kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Nisan 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Tırtıl ayağa kalktı, G-20'den 1.1 trilyon $'lık paket çıktı

Perihan KORKMAZ LONDRA
03.04.2009
G-20'den IMF kaynağını 750 milyar dolara yükseltme kararı çıktı. Ticareti canlandırmak ve fakir ülkelere yardımla birlikte G-20, 1.1 trilyon dolar harcayacak. ABD Başkanı Obama 'Tırtılı ayağa kaldırmak zorundayız' diye konuştu..
Bat ya da çık' toplantısı olarak nitelendirilen G-20 Zirvesi'nden beklendiği gibi ekonomiyi canlandıracak yeni bir teşvik paketi yerine uluslararası kurumlara aktarılan fonların artırılması kararı çıktı. Zirvenin ardından basın toplantısı düzenleyen İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi kuruluşlara 1 trilyon 106 milyar dolar tutarında kaynak aktarılacağını açıkladı. ABD Başkanı Barack Obama'nın ise zirve yorumu bir hayli ilginç oldu: "Tırtılı ayağa kaldırdıktan sonra yürümesini sağlamak zorundayız." Zirve sonuçlarını Gordon Brown açıkladı. Buna göre yeni kurtarıcı IMF olacak. IMF'ye ekonomik sorunları olan ülkelere kredi verebilmesi için 500 milyar dolar aktıralacak, fon üyesi tüm ülkelerin gerekirse yararlanabileceği 250 milyar dolarlık açık kredi ile bu miktar 750 milyar dolara çıkacak. Brown, söz konusu finansmanın 40 milyar dolarını Çin'in, 100'er milyar dolarını Avrupa Birliği ve Japonya'nın karşılayacağını söyledi. Amaç IMF'nin ekonomik sorunlar yaşayan ülkelere daha fazla yardım edebilmesi. G-20 liderleri, küresel ticareti desteklemek amacıyla daa 250 milyar dolarlık mali finansman paketi oluşturulması konusunda anlaştı. En fakir ülkelere kredi verilebilmesi için kalkınma bankalarına da 100 milyar dolar aktarılacak. IMF rezervlerindeki altının bir bölümünü satıp buradan elde edeceği 6 milyar doları en fakir ülkelere kredi vermekte kullanacak. Her şeyin hızla düzelemeyeceğini belirten Brown, "Ama bugün aldığımız altı kararla durgunluğun süresini kısaltmayı ve istihdamı korumayı hedefliyoruz" dedi.

VERGİ CENNETİNE SON
Obama zirve sonrası yaptığı basın toplantısında krizin bir zirveyle çözülemeyecek kadar büyük olduğunu belirterek birlikte hareket edilmesi ve önlem alınması gerektiğine dikkat çekti. Obama, "Tırtıl ayağa kalkmalı. Ardından yürümesini sağlamalıyız. Başarılı olmalıyız ki resesyon depresyona dönüşmesin" dedi. Bu arada liderler bankacılık sırlarının sona erdirme, vergi cennetlerinin isimlerini açıklama ve bu merkezlere yaptırım uygulama kararı aldı. Bir diğer karar ise bankacıların ücretleri ve ikramiyelerinin yakından denetlenmesiyle ilgili. Hedge fonlar ve kredi derecelendirme kuruluşları da yakından denetlenecek.

Almanya Başbakanı Angela Merkel: 'Neredeyse tarihi bir anlaşma sağlandı'
ALMANYA Başbakanı Angela Merkel de, zirvede alınan kararları övdü. Angela Merkel, alınan önlemlerin dünya için "daha net bir mali piyasa yapısı" anlamına geldiğini, anlaşmanın "çok iyi ve neredeyse tarihi bir uzlaşmayı" yansıttığını söyledi. Daha önce G-20 Zirvesi'ni terk etme tehdidinde bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, sonuç bildirgesinin, "umabileceklerinden de çok" karar içerdiğini söyledi.

Piyasalar kararı beğendi Kararla borsalar bayram etti
G-20 Zirvesi'nde alınacak kararlara sabahtan hazırlanan Avrupa borsaları gün boyu artıda seyretti. Ancak 1.1 trilyon dolarlık paketin açıklanmasının ardından Avrupa borsaları bayram yerine döndü. Borsa, Almanya'da yüzde 6.1, Fransa'da yüzde 5.4, İngiltere'de yüzde 4.3, ABD'de Dow Jones yüzde 2.79 yükseldi. İMKB ise yüzde 3.2 değer kazandı. Bu arada IMF anlaşmasına yönelik adımlar Türkiye'de doları 1.62 TL'ye kadar düşürdü.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon: 'Bazı devletlerin sonu gelebilir'
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, küresel ekonomik krizin bazı devletlerin sonu olabileceğini söyledi. Ban, zirve öncesinde İngiliz Guardian gazetesinde yayımlanan makalesinde, küresel ekonomik kriz için önlem alınmaması durumunda, dünya genelinde sosyal kargaşa çıkabileceği ve bazı devletlerin batabileceği uyarısında bulundu.

Brown teşvik paketinden çark etti: 'Uygulamadaki paketler 5 trilyon $'
G-20 ülkelerinin 2010 yılına kadar uygulamaya devam edeceği teşvik paketlerinin büyüklüğünün 5 trilyon doları bulduğunu belirten Brown, bunun dünyanın şu ana kadar gördüğü en büyük paket olduğunu belirtti. ABD ve İngiltere 2 trilyon dolarlık bir paket açıklanması ve piyasalara sıcak para enjeksiyonunun vergi indirimi yoluyla yapılmasını önermişti.