kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Roma imparatoru gibi'

02.04.2009
İngiltere'deki zirve için ilk gelen isim, ABD Başkanı Obama oldu. Londra basını, Obama'nın 200'ü koruma 500 kişilik heyetiyle yaptığı çıkarmayı "Roma imparatorlarına" benzetti..
Başkent Londra'daki zirvenin ana gündemi, küresel ekonomik krizin aşılması. Katılımcıları ise dünyanın gelişmiş 20 ülkesinin liderleri. Ancak medyanın ilgi odağı, ABD Başkanı Barack Obama... İngiliz gazeteleri, Başkan'ın ziyaretiyle ilgili haberlerinde "Karşısındakini etkilemek isteyen Roma imparatorları, sıra heyete geldiğinde hacmin önemli olduğunu biliyordu. Obama'nın da 200 güvenlik, 300 bürokrat ve resmi görevli, 1 aşçı, 4 konuşma metni yazarı, 12 suflör ve eşi Michelle'e hizmet eden 8 kişiden oluşan heyeti; 35 araçlık konvoyuyla Claudius gibi" yorumlarına yer verdi. Wall Street Journal gazetesi de "Dünya liderleri Obama'yı test edecek" diyerek zirvenin gizli gündemini başlığa çekti. Bugün yapılacak 4.5 saatlik liderler toplantısı için İngiltere, "seferberlik" ilan etti. Zirvede asayişi sağlamak için poliste tüm izinler iptal edildi. "Glencoe Operasyonu" adı verilen güvenlik tedbirleri kapsamında 5 bin polis görevlendirildi, 80 dev ekrandan kentteki her kare binlerce kapalı devre kamerayla takibe alındı. Polis, özellikle bankalar ve büyük şirketler gibi 136 olası hedef belirledi. Normalde silah taşımayan İngiliz polisine, anarşist gruplara müdahale için şok tabancası dağıtıldı.

26 KİŞİ GÖZALTINDA

Çatılara keskin nişancılar yerleştirilen Londra'da saldırılarda kullanılması ihtimaline karşı polis, çöp kutularını kaldırdı. İngiltere tarihinin bu en büyük güvenlik operasyonunda 1200 güvenlik görevlisinin koruyacağı lider ve katılımcılar, 40 ayrı konvoyla toplantı alanlarına taşınacak. Olaylarla ilgili olarak toplam 26 gösterici gözaltına alındı. Başkan Obama Londra'da ilk görüşmesini Rusya Devlet Başkanı Medvedev ile yaptı.

4 BİN PROTESTOCU FAALİYETTE!
Londra'da yaklaşık 4 bin kişi protesto gösterilerine ka-tıldı. Bir kısmı Merkez Bankası'nın duvarlarına grafi-tilerle sloganlar yazdı. Kuzey İrlanda'nın başkenti Bel-fast'ta ise 400 işçi eylem düzenledi.

İMPARATOR CLADİUS KİMDİR?
Obama'nın ABD Başkanı olması gibi Cladi-us'un da Roma imparatoru (M.S. 41) olma-sına pek ihtimal verilmiyordu. Ancak Cladiusseçildi ve ardından da Britanya'yı fethetti....

TERÖRLE SAVAŞ' DEMEYİN
ABD Başkanı Obama, heyetindekilere "terör-le savaş" terimini kullanmamaları uyarısındabulundu. 11 Eylül saldırısının ardından Bush yö-netimiyle özdeşleşen bu terim, olumsuz an-lamlar içermesi dolayısıyla eleştiriliyordu.

MORAL KAYNAĞI BASKETBOLCU
Spor tutkunu Obama'nın heyetinde bir bas-ketbolcu da vardı. İletişim direktörü olanReggie Love (28), başkanın yabancı ziya-retlerdeki moral kaynağı olarak anılıyor.

'TAKIM ELBİSE GİYMEYİN'

Polis, küresel krize tepkili protestocuların hış-mına uğramamak için Londra'daki çalışanla-ra tavsiyede bulundu: "Takım elbiselerinizi çı-karın, o tarihlerde çalışmayın, öğle tatillerin-de dışarı çıkmayın..." '