kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Nisan 2009, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
ŞELALE KADAK

ABD'nin 'herkese milyoner hayatı' fikri çöktü

Dünyanın en ünlü mimarlık okullarından Domus Academy'nin Master Program Başkanı Dante Donegani ve Giovannni Lauda ile dün sabahın erken saatlerinde İkitelli'de geçtiğimiz yıl açılan Holiday Inn otelinde buluştum. İkili Türkiye'ye, seramik sektörünün en büyük fuarı olarak bilinen Unicera Fuarı'nda geleceğe ait trendleri anlatmak için gelmişti.
Global krizinin yeniden şekillendirdiği dünyada tasarımı nelerin beklediğine ilişkin sohbet ederken, Donegani ve Lauda, değişen önceliklerden söz etti. Artık ulaşılabilir fiyat, yenilikçilik ve fonksiyonel olma öne çıkmıştı ve tarihe gömülen ise Amerikan rüyası diye tabir edeceğimiz herkesi milyoner yapma hevesiydi. Lauda morgage krizine atıfta bulunarak, herkesin yüzme havuzlu büyük villalarda oturması üzerine kurulan sistemin nasıl bir anda çöktüğünü hatırlatıyor ve aslında lüksün tabana daha ulaşılabilir fiyatlarla yayıldığını belirtmek için apartman dairelerine gönderme yapıyor. Lauda, "Herkese villa vermek, milyoner hayatı sunmak olmuyormuş. Bu anlayış çöktü" diyor.
Türkiye'de daha önce Kelebek ve bir dönem de Vitra için tasarım yapan ikilinin yolu İstanbul'a çok düşmüş. Türkiye'yi krizin etkileyip etkilemediğini benden öğrenmeye çalışırken, İtalya'da henüz krizin büyük etkisinin yaşanmadığını söylüyorlar. Ama tabii krizin yaşam tarzını değiştirdiği konusunda onlar da hemfikir.
Donegani şöyle diyor: "Yeni stratejiler bulmak zorundayız. Daha az enerji, daha çok teknoloji ve çevrecilik öne çıktı. Davranış şeklimizin değişmesi gerekecek ve bu zor olacak. Çünkü güzelliğe bakış açımız değişiyor. Daha önce büyük, gösterişli tasarımlar yapıyordu dünya. Oysa şimdi mesela daha az ışık kullanmak gerekiyor. Değerler değişti. Daha önce çok seramik üretiliyordu ama kalitesi düşüktü. Şimdi daha az ama daha kaliteli üretim öne çıkacak. Eskiden çok kaliteli olanı sadece zenginler alabiliyordu. Şimdi ikinci aşamaya geçtik. Yeni kalite anlayışımızda dizayn bir nevi rehber olacak. Kaliteyi herkese sunmak esas amaç oldu çünkü. " Öyle görünüyor ki tasarımda demokratik yaklaşım krizin ardından öne çıkacak.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın