kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Nisan 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yaptıklarımız için yargılanacağız!..

BİLGE ESER
02.04.2009
Başkan Obama'nın Guantanamo kampını kapatma kararı, askerleri memnun etmedi. "Bizi dinlemedi bile" diye şikâyetçi olan bile var. Bir yetkilinin sözleri ise yoruma gerek bırakmıyor: 50 yıl sonra burası yüzünden hepimizi yargılayacaklar..
ABD Başkanı Barack Obama, yemininin ardından ilk açıklamasında, Bush döneminin kötü izlerini sileceğinin sinyalini verdi ve "Guantanamo kapatılacak" diye konuştu. Üsse yolladığı emirle de bu vaadini işleme koymuş oldu: "Ocak 2010'da kapanıyorsunuz.
Hazırlanın." Şimdiyse Washington için en büyük sorun, "yaklaşık 240" olduğu sanılan tutsaklara ne olacağı... 7 yıl önce üsse getirilen ve sayıları toplamda 700'ü geçen esirlerin bugün yüzde 60 kadarı serbest kalmış durumda. Geri kalanlarsa, ya kendi ülkelerine ya da üçüncü bir ülkeye gönderilecek. Adaylar arasında Portekiz ile İsviçre'den sonra şimdi de Venezüella'nın adı geçiyor.



RÜTBELİLER MEMNUN DEĞİL
Bir dönemin en önemli politikasının ürünü olan Guantanamo Cezaevi'nin kapatılması kararının ardından askerlerden şimdilik resmi bir açıklama gelmedi.
Ancak 4 günlük gezinin sonunda edindiğim izlenim, çok da memnun olmadıkları. Hatta kamptaki üst düzey bir yetkili, isim vermeden, Obama'nın liderliğini eleştirerek, "Bence buraya gelip bizimle konuşmalıydı. Ziyaret etme gereği bile duymadı.
Ben de liderlik yaptım ve her zaman astlarımla konuşup karar aldım" diye konuştu. "Herhalde kapatmaya gelir" dediğimde ise kinayeli bir üslupla, "Kesinlikle onu kaçırmaz" diye yanıtladı.
Kampta görülen mahkemelerde, "düşman savaşçı" (uluslararası anlaşma hükümlerinden sıyrılmak için ABD "savaş esiri" demekten kaçınıyor) olduğuna karar verilen esirlerin statülerini inceleyen Deniz Albayı Ken Garber'ın yorumu ise, "Washington'da alınan karara saygı duymak zorundayız" şeklinde.

'YILLARCA NAZİLERİ SAKLADIK'
Guantanamo'da görüştüğüm kişiler arasında beni en çok etkileyen ifade ise, ismini saklayan bir yetkiliden geldi. "Sizce, burası kapatıldıktan sonra kendinizi yargı önünde bulabilir misiniz?" diye sorduğumda verdiği yanıt yaşananların kanıtı gibiydi: "Evet... Yıllarca Auschwitz'te soykırım yapanların buraya sığınmasına izin verdik. Ardından da ülkelerine gönderdik yargılanmaları için. Hatta birini geçtiğimiz haftalarda yolladık. Bence 50 yıl sonra çok fazla insan yargı önüne çıkacak." Buradaki turum boyunca insanlığın bir kenara bırakılıp esirlerin hukuk dışı muamele görebileceğine ve dünyanın hiçbir şey yapamayabileceğine tanık oldum.
Her şeye haklı bir mazeret bulmaya çalışan bir yönetimle tanıştım.
Turuncu tulumlu tutukluların fotoğraflarını basına dağıtan ABD ordusunun, "Böyle bir tepki beklemiyorduk" şeklindeki aymazlığı karşısında ise tüylerim diken diken oldu.
Belki o kamp bir gün gerçekten kapatılaca. Peki ya dünya böyle bir olayın bir kez daha yaşanmayacağının garantisini verebilecek mi sizce? Ya da bir başka deyişle: Gerçekten vermek ister mi?..