kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Mart 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Liderler oylarını kullandı

AJANSLAR
Giriş Saati : 29.03.2009 13:05
Güncelleme : 29.03.2009 23:45
Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Gül, Çankaya İlköğretim Okulu'nda eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte oyunu kullandı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Herkes söyleyeceğini söyledi. Sonuçta millet son sözü söyleyecek.'' açıklamasını yaptı.

İŞTE LİDERLER SANDIK BAŞINDA...

Çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, hayırlı olsun dileklerinde bulunarak; ''Millet son sözü söyleyecek'' diye konuştu.

ERDOĞAN OYUNU İSTANBUL'DA KULLANDI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan oylarını İstanbul Üsküdar Burhaniye İlköğretim Okulu'nda kullandılar.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan eşi Emine Erdoğan ile birlikte Üsküdar Burhaniye İlköğretim Okulu'nda oyunu kullanmasının ardından gazetecilere açıklamada bulundu.

Başbakan Erdoğan, bugün yapılacak seçimlerde halkın "takdirinin" ortaya çıkacağını söyleyerek, "Bu takdire milletçe tabi hep birlikte saygı duyacağız" dedi.

Türk demokrasisi adına önemli bir süreçten geçildiğini söyleyen Erdoğan, "Halkın takdiri çıkacak sandıktan. Bu takdire milletçe tabi hep birlikte saygı duyacağız" diye konuştu.

Seçim kampanyalarının son üç gününde siyasette çok değerli bir kişiyi kaybettiklerini söyleyen Erdoğan şöyle konuştu:

"Arkadaşımızı bu kampanya süreci içinde kaybetmenin hüznü gerçekten bizleri son 3 günde mateme boğdu. Kendilerine de ben Allah'tan rahmet diliyorum. Yoğun çalışmalar sonucunda kendilerine ulaşıldı, kendilerini bulduk. Şimdi gazeteci arkadaşımız İsmail Güneş kardeşimizi de arama çalışmalarını da yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Ve ben bu gece yine gece 1-2 gibi saatlerde gerek kaymakamımızı ve valimizi arama sürecinde orada, jandarma arama kurtarma ekiplerimizin aynı bölgedeki çalışmalarını devam ediyor. Bugün takviye güçler gidiyor. Aramalar devam ediyor. İsmail Bey'i de inşallah kurtarmak suretiyle bu süreci tamamlamış olacağız. Allah beterinden korusun milletimizin başı sağ olsun. Ayrıca da tabi bugünkü seçimler ülkemiz, milletimiz ve Türk demokrasisi için hayırlara vesile olsun diyorum"

DENİZ BAYKAL'DA OYUNU ÇANKAYA'DA KULLANDI

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, oyunu Beysukent'teki Ayten Şaban Diri İlköğretim okulunda kullandı.

Baykal, eşi Olcay Baykal ve bu seçimlerde ilk kez oy kullanan torunu Deniz Baykal ile kendi kullandığı otomobille ilköğretim okuluna geldi. Oy kullanmak için sıra beklemek isteyen Baykal'a vatandaşlar öncelik tanıdılar. Bu sırada görüntü almak isteyen basın mensupları yoğunluk nedeniyle güçlükle çalıştılar.

Sandık görevlilerine oy kullanacağı 4459 sandıktaki seçmen sayısını soran Baykal, eşi Olcay Baykal ve torunu Deniz'in ardından kabinlere geçerek oy kullandı. Baykal, oyunu atarken hayırlı olsun dileğinde bulundu.

Gazetecilerin bir değerlendirme yapmasını istemesi üzerine Baykal, önemli bir demokrasi sınavından geçildiğini belirterek, ''Türkiye yerel seçimler dolayısıyla önemli bir siyasi değerlendirme yapıyor. Bunun en güzel şekilde yapılmasını, alınacak sonucun hayırlı olmasını diliyorum. Herkese başarılar dilerim'' dedi. Baykal, seçimlerde görevli kişilerin de özverili bir çalışma yaptıklarını belirterek başarılar diledi.

Deniz Baykal, oy verdiği sınıftan ayrılırken, gazetecilerin torunu Deniz'in il kez oy kullandığını hatırlatarak, ''torununuz bir sürpriz yapabilir mi'' sorusuna, gülümseyerek ''Göreceğiz bakalım. Eve gidince soracağım, uygun görürse değerlendirmesini söyler'' karşılığını verdi. Baykal, ''torununun ilk kez oy kullanması nedeniyle ne hissettiği sorusu üzerine ise ''Vatandaş olduğunu hissetti'' dedi. Deniz Baykal okuldan ayrılırken gazetecelere de ''sizler de mutlaka oyunuzu kullanın'' uyarısında bulundu.
Okula gelişe ve ayrılışı sırasında bazı vatandaşlar Baykal'ı alkışladı.

Bu arada, Baykal'ın oy kullandığı sandıkta Bağımsız Tunceli milletvekili Kamer Genç, 4457 numaralı sandıkta ise CHP Genel Sekreteri Önder Sav oyunu kullandı.

BAHÇELİ OYUNU KULLANDI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anıttepe İlköğretim Okulu'nda oyunu kullandı.

Bahçeli, Anıttepe İlköğretim Okulu'nda 4404 numaralı sandıkta oy verme işlemini tamamladı.

MHP Genel Başkanı Bahçeli, gazetecilerin soruları üzerine yaptığı açıklamada, hüzünlü bir ortamda oy verildiğini ifade ederek, ''Onun için tekrar milletimizin başı sağ olsun. Seçimlerin milletimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum'' dedi.

TOPBAŞ OYUNU KULLANDI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve AK Parti'nin İstanbul adayı Kadir Topbaş, eşi Özleyiş Topbaş ile birlikte Florya'da oy kullandı.

Seçimlerin İstanbul ve Türkiye için hayırlı olması temennisinde bulunan Topbaş, CHP'nin adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile aralarında seçim çalışmaları süresince yaşanan gerginliklerle ilgili olarak, "Onlar geride kaldı. Siyasette hiçbir zaman husumet güdülmez" dedi. Saat 10.30 sıralarında Murat Kölük İlköğretim Okulu'nda eşi ile birlikte oyunu kullanan Kadir Topbaş, çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Topbaş, milli iradenin sandığa yansıması temennisinde bulunarak, "Tüm yurttaşlarım umarım ki sandık başına gelirler. İstanbul ve Türkiye için hayırlı olsun" dedi.

Seçim çalışmaları döneminde hafızasında kalanlarla ilgili soru üzerine Topbaş, "Hafızam çok güçlü. Geçtiğimiz bütün seçimlerden de anılarımız var. Bu seçimden de birçok anılarımız var. Demokratik bir yarış. Hoş olmayan ifadeler, maksadını aşan ifadeler duymuş olabiliriz. Onlar geride kaldı. Siyasette hiçbir zaman husumet güdülmez. Vatandaştan ülkenin geleceği için yetki istiyoruz. Bu yetki adına siyasi bir mücadele vardır. Sandıktan sonra yine insanlarla ilişkilerimiz, siyasi parti ilişkilerimiz devam
edecektir. Bunu geleceğe taşımak doğru değildir. Bazı ufak tefek sıkıntılar, üzücü ifadeler de olsa onu orada bırakmak en doğrusu" diye konuştu.

Topbaş, seçim sonrasında Kemal Kılıçdaroğlu ile biraraya gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerine ise, "Biraraya gelebiliriz. Karşılaşırız, görüşürüz. İstanbul milletvekili, belki İstanbul'la ilgili talepler çıktığı zaman, onu da takip eder" ifadelerini kullandı.

ADALET BAKANI ŞAHİN, OYUNU ANTALYA'DA KULLANDI

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Türkiye'de demokrasinin daha da güçleneceğine inandığını belirterek, halkın demokrasiye ve çok partili siyasi hayata sahip çıktığını söyledi.

Bakan Şahin, Antalya'da Yeşilbahçe Mahallesi'ndeki Atatürk İlköğretim Okulu'nda oy kullandı.

AK Parti Muratpaşa belediye başkan adayı Orhan Tolunay ile okula gelen Şahin, bir süre sıra bekledikten sonra 1384 numaralı sandıkta oyunu kullandı.

Bakan Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve arkadaşlarının vefatı nedeniyle buruk bir seçim yaşandığını ifade etti.

Şahin, ''Bu acının gölgesinde seçim yapıyoruz. O nedenle içimizde burukluk var. Her şeye rağmen Türkiye'de demokrasinin daha da güçleneceğine inanıyorum. Halkımız demokrasiye, çok partili siyasi hayata sahip çıkıyor. Bu mahalli seçimlerin başarılı hizmetlere vesile olmasını diliyorum'' diye konuştu.

Seçim sonucu ortaya çıkacak milli iradeye herkesin saygı duyması gerektiğini kaydeden Şahin, ''Önemli olan ülkemizin kalkınmasıdır, sorunlarının çözülmesidir, halkımızın refah seviyesinin yükseltilmesidir. Her seçimin buna katkıda bulunması gerekir'' dedi.

SP LİDERİ NUMAN KURTULMUŞ FATİH'TE OY KULLANDI

Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, eşi Sevgi Kurtulmuş ve kızı Ayşe Kurtulmuş ile birlikte Fatih'te oy kullandı.

Kurtulmuş, oy kullandığı okulda 5 yıl okuduğunu açıklarken, seçim sürecindeki en büyük üzüntüsünün BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümü olduğunu söyledi. Saat 11.00 sıralarında eşi Sevgi Kurtulmuş ve kızı Ayşe Kurtulmuş ile birlikte Fatih'teki Fatih 29 Mayıs İlköğretim Okulu'na gelen Numan Kurtulmuş sandık başına geçti.

Oyunu kullandıktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, "Bu okul benim 5 yıl okuduğum ilkokul. Hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum" dedi. Numan Kurtulmuş, seçim sürecinde en büyük üzüntüsünün Muhsin Yazıcıoğlu'nun vefatı olduğunu belirterek, "Gerçekten Türkiye son 3-4 gündür büyük bir yas içinde. Keşke kendisi
hayatta olsaydı da oyunu kullanabilseydi. Çok sevdiğimiz, yakın bir arkadaşımızdı. Ama bir insanın hayattayken bu kadar sevilmesi herkese nasip olmayacak bir şeydir. Biz Muhsin Beyin zor şartlarda siyaset yaptığını biliyoruz. Çok sağlam bir Müslüman, iyi bir vatanseverdi. Memlekete hizmet ederken onu kaybettik. İnşallah Allah onu şehitler mertebesine kabul eder. Ailesine baş sağlığı diliyorum" diye konuştu.

Seçim sonuçlarına ilişkin sorular üzerine de Kurtulmuş, "Sandıktan çıkan her sonuca her şart altında razı olan bir anlayışa sahibiz. Bu memlekette devletinde, sisteminde, Cumhuriyetin de sahibi millettir. Millet seçer, denetler, değiştirir. Bunlardan birini yapmıyorsa demokrasi eksik demektir. Biz Türkiye'de demokrasinin bir takım eksiklikleri olduğunu biliyoruz. İleri bir demokrasinin oluşması için siyasi sistemin demokratik bir restorasyona ihtiyacı olduğunu söylüyoruz. Seçim kampanyalarına baktığımız
zaman coşkulu ve çok fazla olay olmadan geçen bir süreç oldu" şeklinde konuştu.

DSP GENEL BAŞKANI SEZER OYUNU KULLANDI

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Zeki Sezer, oyunu Ankara'da kullandı. Zeki Sezer, eşi Ülkenur ve kızı Selcan Sezer ile birlikte geldiği Türkkonut İlköğretim Okulu'nda oyunu kullandı.

Sezer, bir süre sırada bekledi. Oyunu kullandıktan sonra açıklamalarda bulunan Zeki Sezer, "Demokrasiler, siyasetle yönetilen sistemlerdir. Seçim günü bir bayram günüdür, demokrasi şenliği günüdür. Uzun, yoğun ve tartışmalı bir kampanya sürecini geride bıraktık. Şimdi demokrasinin meyvesi sandıklarda olgunlaşmış olacak. Ben, ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Umarım bu seçimler demokrasiyi daha iyi işletir bir noktaya getirir" dedi.

