kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Kapitalizmin en uzun günü

02.04.2009
Küresel mali krizi durdurmak için umutların bağlandığı hatta son şans olarak görülen G-20 Zirvesi Londra'da başladı Masada üç önemli konu var: İstikrar, büyüme ve istihdam. Ancak liderler bu üç konuda da henüz fikir birliği sağlayamadı ..
1930'lu yıllardan bu yana yaşanan en büyük küresel mali krizi durdurmak için umutların bağlandığı hatta son şans olarak görülen G- 20 Zirvesi dün Londra'da başladı. Kararlar toplantısı olması beklenen iki günlük zirvede masada üç önemli konu var: İstikrar, büyüme ve istihdam. Bu üç konuda da henüz fikirbirliği sağlanmış değil. AB ülkeleri mali piyasalarda reforma yönelik düzenleme yapılmasını savunuyor. Fransa ve Almanya, özellikle vergi cenneti olarak bilinen ülkelere baskı yapılması için çaba gösteriyor.

'BİRKAÇ SAATLİK İŞ'
Washington ve Londra küresel ekonomik krizle mücadelede yeni teşvik paketlerinin hayata geçirilmesini istiyor ancak Almanya ve Fransa buna pek gönüllü değil. Bu nedenle İngiltere Başbakanı Gordon Brown'un zirveden eli boş ayrılacağı görüşü yaygın olsa da zirve öncesinde ABD Başkanı Barack Obama ile görüşen İngiltere Başbakanı Gordon Brown, kısa süre içinde global ekonomik düzelme planı konusunda anlaşmaya varılabileceğini açıkladı. Brown, "Ekonomik toparlanma ve reform konusunda global bir plan üzerinde birkaç saat içinde mutabakata varabileceğimizi düşünüyorum" diye konuştu. Gündemdeki diğer bir önemli konu ise liderlerin sözde karşı çıktığı korumacılık. Baş ağrıtacak bir başka önemli konu da Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası başta olmak üzere uluslararası finansal kurumların reformu için ana ilkelerin belirlenmesi. IMF'nin kasasına en az 500 milyar doların konması gerektiğini savunan İngiltere'ye karşın, Çin, Brezilya, Avustralya ve Hindistan fonda daha fazla söz sahibi olma yolunu açacak reformlar hayata geçirilmezse destek vermeyeceklerini açıkça ortaya koydu.

1999 YILINDA KURULDU
G-20, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye, İngiltere ve ABD'nin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları ile Avrupa Birliği Dönem Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı'ndan oluşuyor. G-20, 1999 yılında kuruldu. Küresel gayri safi hasılanın yüzde 90'ını, dünya ticaretinin yüzde 80'ini ve küresel nüfusun üçte ikisini oluşturan G-20'nin dönem başkanlığı her yıl farklı bölgelerden olmak üzere üye ülkeler arasında rotasyonla belirleniyor. Bu yıl İngiltere'nin dönem başkanlığını yaptığı grubun, gelecek yıl dönem başkanlığı Güney Kore'ye geçecek.
Haberin fotoğrafları