kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Nisan 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Sağlık kontrolüne götürüldüler Dün gözaltına alınanlar arasında yer alan Ercüment Günyüz ile Bahadır Karlıdağ diğerleri gibi Fatih Kamu Sağlığı Merkezi’nde sağlık kontrolünden geçirildiler.

Borsadan tarihi operasyon: 54 gözaltı

Ferit ZENGİN-Önder SUROĞLU/SABAH
03.04.2009
Borsa tarihinin en büyük manipülasyon operasyonu dün başladı. Polis, aralarında Metro'nun sahibi Galip Öztürk ile Merko Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Duncan Black'in de olduğu 54 kişiyi gözaltına aldı..
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda tarihi bir gün geride kaldı. Ancak dünü tarihi yapan borsadaki düşüş ya da yükseliş değil bazı hisselerdeki manipülasyon iddialarıydı. Mali Polis, İstanbul, Ankara İzmir , Kocaeli ve Antalya'da yapılan operasyonlarda 54 kişi gözaltına alındı. Şişli Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü operasyonlar merkezi İstanbul olmak üzere 5 ayrı ilde sabah saat 8.00'de başladı. Aralarında Metro Turizm'in sahibi Galip Öztürk'ün de bulunduğu 16 işadamı gözaltına alındı. Zanlılar savcılık tarafından 'çete oluşturmak, çeteye yardım ve yataklık ile manipülasyon' iddialarıyla suçlanıyor.

TAKİP 1 YIL ÖNCE BAŞLADI
Savcılığın iddianamesinde satın aldıkları hisselerle fiyatları yükseltip masum alıcıları cezbettikleri, belli fiyat basamağına gelince kademeli olarak elden çıkarıp masum yatırımcıların algılarını yanıltarak haksız kazanç elde ettikleri belirtildi. İddianamede, kazandıkları parayla başka hisselerde planlamalar yapıp suçtan elde ettikleri gelirleri akladıları da belirtildi. Bu arada edinilen bilgiye göre mali şube ekipleri, borsada manipülasyon yaptıklarından şüphelendiği isimleri bir yıl önce teknik takibe aldı. Yapılan incelemeler sonucunda borsada işlem yapması yasak olan kişilerin başka isimler üzerinden borsada işlem yaptığı tespit edildi. Ankara'da iki, İzmir'de bir kişi gözaltına alınarak İstanbul'a gönderildi. Gözaltına alınan arasında borsanın en ünlü oyuncularından Ziya Sesel, Bekir Sani Karayal, Bahadır Karlıdağ gibi isimler de yer alıyor.

Operasyonda, borsada işlem gören hisseler üzerinde manipülasyon yaparak kazanç elde ettikleri iddia edilen 6 ayrı borsa aracı kurumuna düzenlenen operasyonların, Beykoz ayağında Metro Turizm'in sahibi Galip Öztürk'ün villasına baskın düzenlendi. Ailesinin yanından gözaltına alınan Öztürk, sağlık kontrolünün ardından emniyete götürüldü.

25 MİLYONLUK VURGUN
Aralarında işadamlarının da bulunduğu 54 kişinin, 6 ayrı borsa aracı şirketinden, borsadaki bazı hisseler ile ilgili spekülasyon çıkararak değerini yükselttikleri ve birçok borsa yatırımcısının bu kağıtları almalarını sağladıkları tespit edildi. Alınan bilgilere göre bir aylık vurgunun 25 milyon TL'yi bulduğu belirtiliyor. Buna karşın yargı hızlı davrandı. Şişli 2. Sulh Mahkemesi, operasyon kapsamında gözaltına alınan 54 kişinin aracı kurumlardaki bütün hesaplarına el konulmasına izin verdi. Böylece, inceleme süresince hesapların el değiştirmesi engellenecek.