Seçimlere BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcoğlu'nun vefatı nedeniyle buruk bir havada girilmesinin hatırlatılması üzerine Sezer, "Milletimiz zaman zaman çok derin acılar yaşadı. Bu acıları da yüreğine gömüp geleceğe bakmak gerekli olduğu noktadadır. Sayın Yazıcıoğlu ve İHA'nın değerli muhabiri İsmai Güneş ile diğer 4 partilinin kaybı bu seçim kampanyası aşamasında çok üzücüdür. Onlara Allah'tan rahmet, milletimize başsağlığı diliyorum. Ama kampanya genellikle tartışmalı geçti. Tabanda olağanüstü demokrasiye uyum vardı. Bu son derece sevindirici. Türkiye'yi dolaşırken gördüm ki, artık bütün partiler birbirine tahammülü öğrenmiş. Bu son derece önemli. Bu aslında birliğimizin pekişmesi yönünde önemli bir ilk adım olacaktır" diye konuştu. Sezer, seçimlerden DSP'nin beklentisinin sorulması üzerine ise, "En iyi şeyleri bekliyoruz" cevabını verdi.

DP GENEL BAŞKANI SOYLU OYUNU İSTANBUL'DA KULLANDI

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Süleyman Soylu, oyunu İstanbul'un Gaziosmanpaşa ilçesinde kullandı.

Eşi Hamdiye, çocukları Eslem ve Engin Levent ile Doburca İlköğretim Okulu'na gelen Soylu, 1059 numaralı sandıkta eşiyle birlikte oy verme işlemini tamamladı.

Soylu, okul çıkışında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, vicdanının çok rahat olduğunu belirterek, seçim sürecinde tarif edilemez bir mücadele verdiklerini söyledi. Seçim kampanyası kapsamında çok sayıda il ve ilçeyi gezdiğini dile getiren Soylu, çok demokratik bir kampanya yaşadıklarını ifade etti.

''29 Mart, Türkiye için bir dönüm noktasıdır'' diyen Soylu, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun vefat ettiği kazaya ilişkin de şu değerlendirmede bulundu:

''Yazıcıoğlu kazası, bu devletin bir rezaletidir. Bugüne kadar seçim dolayısıyla bir şey demedik. Kazanın oluşu taze diye bir şey demedik. Bu rezalettir. Bu devletin, bu valilik sistemiyle yapılamayışı ortadadır. Türkiye'nin ciddi bir kamu reformuna ihtiyacı var. TSK da, kamu da bu reformdan nasibini almalıdır. Böyle bir anlayışla Türkiye çağdaş medeniyetler seviyesine çıkamaz. Yazıcıoğlu'nun kazası Türkiye'ye büyük bir işarettir.''

''Türkiye'nin, hiçbir işini iyi idare edemeyen bir ülke konumuna düştüğünü'' öne süren Soylu, ''Kriz yönetemeyen bir ülke konumuna düştü. Bir kazanın üstesinden gelemeyen bir ülke konumuna düştü. Bu konuda hep beraber mahcubuz, hem Yazıoğlu'nun ailesine, hem BBP ve hem de millete karşı... Yapılması gereken şeyler var ama hiçbiri yapılmadı. Türkiye'de ciddi bir irade eksikliği var ve bunun faturası millete çıkıyor'' dedi.

MALİYE BAKANI UNAKITAN, OYUNU ESKİŞEHİR'DE KULLANDI

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, oyunu Eskişehir'de, Çamlıca Mahallesi'ndeki Ticaret Odası İlköğretim Okulu'nda kullandı.

Bakan Unakıtan, öğle saatlerinde kaldığı Anemon Otel'den oyunu kullanacağı Çamlıca Mahallesi'ndeki Ticaret Odası İlköğretim Okulu'na geldi. Bakan Unakıtan, burada bir grup partili tarafından karşılandı. Daha sonra oyunu kullanacağı okulun ikinci katındaki bin 107 nolu sandığın bulunduğu 3/A sınıfına çıktı. Bakan Unakıtan, bu sırada oy kullanmak için sıra bekleyen vatandaşlarla selamlaşarak, seçimlerin herkese hayırlı uğurlu olmasını diledi.

