kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Mart 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Obama, yaramaz Wall Street'i terbiye edecek

26.03.2009
Obama yönetimi, krizin kaynağı olarak gördüğü Wall Street'i terbiye etmek için kolları sıvadı. Yeni dönemde, türev ürünler ve hedge fonlar sıkı kamu denetimi altına alınacak..
Obama yönetimi yeni bir krize daha sebep olmaması için Wall Street'in yaramaz çocuklarını terbiye etmeye hazırlanıyor. Obama'nın Hazine Bakanı Timothy Geithner, ABD finans sisteminin yeni bir krize neden olmaması için yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi. ABD Kongresi'nde konuşan Geithner, "Sistemde çok geniş çaplı bir reforma ihtiyaç var. Küçük iyileştirmeler yapmak yerine, oyunun kuralları yeniden belirlenmeli" dedi. Geithner, krizin en büyük sorumlusu olarak gösterilen hedge fonlar, özel girişim sermayesi ve türev piyasalarda kamu düzenlemelerinin artırılması gerektiğini belirtti. "Daha iyi, akıllı ve sağlam düzenlemelere ihtiyacımız var" diyen Geithner, "Çünkü bu alanlardaki zayıf düzenlemelerim tüm sistemi nasıl bir kaosa sürüklediğini gördük" diye konuştu.

ŞİMDİ TAM ZAMANI!
ABD finans sistemine yeni kurallar getirecek düzenlemeler için önemli bir fırsat yakaladıklarını söyleyen Geithner, "Şu an önemli bir fırsat yakaladık ve harekete geçmeliyiz" dedi. Geithner ayrıca, finans sektörünün üst düzey yöneticilerinin gelirlerine yeni standartlar getirilebileceğini belirtti.

HEDGE FON ÇILGINLIĞINA SON!
Obama yönetimi, uzun yıllardır denetimsiz olmaları nedeniyle eleştirilen hedge fonları dizginlemeyi amaçlıyor. Hedge fonların şeffaflığını arttırmayı hedefleyen Obama yönetimi, ABD'nin SPK'sı olan SEC'in yetkilerini genişletecek. SEC, hedge fonlardan sermaye yeterliliklerini artırmasını ya da azaltmasını isteyebilecek. Obama yönetimi krize neden olan ve bugün çoğunluğu 'zehirli varlık' olarak adlandırılan türev araçlara da düzenleme getirmek istiyor. Obama'nın kafasında türev ürünleri için bir takas bankası oluşturmak var.

Oyunun kuralları değişecek

Yeni bir kriz yaşanmaması için finans sisteminde çok geniş çaplı bir reforma ihtiyaç var. Küçük iyileştirmeler yapmak yerine, oyunun kuralları yeniden belirlenmeli. Finansal sistem daha basit hale getirilmeli.

Değişim için fırsat yakaladık
Daha iyi, akıllı ve sağlam düzenlemelere ihtiyacımız var. Çünkü bu alanlardaki zayıf düzenlemeleri tüm sistemi nasıl bir kaosa sürüklediğini gördük. Kuralların değişimi için fırsat yakaladık.