kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kriz Barzani'yi de vurdu, 'Kürt Borsası'nın açılışı 2010'a kaldı

UFUK ŞANLI
02.04.2009
Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin borsa kurma girişimi küresel krize takıldı. Dünya piyasalarında esen olumsuz hava ve yatırımcıların beklenen ilgiyi göstermemesi borsanın açılış tarihini geciktirdi..
Irak'ın kuzeyinde bulunan Kürt Bölgesel Yönetimi'nin borsa açma girişimi küresel krize takıldı. Dünya piyasalarında esen olumsuz hava ve yatırımcıların gereken ilgiyi göstermemesi "Kürt Borsası"nın açılışını geciktirdi. 2009 başında faaliyete geçmesi planlanan Kürt Borsası'nın açılışı 2010 yılı başına ertelendi. Borsa konusundaki çalışmalara 2007 yılında başladıklarını aktaran Irak Merkez Bankası Erbil Şubesi yöneticisi ve Kürt Borsası başdanışmanı Abdullah Ahmed Abdurrahim, "Borsayı 2008 sonunda açmayı planlıyorduk. Ama dünya piyasalarında yaşanan gelişmeler ve yatırımcılardan beklenen ilginin gelmemesi planlarımızı olumsuz etkiledi. Biz de borsanın açılış tarihini 2010 yılına erteledik" diye konuştu. Bölgede görev yapan bankacılardan edinilen bilgilere göre, borsanın altyapısını Dubai Borsası'ndan gelen teknik danışmanlar kurdu. Kürt borsasında İsveç, Hollanda, Almanya ve Fransa'da Kürt işadamları tarafından yönetilen şirketlerin işlem görmesi bekleniyor.

PİYASA YOK, BORSA ÇOK
Kürt borsasında işlem görecek şirket sayısının son derece sınırlı olacağına dikkat çeken bankacılar, "Kayıtlı ekonominin olmadığı, vergi gelirlerinin yok denecek kadar az olduğu bir bölgede borsaya kote olan şirket sayısı da bir düzineyi bile bulmaz. Dolayısıyla bölgesel yönetimin borsa kurma girişimi ekonomik gerekçelerden çok politik ve siyasi anlamlar taşıyor" yorumunu yapıyor. Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi ( OSAM) Irak Masası uzmanı Mustafa Ziya, borsa kurma girişiminin Kürt yönetiminin Bağdat'tan ayrışma stratejisinin bir parçası olduğunu dile getirdi. " Amerikan işgali sonrasında Bağdat'ta uluslararası yatırımcıların da işlem yapabildiği bir borsa kuruldu. Bu borsa bile çok aktif değil iken, Erbil'de yeni bir borsa kurulmaya çalışılması bir ihtiyacı karşılamaktan çok, politik hedeflerle ilgili gözüküyor" diye konuştu. Bölgesel yönetimin 2003 yılında Irak Merkez Bankası'nın Erbil Şubesi'nin " Kürdistan Merkez Bankası" olarak kullanmaya başladığını hatırlatan Ziya, "Barzani yönetimi siyasi hedeflerine ulaşmak için uluslararası finansal sistemle bütünleşmeye büyük gayret gösteriyor. Borsa kurma fikrinin de bu çabanın bir ürünü olduğu açık" yorumunu yaptı.