli roketini ateşledi. Günler öncesinden fırlatma rampasına yerleştirilen ve Kuzey Koreli yetkililer tarafından yeni bir iletişim uydusunu yörüngeye oturtmak amacıyla fırlatılacağı açıklanan roket, Japonya, Güney Kore ve ABD hükümetlerine göre yeni bir uzun menzilli balistik füze denemesi niteliğini taşıyacaktı.

Kuzey Kore'nin doğu sahilindeki üsten yere saat ile 11.30 sıralarında fırlatıldığı belirtilen roketin nükleer başlık taşıma ve Alaska'yı vurabilecek kapasitede menzile sahip olduğu öne sürülmüştü.



AB KINADI, ÇİN TARAFLARA İTİDAL ÇAĞRISINDA BULUNDU

Avrupa Birliği, bu sabah uzun menzilli füze denemesi yapan Kuzey Kore yönetimini kınadı.

Birliğin dönem başkanı Çek Cumhuriyeti'nden yapılan açıklamada, Pyongyang yönetimine, balistik füze ve nükleer programlarından vazgeçmesi çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, Kuzey Kore'nin, henüz çözülmemiş bir nükleer program sorunu bulunduğu dönemde füze denemesi yapmasının bölgede ayrı bir gerginlik yarattığı ifade edildi.
Çin ise taraflara itidalli davranmaları çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jiang Yu, "Tüm tarafların soğukkanlılığını koruyacağını ve itidalli davranacağını umuyoruz" diye konuştu.

ABD BAŞKANI OBAMA: "KIŞKIRTICI BİR EYLEM"

Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze fırlatmasına ABD ve bölge ülkelerinden tepki geldi.

Kuzey Kore füzenin iletişim uydusunu yörüngeye yerleştirmek maksadıyla fırlatıldığını belirtirken, bölge ülkeleri bunun uzun menzilli füze testi için bir kılıf olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Barack H. Obama konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Pyongyang yönetiminin bu hareketini "kışkırtıcı bir eylem" olarak niteledi. Obama Prag'da yaptığı açıklamada, "Kuzey Kore'nin balistik füze teknolojisi geliştirmesi Kuzeydoğu Asya bölgesi için, uluslararası barış ve güvenliğe yönelik bir tehdit oluşturmaktadır" dedi.

Konunun BM Güvenlik Konseyi'ne getirileceğini işaret eden Obama, "Japonya ve Kore Cumhuriyeti dahil, bölgedeki müttefiklerimizle derhal konuyu istişare edeceğiz" diye konuştu. Kuzey Kore'nin uluslararası yükümlülüklerini dikkate almadığını ve yapılan çağrıları reddettiğini vurgulayan Obama, "Kuzey Kore'den BM Güvenlik Konseyi kararlarına tam olarak uymasını ve daha fazla kışkırtıcı eylemlerden sakınmasını istiyorum" dedi.

BM sözcüsü Brent Superville ise, Japonya'nın, Güvenlik Konseyi'nin konuyu müzakere etmek üzere acilen toplanması talebinde bulunduğunu söyledi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise, Pyongyang'ın uzun menzilli Taepo-dong 2 füzesini fırlatmasının, Kuzey Kore'nin balistik füze faaliyetlerinde bulunmasını yasaklayan BM Güvenlik Konseyi kararının ihlali olduğunu bildirdi. Çin ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, tarafların soğukkanlı davranmaları ve gerginliği arttırmamaları çağrısında bulundu. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Tüm tarafların itidalli davranacağını umuyoruz" diye konuştu. AB Dönem Başkanlığını yürüten Çek Cumhuriyeti'nden yapılan açıklamada ise, Kuzey Kore'nin balistik füze testlerinden ve nükleer programından vazgeçmesi çağrısı yapıldı.

İNGİLTERE'DEN KUZEY KORE'YE SERT KINAMA

İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, Kuzey Kore'nin bugün uzun menzilli füze fırlatmasına sert tepki göstererek, Pyongyang yönetimini dünyaya karşı "hasmane bir politika" izlemekle suçladı. Miliband, Kuzey Kore'nin bir iletişim uydusunu yörüngeye yerleştirmek amacıyla fırlatıldığını açıkladığı füzenin, gerçekte "balistik füze programının" bir parçası olduğunu söyleyerek, bunun BM Güvenlik Konseyi kararının ihlali olduğunu vurguladı.

Miliband, "Pyonyang dünyanın geri kalanına karşı hasmane bir politika izlemeye devam ediyor. Bu şekilde, uluslararası toplum içinde bir yer edinmesi umulamaz" dedi. İngiliz Bakan ayrıca, "Kuzey Kore'nin yeni füze denemeleriyle ilgili tüm faaliyetlerini derhal durdurması ve uluslararası toplumla yapıcı diyaloga girmesini istiyoruz" diye konuştu.

KUZEY KORE'YE YÖNELİK ULUSLARARASI YAPTIRIMLAR

Kuzey Kore, bu sabah erken saatlerde uzaya bir telekomünikasyon uydusu gönderdiğini açıkladı.

Nükleer programından dolayı yaptırımlarla karşı karşıya olan Kuzey Kore'nin bu hareketi, uluslararası toplum tarafından kınandı.

Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımlar şöyle:

15 Temmuz 2006: BM Güvenlik Konseyi, 5 Temmuzda füze denemesi yapan Kuzey Kore'yi kınadı ve 1695 sayılı kararı oy birliğiyle kabul etti. Karar, biri teorik olarak Amerikan topraklarına ulaşabilen Taepodong-2 olmak üzere 7 füze fırlatan Pyongyang'ı zorlayıcı önlemler içeriyordu.

14 Ekim 2006: BM Güvenlik Konseyi, 9 Ekim 2006'da nükleer deneme yapan Kuzey Kore'yi yine oy birliğiyle kınadı ve 1718 sayılı kararı kabul etti. Karar, Kuzey Kore'yi yeni bir nükleer deneme ya da balistik füze denemesinden kaçınmaya davet ediyordu.

Buna karşılık 2008'de ABD, Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımları hafifletti, bu ülkeyi terörü destekleyen ülkeler listesinden çıkardı. Pyongyang 1988'den beri bu kara listede bulunuyordu. Önceki ABD Başkanı George Bush, Haziran 2008'de 1950'den beri Kuzey Kore'ye uygulanan ve düşmanla ticaret yapılmasını kısıtlayan ''Trading with the Enemy Act'' yasasını kaldırdığını açıkladı.

Japonya ise 9 Ekim 2006'daki nükleer denemeden sonra ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı. Japon hükümeti BM kararlarını ihlal etmesi halinde Kuzey Kore'ye yaptırımları ağırlaştırma tehdidinde bulundu. Planlanan yeni yaptırımlar arasında ihracatın tamamen durdurulması, iki ülke arasındaki para transferlerinin kontrollerinin sıkılaştırılması ve Kuzey Korelilerin Japonya'ya seyahatlerinin yasaklanması gibi maddeler yer alıyordu.