kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Nisan 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Adadaki en yüksek bayrak Küba bayrağı

02.04.2009
Guantanamo'ya gideceğimi söylediğim andan itibaren herkes bana, "Orası nasıl Küba'da olabiliyor? İki ülkenin diplomatik ilişkisi yok ki" diye soruyor.
İşte yanıtı: ABD, 1898'de İspanyollar'la savaşarak Küba adasını ele geçirdi. İlk çıkartmayı Guantanamo Körfezi'nden yaptığı için buraya üs kurdu. 1903'de ABD yönetimi, zaten kendisi de bir ABD'li olan Küba Başkanı'yla, "üssün sürekli kalmasını" içeren bir anlaşma imzaladı. 1959'da Fidel Castro'nun devriminin ardından sınır kapatıldı. Kübalıların üste çalışmaları yasaklandı.
Castro rejimi, ABD'nin adadaki varlığının artık uluslararası yasalara aykırı olduğunu belirtiyor. Ayrıca sadece bir üs olarak kalması gereken bölgeye, savaş esirlerinin getirilmesini de kanundışı olarak kabul ediyor.
Bugün Küba ile ABD'nin komünist bir ülkedeki tek üssünü uzun bir sınır ayırıyor. Her iki taraf geçişleri engellemek için boylu boyunca mayın döşemiş durumda. ABD kendi mayınlarını temizlediğini iddia ediyor.

ORTAK TATBİKAT İŞBİRLİĞİ
Diplomatik ilişkiler olmasa da iki ülkenin askeri yetkilileri haftada iki kez sınırda buluşuyor. Yılda bir kez de doğal afetlere karşı ortak tatbikat yapılıyor. Her iki taraf da sınırı turistik bir fırsata dönüştürmüş. ABD, aralıklı olarak sınıra tur düzenliyor. Küba da sınıra bakan bir tepeye çıkarıyor isteyenleri. Sınıra gittiğimizde ABD bayrağı dalgalanıyor. "Küba'nınki nerede?" diye soruyorum bir askere. Başlıyor anlatmaya: "Biz bu bayrağı diktiğimizde onlarınki de kendi taraflarındaydı, ama bizimkinden alçaktaydı. 'Küba bayrağı daha aşağıda olamaz' diye yükselttiler. Aynısını biz yaptık. Bu böyle aylarca sürdü. Kübalılar baktı olmayacak, arkadaki (parmağıyla yüksek bir tepeyi gösteriyor) yere diktiler bayrağı.
Bizim tarafta oradan daha yüksek bir yer yok."