Ardından oyunu kullanacağı sınıfa giren bakan Unakıtan, nüfus kâğıdı ile seçmen kâğıdını görevlilere sundu. Ardından, oy pusulası ile evet mührünü alan Bakan Unakıtan, kabine geçerek burada mührünü vurdu.

Bakan Unakıtan sırasıyla İl Genel Meclisi, Büyükşehir ve Tepebaşı belediyeleri için oyunu " Hayırlı uğurlu olsun" diyerek bin 107 nolu sandıkta kullandı.

Unakıtan oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, " Bu seçimler ülkemizi ve Eskişehir'imize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Hepinize teşekkür ediyorum." dedi.

Bakan Unakıtan, bir gazetecinin "Bu hafta yoğun bir enerji harcadınız. Kendinizi nasıl hissediyorsunuz. Bunlara değecek mi?" şeklindeki sorusuna, " Yoğun bir hafta geçirdik. Benim enerjim bundan sonra giderek artacak. Hazırlıklı olun. Artık 5'e katlayacağız" yanıtını verdi.

Unakıtan, seçimlerin bir bölümünü Eskişehir'den bir bölümünü de Ankara'dan takip edeceğini kaydetti.

KARAYALÇIN OYUNU KULLANDI

CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Karayalçın, Çankaya Lisesi'nde oyunu kullandı. Çankaya Lisesi'ndeki 1108 numaralı sandıkta oy kullanan Karayalçın ile birlikte eşi Neşe, oğlu Alp ve gelini Ebru da oy verdi.

Murat Karayalçın, okul çıkışında, gazetecilerin seçime ilişkin soruları üzerine yaptığı açıklamada, "Herkes için, Ankara için ve Türkiye için seçimlerin hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI GÖKÇEK OYUNU KULLANDI

AK Parti'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Halide Edip Adıvar İlköğretim Okulu'nda oyunu kullandı.

Gökçek, eşi Nevin, oğulları Osman ve Ahmet, gelini Hülya ile kayıtlı olduğu 1189 numaralı sandığın bulunduğu sınıfa gelerek sıraya girdi.

Bir süre sırada bekleyen Gökçek, vatandaşlarla basın mensupları arasında gerginlik yaşanması üzerine, basın mensuplarının ricası üzerine sıradan çıktı, oyunu kullandı.

Okuldan çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gökçek, seçimlerin tüm Türkiye'ye hayırlı olmasını dileyerek, ''İnanıyorum ki hayırlı bir sonuçla yolumuza devam edeceğiz'' dedi.

Melih Gökçek, seçimlere ilişkin yaptırdığı anketin sonuçlarını basın mensupları ile paylaştı.

Bir gazetecinin Çankaya ilçesindeki sonuçları sorması üzerine ''Bakalım bekleyip göreceğiz'' yanıtını verdi.

Gökçek, bir gazetecinin Mansur Yavaş'ın seçimi açık farkla kazanacağı iddiasını hatırlatması üzerine, ''Ben de açık farkla kazanacağımı söyledim. 3 saat sonra kim doğru söylüyor çıkar. Bu kadar net rakamlar vermezdim. Bu dakikadan sonra seçimden ne sonuç çıkarsa herkes razı olacak'' dedi.

Bir başka üzerine Gökçek, pek çok seçim geçirdiğini ancak bu kadar 'çirkin bir seçim süreci' yaşamadığını söyledi.

Bugün cep telefonlarına adaylıktan çekildiği yönünde mesajlar atıldığını belirten, bu kişilerin telefon numaralarını tespit ettirdiklerini ve mahkemeye vereceklerini bildirdi.
Kendisi aleyhinde değişik el ilanları dağıtıldığını anlatan Gökçek, böyle bir çirkinliğin hiç bir seçimde yaşanmadığını iddia etti.

Gökçek, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın oy pusularına ilişkin iddiası konusunda da ''Ciddiye almayın. O ciddiye alınacak bir siyasetçi değil. Ciddiye alınmayacak siyasetçi olduğu seçimlerden sonra daha iyi görülecek'' diye konuştu.