kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Obama'ya mesajlar

02.04.2009
Muhalefet liderlerinin ABD Başkanı Obama ile görüşmesinin "tanışma amaçlı" olması planlanıyor. Ancak politik konulara girilirse liderler, Washington'ın çizgisi konusundaki görüşlerini de aktarma fırsatı bulacak..
ABD Başkanı Barack Obama'nın 6 Nisan pazartesi günü Meclis'i ziyareti sırasında grubu bulunan siyasi parti liderleri ile "teke tek" görüşme yapacağının kesinleşmesinden sonra gözler liderlere çevrildi. TBMM Başkanı Köksal Toptan, Obama'nın liderlerle birebir görüşme yapacağını söyledi. Meclis Başkanlığı kaynakları yaklaşık 5'er dakika görüşmenin "nezaket ve tanışma" çerçevesinde gerçekleşeceğini ifade ettiler.

'Ilımlı İslam' hassasiyeti
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ABD Başkanı Obama ile yapacakları görüşmenin çok kısa bir "Selamlaşma, tanışma görüşmesi" olacağını söyledi. CHP'lilere göre yaklaşık 5 dakika sürecek olan görüşmede siyasi konulara girilmesine ise ihtimal verilmiyor. Siyasi konulara girilmesi durumunda ise Baykal'ın "Bush yönetiminin aksine Obama yönetiminin ılımlı İslam anlayışından vazgeçeceği" düşüncesinin dile getirilebileceği belirtiliyor.

'Terörle savaş' görevi
MHP lideri Devlet Bahçeli'nin ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinde, Türkiye'nin terörle mücadeleye büyük önem verdiğini ve bu konuda müttefiklerin üzerine düşeni yapması gerektiği mesajını verebileceği öğrenildi. MHP lideri Bahçeli'nin Obama ile görüşmeyi ancak baş başa olması durumunda kabul edeceği belirtilmişti. MHP'nin ziyaretle ilgili bu yöndeki görüşü Meclis Başkanlığı'na da iletilmişti.

Önce grubuna soracak
CHP ve MHP'nin aksine Obama ile görüşmeyi en çok önemseyen parti DTP. ABD, PKK'nın tasfiyesi ve Kürt sorununun çözümü için açılıma hazırlanırken, DTP, Başkan Obama'nın sürpriz Kürt kartını yakın izlemeye aldı. Obama'ya vereilecek mesaj merak konusu olurken, DTP Lideri Ahmet Türk, "Konuyu grupta değerlendireceğiz, ziyaret öncesi ne mesaj vereceğimize karar vereceğiz. Diplomatik olarak şık olmaz. Nezaketen, sembolik bir görüşme" değerlendirmesini yaptı.