kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

ABD'li komutandan işkence savunması

Bilge Eser
02.04.2009
Guantanamo Komutanı David Thomas, yıllardır süren 'işkence' iddialarını 20 dakikada yok etmeye çalışır gibi defalarca aynı sözleri söyledi: Yaptıklarımız gurur verici..
Dünya tarihine damgasını vuran 11 Eylül saldırılarının ardından ABD'nin politikasında geri dönülemez değişimler yaşandı. Savaşlar açıldı, insanlık onuru ayaklar altına alındı, hukuk hiçe sayıldı. Bush döneminde ard arda çıkarılan ve vatandaşlık haklarını sınırlayan yasaların uluslararası alandaki karşılığı da Guantanamo Cezaevi'ydi... Turuncu tulumlar içindeki esirlerin görüntüleri, dünyada ABD'ye yönelik öfkenin artmasına neden oldu. Irak'ta Ebu Garib neyse, Küba'daki cezaevi de oydu. Af Örgütü'ne göre "Gulag" (Eski Sovyet esir kampları), Başkan Obama'nın deyimine göre ise "ABD tarihinde acı bir bölüm"dü. O bölüm sona ermek üzere... Cezaevinin son en üst düzey komutanı Amiral David M. Thomas'la görüşmeye giderken, tüm bunları zihnimden yineliyordum. Bir askerden ne kadar samimi yanıtlar alacağımı bilmiyordum, ama gazetecilik umudu "belki" dedirtti içimden bana...

'KIZILHAÇ RAPORU MU?'
3 bin askerin başındaki Thomas, "Görevim ABD vatandaşlarını ve dünyayı güven altında tutmak. Esirlerin içerdeyse herkes rahat" diyerek söze girdi. Söyleşi sırasında 7- 8 kez "güvenli ve insan haklarına saygılı" diyordu; yıllardır yapılan eleştirileri 20 dakikalık söyleşi sırasında yok etmeye çalışır gibi. "Neden buradaki esirlere kendi ülkelerinde adil yargılanma hakkı tanımadıklarını ve bir cezaevi inşa ettiklerini" sorduğumda, "Bu kararlar yıllar önce alındı. İyi şartları sağlamak için sürekli Kızılhaç'a danışıyoruz" yanıtını verdi. "Ama aynı Kızılhaç'ın burada kötü muamele olduğuna ilişkin bir raporu basınına sızdı" diyorum. "Öyle bir rapor hiç duymadım" yanıtı geliyor bu kez de. Cezaevi hakkında olumsuz haberleri okuyunca ne düşündüğüne ilişkin sorumu ise şöyle cevaplıyor: "Buradaki doğruları ben biliyorum. Burada yaptığım işlerden gurur duyuyorum. Eşime, çocuklarıma göstermekten çekineceğim hiçbir şey olmuyor burada. Güvenli ve insan haklarına uygun (8 tekrar oldu sanırım) görev yapıyoruz." Aralarında Türk mahkûm Murat Kurnaz'ın da bulunduğu birçok esir, çıktıktan sonra yaşadıklarını kitaplaştırdı, söyleşiler verdi. Bazılarında işkence ithamları vardı. Amiral, "Önemsemiyorum" diyor ve ekliyor: "Biri hakkında bile soruşturma açmadım. Askerlerime yüzde 100 güveniyorum. Onların yaptıklarından da gurur duyuyorum..."