kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
UMUR TALU
Dipsiz Kuyu

Sahil muhafaza!

AKP'nin sadece oy oranı düşmedi; oyları da azaldı. 2007'ye göre, seçmen sayısı artarken (İl genel meclisi sonuçlarına göre) AKP 1 milyon oy kaybetti. Yüzde 6 kadar.
2007'den bu yana CHP, AKP'nin kaybından fazla, 1 milyon 800 bin kadar yeni oy kazandı: Yüzde 24'lük artış.
(Bunlar oy oranlarından farklı rakam. Mutlak oy sayısı!)
Oyları iki yıldan az sürede dörtte bir artan herhangi bir parti, "büyük başarı" kazanmış olur.
Öyle mi peki?
"Türkiye çapında" öyle bir olayda "hakiki başarı" demek mümkünken, CHP'nin "sınırlı, bölgesel, yerel, birkaç istisna dışında büyük kentlere sıkışmış etkinliği" anormal bir vaziyet ortaya çıkarıyor.
"Raşitik" bile denebilir.
CHP'nin "şahane" oy artışının yüzde 78'i, yani dört üçünden fazlası tamamen beş büyük ildeki, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Antalya'daki oy artışından geliyor.
Bunlara, CHP'nin önde bitirdiği veya çok oy aldığı 14 il daha ekleseniz (Muğla, Bursa. Denizli, Tekirdağ, Edirne, Samsun, Gaziantep, Hatay, Mersin, Kırklareli, Kocaeli, Manisa, Trabzon, Zonguldak mesela) Türkiye çapında bu seçimde fazladan aldığı oyların yüzde 88'i, beşte dördünden fazlası, 19 ile sıkışıyor.
Bildiğiniz kadar memlekette bunun dört katı kadar il var!
Zaten CHP oylarının 2007'de yüzde 47'si o beş büyük ilde iken, şimdi yüzde 53'ten fazlası. (AKP'de bu oranlar 2007'de yüzde 31, şimdi yüzde 33.6)
CHP oy toplamının yüzde 79'u ise yukarıdaki 19 ilden. ( AKP'nin o illerdeki oyları ise kendi ülke toplamının yarısı)
Manzara şunu gösteriyor:
AKP, daha karmaşık, daha canlı, daha hareketli ve kıdemli büyük kentlerde muhalefete, ana muhalefete oy taşıyan ciddi tepkiye muhatap.
Özellikle, ücretli, emekli ve işsizlerin yoğun olduğu illerde.
CHP ise büyük kent ve kıyıların, kordon boyunun büyük partisi! Sahil muhafaza!
O yüzden, oyu yüzde 24 artarken dahi, onca tarihe, kıdeme rağmen hâlâ Türkiye partisi değil!
Çünkü; Anadolu'nun çok yerinde, AKP ve (veya) MHP'den (bazen SP de) müteşekkil, yüzde 60 ila 80'leri bulan "muhafazakâr duvar"a çarpıyor, aşamıyor:
Afyon (%11), Aksaray (8), Bayburt (4.5), Bitlis (3), Çankırı (4), Düzce (12), Elazığ (7), Erzurum (2.8), Gümüşhane (9), Isparta (9), K. Maraş (9.5), Kastamonu (10), Kayseri (9), Kırıkkale (9.5), Kilis (12), Konya (8), Kütahya (9), Nevşehir (12), Osmaniye (12), Rize (DSP ile 13), Sakarya (10), Sivas (12), Tokat (DSP ile 18), Yozgat (8).
Çünkü; Anadolu'nun bir yerinde, AKP'nin yanında, "Kürt barajı" nı geçemiyor, Kars'taki yüzde 15 hariç, oyları yerlerde sürünüyor:
Ağrı (%2), Batman (1.7), Bingöl (2.9), Diyarbakır (1.3), Hakkari (0.06), Iğdır (3.4), Mardin (3.4), Muş (1.4), Siirt (3.3), Şanlıurfa (2.2), Şırnak (DSP ile 4.5), Van (2.2).
Denebilir ki; "Buralarda kaç oy var ki oralar için daha yoğun politika geliştirilsin".
O zaman, Türkiye partisi ve iktidar olamazsınız...
Duruma göre muhafazakârdan bile daha az demokrat olarak, Türkiye'nin büyük meselesinde ve bölgesinde arazi olarak, sosyal demokrat da olamazsınız.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın