kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Sınava hazırlık, sanat oldu

EVRİM ALTUĞ SABAH
02.04.2009
Atılkunst sanat kolektifinin sınava hazırlık testlerinden yola çıkarak hazırladıkları Kılavuz projesi, İstanbul Sanat Araştırmaları Derneği tarafından yayımlandı. Test sorularında, Aysun Kayacı da mevcut..
Kendilerine Atılkunst adını veren ve her biri değişik formasyonlardan gelme üç ayrı genç kadın sanatçı, Türkiye'nin sınav kültürünü gerek sözlü, gerekse yazılı bir yaklaşımla eleştirel yönden büyüteç altına almak üzere, Kılavuz adlı bir sanat kitabı yayımladı. Tanıtımı İstanbul Tünel'deki BAS - İstanbul Sanat Araştırmaları Derneği adlı sanat mekânında yapılan kitap, BAS'ın sorumlusu, sanatçı ve editör Banu Cennetoğlu'nun Philippe Hoegen ile imzasını attığı Bent Sanatçı Kitapları dizisinin beşinci halkası. 750 adet basılan 560 sayfalık Kılavuz, temelini Türkiye'de yaşanan 'sınav kültürü'nün ironik ve yakın tarihli örneklerini derlemesi bakımından öne çıkıyor. Atılkunst'u oluşturan üç genç kadın sanatçı, Kılavuz'da harmanladıkları ve Milli Tarih'ten Milli Coğrafya'ya, Psikoloji'den mantığa, İngilizce'den Sosyal Bilgiler'e uzanan soru örneklerine müdahalede bulunmamış. Sanatçılara göre Kılavuz, "Türkiye'de seviye atlamak, bir yere yerleştirilmek ve geçiş yapabilmek için verilmesi gereken sınavların tümünden oluşmuş" bir kitap. Tasarım danışmanlığını Bülent Erkmen'in üstlendiği Kılavuz hakkında SABAH'a konuşan Atılkunst üyeleri, proje dahilinde kendilerini ilk olarak Aysun Kayacı ile ilgili sınav sorusu ile karşı karşıya bulduklarını anlatıyor. Sanatçılar, "Biz, gazetelerin sınav ilavelerinde, sınav dönemlerinde verilen bu soruların varlığını fark ettiğimizde, önce Aysun Kayacı ile ilgili soruyu gördük. İlgili soruda Kayacı'nın "Benim oyumla çobanın oyu aynı olamaz," dediği beyanı da vardı. Bu soruyu görünce biz, soruların bire bir Türkiye gündeminin alt okumalarını yaptığını fark ettik. Hatta bu sorulardan birinde, dağda Mehmetçik için bot hazırlayan öğrencilerin projeleri de bulunuyordu. Bu sorulara baktıkça, hepimizin bu süreçten geldiğini bir kere daha anladık. Zaten Milli Eğitim Bakanlığı da, 'Biz gündemden soru alıyoruz,' yönünde bir açıklama yapmıştı," diye konuşuyor. Atılkunst, bunun farkındalığı ile yeniden okuma yaparak, yüzlerce soru arasından seçimler yapmış. Atılkunst, bu soruların yanıtlanmasını değil, aksine soruların yol açtığı alt soruları gündeme taşımayı amaçlıyor.

GÜNDEM MADDELERİ
'İktidar', 'baba', 'devlet', 'cinsiyetçilik', 'yalnızlık', 'vicdan' ve hatta 'cinler' gibi birçok konuda ilginç soru metinleri ve görselinin yer aldığı, bir dizin ile de desteklenen Kılavuz, 560 sayfa içerisinde SBS, ÖKS ve ÖYS sorularını harmanlıyor. "En 'çatlak' sorular SBS'den çıktı," diyen sanatçılar, bu bölümdeki birçok sorunun çok ağır olduğunu ve yetişkinlerin dahi çok güç verebileceğini vurguluyor. Üç ayrı kadın sanatçıdan oluşan Atılkunst, gerçek isimlerini gizlemelerinin gerekçesini ise şöyle açıklıyor: "Çalışmalarımız, söyleyemediğimiz şeyi, bir grup altında söyleme ihtiyacından doğuyor. Yaşlarımız ve donanımlarımızın farklı olması, bambaşka kıvılcımlar yaratıyor. Kendi tabirimizle 'Voltran'ı oluşturuyoruz!" Sanatçılar ayrıca, "sorular hakikaten birer görsel yapıt haline gelmiş, illüstrasyonları bile bize üzerine birşey söyleme ihtiyacı bırakmıyor. Ve düşünün, birileri sırf bu soruları akıl ettikleri için soru başına para kazanabiliyor," diyerek hayretlerini dile getiriyor. Bilgi: www.b-a-s.info