kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Nisan 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

NATO'nun Taliban operasyonu

CİHAN
Giriş Saati : 03.04.2009 09:14
Güncelleme : 03.04.2009 20:40
Yeni Haber
Afganistan'ın güneyindeki Helmand vilayetinde Taliban'a karşı operasyonlar düzenleyen NATO'ya bağlı Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) askerleri, havaların da ısınmasıyla militanlarla sıcak temaslar yaşıyor...
Helmand'da Mart ayında yaşanan bu çatışmalardan bazıları, askerlerle birlikte hareket eden Natochannel kameralarına da yansıdı.

Helmand'daki Nadi Ali yerleşim biriminin çevre köylerinde kapı kapı dolaşıp militan arayan Estonyalı ISAF askerleri zaman zaman ateş altında kaldı. Bölgedeki Taliban unsurlarını temizlemeyi amaçlayan askerlerden bazıları yaralandı.

Görüntülerde askerlerin, operasyon güzergahlarında Taliban'ın yol kenarına koyduğu bir bombanın patlaması sonucu yaralanan sivillere yardım etmesi görülüyor. Ağır yaralı siviller, tedavi için koalisyon karargahlarına götürülüyor. Operasyonların ardından, aralarında hafif yaralıların da bulunduğu askerler, yorgun bir şekilde Helmand vilayetinin başkenti Laşkargah'a dönüyorlar.

NATO'nun görüntülerinde, yollarına çıkan engelleri bombalarla patlatarak ilerleyen Estonyalı askerlerin, sivillere zarar vermemek için özel çaba harcadıkları vurgulanıyor. Afganistan'daki koalisyon askerleri sivil kayıplara neden oldukları için sıklıkla eleştiriliyor.

Taliban'ın devrildiği 2001'den bu yana çoğu ABD'li olmak üzere 50 binden fazla NATO ve koalisyon askeri, Afganistan'da güvenlik ve istikrarı sağlamak için görev yapıyor. 8 yıldır yaşanan şiddetli çatışmalarda 673'ü Amerikalı 1122 asker hayatını kaybetti.