kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Atina'ya diplomasi dersleri

STELYO BERBERAKİS
STELYO BERBERAKİS
02.04.2009
ABD'nin Atina Büyükelçisi Speckhard, Yunanistan'ın Türkiye ve ABD ilişkisinde Ege, Kıbrıs ve Patrikhane konularına kilitlenmemesi gerektiğini söyledi..
ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretine içerleyen Atina'nın ve özellikle Yunan basınının sert eleştirileri, ABD'nin Atina Büyükelçisi Daniel Speckhard'ın tepkisine yol açtı. Speckhard bir grup Yunan basın mensubuna konuşurken, tepkilerin "yersiz" olduğunu söyledi. Yunanistan'ın ABD ilişkilerini her zaman "Türk-Yunan ilişkileri, Kıbrıs ya da Makedonya Cumhuriyeti gibi sorunların prizmasından görmemesi gerektiğine" dikkat çeken Speckhard "Bu bir basketbol maçı değil ki; ABD ilişkilerinde Türkiye'nin ya da Yunanistan'ın öne geçmesi gibi bir durum asla söz konusu değildir. ABD'nin gerek Türkiye, gerekse Yunanistan'la yakın ilişkileri vardır. Her ülkenin kendi oynadığı rol vardır. Türkiye şu aşamada Ortadoğu sorununda, Irak'ta ve Afganistan'da oynadığı rol itibariyle ABD için son derece önemli bir ülkedir" dedi. ABD'nin, Türkiye'nin bölgedeki rolünü önemsemesinin, Yunanistan ilişkilerini göz ardı ettiği anlamına gelmediğini belirten Speckhard, Yunanistan'ın ABD ile ilişkilerinde her defasında "Ege, Kıbrıs ya da Patrikhane" gibi konulara kilitleneceği yerde; örneğin "AB-Türkiye ilişkilerinde, Ortadoğu sorununda, enerji politikasında hatta Avrupa'nın güvenliği" gibi alanlarda kendisini gösterebileceğini ve bu alanlarda Atina'nın da önemli bir rol oynayabileceğini kaydetti.

CLİNTON, AFGANİSTAN'I KONUŞTU
Speckhard ayrıca, Yunan basınının da tutumunu eleştirerek, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un son Ankara ziyaretinde yaptığı resmi görüşmelerde yalnız Patrikhane'nin konumunu ilgilendiren konuları görüşmediğini, ancak Afganistan'daki istikrarın sağlanması için Türkiye'nin oynayabileceği rollere ağırlık verdiğini belirtti. Speckhard bu arada, yasa dışı yollardan Yunanistan'a sızan kaçak göçmenlerin arasında örneğin Afgan teröristlerin de bulunabileceği ihtimali üzerinde durdu ve Yunan güvenlik makamlarının bu konuya da dikkat etmeleri gerektiğinden söz etti.