kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Mart 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Paketler kriz psikolojisini kırıyor"

AA
Giriş Saati : 27.03.2009 11:24
Güncelleme : 27.03.2009 19:36
Yeni Haber
Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Sertçakar, hükümet tarafından uygulamaya konulan ekonomik paketlerin kriz psikolojisinin kırılması açısından önemli olduğunu söyledi. ..
Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Sertçakar, hükümet tarafından uygulamaya konulan ekonomik paketlerin kriz psikolojisinin kırılması açısından önemli olduğunu söyledi.

Sertçakar yaptığı açıklamada, dünyada yaşanan ekonomik krizden Türkiye'deki birçok sektörün olumsuz etkilenmesinin ardından hükümetin ekonomik paketler açıkladığını belirtti.

Ekonomiyi canlandırma adına açıklanan ekonomik paketlerin piyasaya moral desteği sağladığını ifade eden Sertçakar, şöyle devam etti:

''KDV ve ÖTV indirimleriyle piyasada az da olsa hareketliliğin başlaması, önce toptancı ve perakendeci tüccarda, sonra da üreticide morallerin düzelmesini sağlayacaktır. Ekonomik paketler, ekonomik anlamda sıkıntılı dönemlerde moral veriyor, geleceğe daha iyimser bakma ve harcama kararlarında daha cesur davranışlar sergilenmesine yol açıyor.''.

Sertçakar, hükümet tarafından son olarak açıklanan 5 maddelik ekonomik önlem paketinde yer alan KOBİ'lere yönelik KDV indirimlerini son derece yerinde bulduklarını bildirdi.

Sertçakar, şunları kaydetti:

''Konya'da yaklaşık 32 bin KOBİ faaliyet göstermektedir. KOBİ'lerin kullandığı bazı sanayi ve iş makinelerinden alınan KDV'nin yüzde 18'den 8'e indirilmesi, KOBİ başkenti olarak ifade ettiğimiz Konya'da birçok sektörde canlanma sağlayacaktır. Bu indirim kayıt dışılığın önlenmesi anlamında da önemli faydalar sağlayacaktır. KDV indiriminin yanı sıra, KOBİ'lere sağlanan desteklerin artarak devam etmesi, cazip kredi avantajlarına sahip olmaları sağlanmalıdır.''

TARIM MAKİNELERİ İÇİN KREDİ TALEBİ

KOBİ merkezi olan Konya'nın tarım makineleri imalatında önemli üretim merkezlerinden biri olduğuna dikkati çeken Sertçakar, sektörün bir takım sıkıntıları olduğunu vurguladı.

Sertçakar, bu sıkıntıların aşılması için, su kaynaklarının verimli kullanılması için damlama sulama sisteminin sıfır faizli krediyle desteklenmesi örneğinde olduğu gibi, tarım makinesi alacak olan çiftçilere uzun vadeli ve sıfır faizli kredi temin edilmesinin de çiftçileri rahatlatacağını kaydetti.

Kredi imkanlarıyla tarım makinesi üretimi yapan KOBİ'lerin daha rekabetçi hale geleceğini anlatan Sertçakar, ''Tarım makinesi üretimi yapan firmalardaki canlanmanın istihdama da olumlu etkisi olacaktır'' dedi.

Sertçakar, açıklanan ekonomik paketlerin olumlu yansımalarının önümüzdeki günlerde çok daha net görüleceğini de sözlerine ekledi.