kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Cumhurbaşkanı Gül başkanlığında Çankaya Köşkü’nde yapılan toplantıya üç ülkenin askeri ve istihbarat yetkilileri de katıldı.

Zirveden Ankara eylem planı çıktı

Duygu GÜVENÇ ANKARA
02.04.2009
Afganistan ve Pakistan liderleri, ABD Başkanı Obama'nın ziyareti öncesi Ankara'da Gül'ün liderliğinde buluştu. İki ülke istihbarat ile askeri ve siyasi görüşmeler için anlaştı..
Afganistan ve bölgesinde siyasi istikrar ve güvenliğin sağlanması konusunda önceki gün 72 ülkeden temsilcilerin katılımıyla Hollanda'nın Lahey kentinde yapılan uluslararası konferansın ardından dün de Ankara'da üçlü zirve yapıldı. ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye'ye yapacağı ziyaret öncesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliğinde gerçekleştirilen zirveye Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari katıldı. Zirvede, Afganistan ve Pakistan arasında askeri, istihbarat ve siyasi alanında işbirliğini öngören ortak eylem planı oluşturuldu. Ankara Eylem Planı'na göre hedef öncelikli olarak Afganistan- Pakistan sınırında işbirliğini artırmak. Çankaya Köşkü'ndeki zirvede Afganistan ve Pakistan güvenlik ve istihbarat kurumlarının düzenli olarak bir araya gelmesi kararlaştırıldı. Cumhurbaşkanı Gül, düzenlenen basın toplantısında "Bugün gerçekleştirdiğimiz zirvede, askeri ve istihbarat kurumlarımız arasında bölgesel düzeyde güvenlik konularında eşgüdüm ve işbirliğine verdiğimiz önemin altını çizdik'' diye konuştu.

TÜRKİYE'DEN ZİRVE TALEBİ
"Tüm kalbimizle barışı arzuluyoruz" diyen Karzai, Gül ile görüşmesinde yeni ABD yönetiminin Afganistan'a verdiği özel önemin farkında olduğunu söyledi. Zerdari ise Obama'nın ülkesinde olumlu karşılandığını belirtirken, "Önemli olan Pakistan'ın fedakarlıklarının karşılıksız bırakılmaması ve ABD'nin maddi ve manevi desteğinin sürmesi" dedi. Karzai ve Zerdari, Gül'den Türkiye'nin ev sahipliğinde Afganistan'ın komşularının katılacağı bir toplantıya da ev sahipliği yapmasını istedi. Bu yıl yapılması planlanan zirveye Zerdari ve Karzai'nin yanı sıra İran, Tacikistan, Özbekistan ve Türkmenistan liderleri de davet edilecek.