kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Türkiye yeni role hazır mı?

Dünya nefesini tuttu. G-20 Zirvesi'ni izliyor. Bugün "Yeni küresel ekonomik" dünya düzeninin kriz sonrası nasıl yapılanacağına dair ilk adım atılıyor.
IMF üzerinde etkili olan ABD ve Batı Avrupa ülkeleri acaba oluşmakta olan yeni düzende Çin, Hindistan ve Türkiye gibi ülkelerle güç dengesini paylaşacak mı?
Yoksa IMF'de yine Batı ülkeleri söz sahibi olmaya devam mı edecek? Zirve, sinyal verecek.
İlk etapta krizden etkilenen ülkelere yardım kararı çıkacak. Dananın kuyruğu da yardım edilecek ülke listelerinin hazırlanmasında kopacak. Listeye hangi ülkelerin dahil olacağı önemli.
Hangi Asya ülkesi "Pamuk eller cebe" diyecek? Çünkü bugün bonkör davranan yarın kazanacak! IMF'nin gönlünde taht kuracak.
G-20 bir paylaşım zirvesi.
IMF ise kilit kurum ve 2010 sonrası oy kotalarını gözden geçireceği için dünyada söz sahibi olmak isteyen ülkeler, IMF'ye yardım için yarışacak. IMF'nin çok acil sıcak paraya ihtiyacı var. Bu zor günlerde IMF'ye koltuk çıkan, 2010 sonrası bunun karşılığını fazlasıyla alacak!
Çin ve Hindistan durumun farkında!.. Birbirleriyle yarışıyor. Çin, IMF'ye 100 milyar dolar vereceğini ve tahvillerini alacağını zaten açıkladı. Hindistan derinden gidiyor. Kriz deneyimi yüzünden bir anda AB'nin "megastarı" olan Türkiye acaba ne yapacak? Dünya arenasında sürekli IMF'den borç alan bir ülke konumunda. IMF programlarıyla yoluna devam ediyor. Acaba diyorum; bu zirve, eski dünya düzenine ait bir alışkanlığı terk etmemizi sağlayabilir mi?
Türkiye çok iyi bir fırsat yakaladı. Farklı bir rol istiyor. Diyor ki: "Son krizden etkilenen yoksul ve gelişmekte olan ülkelere öncülük edebilirim!" AB, bu role inanmış, Doğu Avrupa için Türkiye'yi iyi bir reçete olarak görüyor. Ama iş yine bizde bitiyor.
Soruyorum; Türkiye, kredibilitesini artıracak yeni role hazır mı?


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın