kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Nisan 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

NATO zirvesi başlıyor

AJANSLAR
Giriş Saati : 03.04.2009 10:25
Güncelleme : 03.04.2009 20:40
Yeni Haber
NATO üyesi 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren Strasbourg-Kehl zirvesi, ittifakın 60. kuruluş yıldönümü çerçevesinde, "kapalı bir aile toplantısı" havasında başlıyor...
Zirvede Türkiye, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığındaki, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün de yer aldığı heyetle temsil ediliyor.

Katılımcı devlet ve hükümet başkanları ile bakanlar, Almanya ve Fransa'ya gelmeye başladı.

Cumhurbaşkanı Gül ve eşi, akşam üzeri Almanya'ya gelecek.

"Tarihi nitelikli" olduğu ve "törensel önem taşıdığı" belirtilen zirvede, ittifakın 21. yüzyıla ilişkin vizyonunu ortaya koyan ittifak güvenliği deklarasyonunun kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

İttifakın gelecek 10 yıllarda yeni güvenlik unsur ve tehditlerini nasıl göğüsleyeceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunacak olan NATO Konseyi'nde devlet ve hükümet başkanları, "Atlantik İttifakı Deklarasyonu" belgesi yanı sıra bir ortak bildiri ve bir "Afganistan Deklarasyonu" yayımlayacak.

ABD Başkanı Barack Obama'nın ilk defa katılacağı zirve sırasında Afganistan dosyası, Fransa'nın askeri kanada dönüşü, yeni NATO Genel Sekreterinin belirlenmesine ilişkin temaslar, terörizmle mücadele, Rusya ile ilişkiler, NATO-AB ilişkileri gibi konular, resmi veya gayrı resmi gündemde yer bulacak.

Fransa'nın Strasbourg, Almanya'nın Kehl ve Baden-Baden kentlerinde yapılacak NATO zirvesi sırasında karşı gösteriler ve protesto hareketleri nedeniyle Fransa ve Almanya'da 15'er bin polis ve güvenlik uzmanı görevlendirildi, olağanüstü önlemler alındı.

Fransa, zirve dolayısıyla daha önce Schengen Anlaşması gereği Almanya sınırında kaldırdığı vize denetimlerini 20 Mart ile 5 Nisan arasında yeniden yürürlüğe koymuştu.

İttifaka yeni üye olan Arnavutluk ve Hırvatistan'ın ilk defa katıldıkları NATO zirvesi, bu akşam törenler ve yemekli çalışma toplantılarıyla başlayacak ve yarın son bulacak.

ABD BAŞKANI OBAMA STRASBOURG'DA

ABD Başkanı Barack Obama, Fransa ve Almanya'nın ortaklaşa düzenlediği NATO zirvesine katılmak üzere Strasbourg'a geldi.

Obama, zirve öncesi bugün Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ayrı ayrı görüşmelerde bulunacak.

Obama ayrıca Fransız ve Alman üniversitelerinin öğrencilerinin yer alacağı bir konferansa katılacak.

NATO zirvesi, bu akşam Almanya'nın Baden Baden kentinde devlet ve hükümet başkanlarının katılacağı akşam yemeğiyle başlayacak.

STRASBOURG'DA YAKLAŞIK 300 KİŞİ GÖZALTINA ALDI

Fransa ve Almanya'nın evsahipliğinde yapılacak NATO zirvesi öncesinde bugün Strasbourg kentinde NATO karşıtlarının düzenlediği gösterilerde yaklaşık 300 kişi gözaltına alındı.

Polis, protestocu grup içinde taşkınlık yapanları kontrol edebilmek için göz yaşartıcı gaz kullandı.

NATO karşıtlarının bugün ve yarın düzenleyecekleri gösterilere karşı, Fransız güvenlik güçleri alarma geçirildi. Zirve boyunca, Strasbourg'da 9 bin polis ve jandarma görev yapacak. Almanya tarafında ise 15 bin polis ve jandarma seferber olacak.

NATO karşıtı gösterilere 23 ülkeden, 500'e yakın derneğin desteğiyle 30 ila 60 bin kişinin katılması, küreselleşme karşıtlarının da protesto gösterilerine destek vermesi bekleniyor.

Fransa, Schengen Anlaşması dolayısıyla Almanya sınırında kaldırdığı vize denetimlerini zirve nedeniyle 20 Martta başlayıp 5 Nisanda sona erecek şekilde tekrar yürürlüğe koymuştu.