kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Celal Çağlar

Atık yakarak 5 milyon $ kazandı

EVRİM ERGİN
24.03.2009
Bolu Çimento geliştirip, patentini aldığı zararlı atık yakma ünitesi sayesinde üretim maliyetini yüzde 9 oranında düşürdü, 5 milyon dolar tasarruf etti..
Bolu Çimento geliştirdiği alternatif akıt yakma patenti sayesinde çimento maliyetini yüzde 9 oranında azaltmayı başardı. Oyak Grubu Çimento ve Otomotiv Grup Başkanı Celal Çağlar alternatif akıt yakıt sisteminin patentini de aldıklarını söyledi. Bu yolla enerji maliyetlerini yüzde 15 düşürdüklerini dile getiren Çağlar "Sistemi geliştirmek için 1 milyon 18 bin dolarlık yatırım yaptık. Geri dönüşünü ise 6 ayda sağlardık. Kullandığımız atıktan elde ettiğimiz enerji 7 bin 500 ton kömürden elde ettiğimiz ısı ile aynı. Geçen yıl yaklaşık 5 milyon dolar tasarruf sağladık" dedi.

ATIK BULAMIYORUZ
Sistemin tehlikeli olarak bilinen boya çamuru, lastik gibi zararlı sanayi atıklarının yakılması ile çalıştığını belirten Çağlar, "Biz bu atıkları bin 700 derece gibi çok yüksek ısılarda yaktığımız için zararlı birçok gaz nötralize olarak karbondioksite dönüşüyor. Bu da o zararlı gazlar içinde en az zararlısı" dedi. Krizin etkisiyle son dönemde fabrikaların durduğunu ve atık çıkarmamaya başladığını belirten Çağlar, "Son iki aydır bu tür atıkları bulmakta zorlanıyoruz" diye konuştu. Alternatif atık ve çöp yakılmasının Avrupa'da yüksek fırınları olan fabrikalarda çok fazla kullanıldığını belirten Çağlar, "Onların yakıt maliyeti yüzde -10 civarındaydı. Yani yakıt yaktıkları için para alıyorlardı. Öğrendik ki deli danaları yakmış ve üzerine para almışlar" dedi. Bolu Çimento'nun yüzde 22 oranında temettü dağıtacağını da belirten Çağlar, "Geçen yıl karı en az azalan şirket biz olduk. 2008 yılında çimento sektöründe 40 milyon tonluk üretim gerçekleşti. Bunun 1.5 milyon tonunu Bolu Çimento gerçekleştirdi" dedi.